Coronavirus

Cel mai eficient test COVID-19 a fost aprobat în SUA. Cum funcționează

Publicat: 27 nov. 2020
cel mai eficient test COVID-19
Covid-SeroKlir este considerat cel mai eficient test pentru depistarea COVID-19 de până acum

De curând, a fost aprobat în SUA cel mai eficient test COVID-19. Acesta măsoară, în plus, și nivelul de protecție asigurat de anticorpi. Respectivul dispozitiv medical a primit deja autorizaţia de utilizare în regim de urgenţă. Acest test de nouă generaţie a fost denumit Covid-SeroKlir.

Acest nou test pentru depistarea COVID-19 şi a anticorpilor măsoară nu doar prezenţa anticorpilor produşi de organismul uman după expunerea la noul coronavirus, ci şi nivelul de protecţie asigurat de aceştia.

Testul, care a primit miercuri autorizaţia de utilizare în regim de urgenţă din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, măsoară numărul anticorpilor neutralizanţi pe care sistemul imunitar îi produce după expunerea la SARS-CoV-2, relatează CNBC.

Este cel mai eficient test COVID-19 de până acum

În timp ce alte teste măsoară doar nivelurile de anticorpi, noul test cuantifică acei anticorpi care atacă două secvenţe specifice din structura genetică a noului coronavirus. Testul, de nouă generaţie, denumit Covid-SeroKlir, a fost dezvoltat de Kantaro Biosciences LLC, un joint-venture între Mount Sinai Health System şi un start-up specializat în diagnosticare, RenalytixAI. Kitul de testare este fabricat în parteneriat cu Bio-Techne Corporation.

Primele teste din acest domeniu furnizau doar răspunsuri de tip “da” şi “nu” – pozitiv sau negativ. Alte teste mai recente, aprobate de FDA în vara anului 2020, evidenţiază anumite concentraţii de anticorpi, precizează CNBC. Însă noul test măsoară nivelul de anticorpi care neutralizează SARS-CoV-2, virusul care declanşează noul coronavirus, scrie Agerpres.

Testul aprobat de FDA prezintă o sensibilitate de 98,8% şi o specificitate de 99,6% în detectarea anticorpilor COVID-19 ce atacă două secvenţe-cheie din structura noului coronavirus.

Acest lucru înseamnă că 98,8% dintre toate diagnosticele pozitive sunt exacte şi că 99,6% dintre toate diagnosticele negative sunt corecte”, au explicat jurnaliştii de la CNBC.

Noul test ar putea fi util și în dezvoltarea vaccinurilor

Deşi acesta nu este primul test care măsoară nivelurile de anticorpi, el este cel mai exact de până acum. Testul oferă medicilor mai multe informaţii despre noul patogen care a infectat peste 60 de milioane de persoane în lume şi a ucis peste 1,4 milioane de oameni la nivel mondial – din care 261.223 de victime au fost raportate doar în Statele Unite.

Noul test ar putea fi util şi în procesul de dezvoltare a vaccinurilor, a declarat medicul Amesh Adalja de la Centrul Universitar Johns Hopkins pentru Siguranţă Medicală, care nu a participat însă la acest proiect. Depistarea concentraţiei de anticorpi care sunt în continuare prezenţi în organism după o anumită perioadă de timp îi va ajuta pe medici să stabilească momentul în care o persoană are nevoie să primească doza de rapel.

Oricât de promiţător ar fi, noul test nu oferă însă un răspuns definitiv la întrebările despre imunitate, au avertizat mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii, în special la cele legate de imunitatea faţă de noul coronavirus, un patogen care nu şi-a dezvăluit deocamdată cele mai ascunse dintre secretele sale.

Cu toate acestea, adodată cu acest cel mai eficient test COVID-19, cercetătorii consideră că suntem pe drumul cel bun.

Adauga un comentariu