Curiozitati

Cel mai exclusivist condominiu din lume. Insula Fazanilor a fost timp de secole locul de intalnire al regilor

Publicat: 26 ian. 2012

Insula Fazanilor, situata pe raul Bidasoa la granita din Franta si Spania, este cel mai exclusivist condominiu din lume.

Turistii nu pot vizita insula Fazanilor, dar o pot admira de pe ambele maluri ale raului care desparte orasul francez Hendaye de orasul spaniol Irún, scrie un site local de turism.

Timp de secole, Insula Fazanilor, care masoara mai putin de un acru, a fost unul dintre locurile favorite de intalnire ale regilor. In 1615, Ludovic al XIII-lea al Frantei si Filip al IV-lea al Spaniei s-au intalnit pentru prima data cu sotiile lor – surori – pe aceasta insula, dupa ce s-au casatorit prin procura. Mai tarziu in acelasi secol, Insula Fazanilor ar fi fost locul in care atat Ludovic al XIV-lea al Frantei, cat si Charles al II-lea al Spaniei au pus prima data ochii pe miresele lor.

In anul 1659, pe aceasta insula a fost incheiat Tratatul de la Pirinei intre Franta si Spania, care a stabilit granita dintre cele doua tari. Tratatul a consacrat, de asemenea, statutul insulei de condominiu.

Un condominiu este un teritoriu administrat in comun de doua sau mai multe tari. De multe ori, dar nu neaparat, acest teritoriu este situat la frontiera dintre tarile implicate. Un astfel de acord depinde de cooperarea binevoitoare a tuturor partilor implicate – de aceea, in istorie, cele mai multe condominii nu au supravietuit foarte mult timp.

Insula Fazanilor este cel mai vechi condominiu din lume care a rezistat in timp, dar, de asemenea, singurul in care suveranitatea nu este impartita simultan, ci alternativ. Timp de sase luni pe an, Insula Fazanilor apartine francezilor, iar celelalte sase, spaniolilor.

In cele trei secole si jumatate, de cand a fost semnat Tratatul de la Pirinei, insula a alternat de peste 700 de ori intre cele doua tari.

„Insula Fazanilor este ca o minge intr-un joc extrem de lent de ping-pong intre Franta si Spania sau poate o metafora mai potrivita din punct de vedere geografic este cea a unui apartament in regim timeshare – un aranjament care a devenit foarte popular in Spania din anii 1960 incoace”, scrie jurnalistul Frank Jacobs de la New York Times.loading...

Adauga un comentariu