Actualitate

Cel mai groaznic cosmar pe care-l poate trai un iesean

Publicat: 03 feb. 2013
1

@ Te trezesti intr-o zi ca vine dintr-o data un executor si iti spune ca are o hotarare judecatoreasca  prin care are dreptul sa-ti vanda casa, pentru a fi platita o creanta, desi tu stii ca nu datorezi nimanui nimic @ Prin acest cosmar trece de ani de zile D. Vartolomei, care a avut de suferit din cauza unei confuzii de nume @ In realitate, un alt D. Vartolomei avea de achitat o suma catre o casa de amanet, dar cetateanul nevinovat a fost cel executat, din cauza unei greseli birocratice

Poate ca acesta este unul dintre cele mai mari cosmaruri pe care le poate trai cineva. O persoana se prezinta din senin la usa si spune ca are toate actele necesare astfel incat sa te lase fara avere, desi tu stii ca nu te-ai certat cu nimeni si nu datorezi nimanui niciun leu. Persoana respectiva are o hotarare judecatoreasca pentru a-ti scoate la licitatie casa, terenurile si alte bunuri. Si tu nu ai ce sa faci. Desi pare ireal, un iesean in varsta de 38 de ani traieste acest cosmar de aproape 4 ani. De atunci, se lupta prin instanta sa dovedeasca ca nu datoreaza nimic nimanui. Face eforturi disperate sa ramana cu casa si terenul, bunuri pe care le-a achizitionat impreuna cu sotia, munca lor de-o viata. Cel care traieste acest cosmar se numeste D. Vartolomei. In realitate, un alt D. Vartolomei datora peste 250 milioane de lei vechi unei case de amanet, iar dintr-o eroare birocratica, a ajuns sa fie executat cetateanul nevinovat.

Cum a inceput totul

In anul 2011, D. Vartolomei se afla impreuna cu sotia la munca in strainatate, in Franta. La un moment dat, este sunat de un vecin de la blocul de pe strada Hlincea, unde detine un apartament, care i-a spus ca un executor vrea sa intre in locuinta sa. „M-a sunat un vecin cu care ma inteleg bine, care mi-a spus ca un executor vrea sa intre in apartamentul meu de la blocul 1002 de pe strada Hlincea. Nu stiam ce se intampla. I-am spus sa nu-l lase sa intre in apartamentul meu, ca eu nu datorez nimic, nimanui. Dupa aceea m-a sunat un alt vecin al terenului pe care-l detin in comuna Tomesti, in suprafata de 747 metri patrati. Nu stiam ce sa fac. Eram disperat. Nu am dormit cateva nopti”, a spus D. Vartolomei.

Deoarece in Franta lucra in baza unui contract de munca si nu putea pleca foarte repede, a scos din buzunar cateva mii de euro, a sunat niste avocati din Iasi si i-a platit pentru a-i apara interesele. Avocatii au aflat ca trebuia executat de fapt un alt D. Vartolomei, care in anul 2007, imprumutase suma de 250 milioane lei vechi pentru o perioada de 5 luni de la Casa de Amanet Piciu Gold. De fapt, contractul de imprumut a fost incheiat intre acel D. Vartolomei si patronul casei de amanet, si anume Eugen Nicusor Vlad. Acel D.Vartolomei, care locuia pe aleea Rozelor numarul 44 si care are varsta de 44 de ani, nu platise nicio rata la creditul contractat. De aceea, la sfarsitul anului 2007, Eugen Nicusor Vlad l-a actionat in judecata pentru a-si recupera banii. Si a castigat.

Greseala la Oficiul de Cadastru

Lucrurile au decurs normal pana intr-un anumit punct. Adica Eugen Nicusor Vlad s-a judecat cu D. Vartolomei in varsta de 44 de ani de pe strada Rozelor, a castigat procesele, iar in anul 2011, sentintele au ajuns la executorul judecatoresc Sebastian Sergiu Plumbu. Acesta a inceput sa le puna in aplicare pentru a recupera banii care i se cuveneau lui Eugen Nicusor Vlad. La data de 21 ianuarie 2011, executorul judecatoresc a facut o adresa catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara sa i se transmita bunurile inregistrate si intabulate pe numele lui D. Vartolomei. La data de 3.02.2011, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) ii raspunde executorului. In acest raspuns insa, OCPI trece bunurile lui D. Vartolomei de pe strada Hlincea, in loc sa le transmita pe cele ale lui D. Vartolomei de pe aleea Rozelor, asa cum trebuia conform hotararilor judecatoresti. Un caz evident de o grava eroare umana. Executorul a trimis la Oficiul de Cadastru toate datele de identificare ale debitorului de pe aleea Rozelor, inclusiv codul numeric personal. Primele cifre din CNP-ul debitorului Vartolomei sunt 169, iar ale lui Vartolomei, victima a acestei erori, sunt 175. Eroarea s-ar fi putut datora si faptului ca sotiile celor doi au acelasi prenume care incepe cu C. Prin urmare, in momentul in care a verificat in calculator la cererea executorului bunurile intabulate pe D. Vartolomei, registratorul de la OCPI s-a uitat la pozitia gresita. Prin urmare, sunt sanse foarte mari ca in acest caz sa nu fie vorba despre un abuz birocratic si nici de rea vointa, ci pur si simplu de o eroare umana. „Chiar si asa, am cheltuit foarte multi bani cu avocatii, cu deplasari. Am trait in stres in toata aceasta perioada. Cineva trebuie sa plateasca pentru tot”, a mai spus D. Vartolomei. Cand au vazut ca este vorba de o greseala, atat Eugen Nicusor Vlad cat si executorul judecatoresc s-au oprit. Insa bunurile lui D. Vartolomei de pe strada Hlincea au ramas sechestrate o buna perioada de timp. De asemenea, apartamentul si terenul au fost inscrise la OCPI ca fiind grevate de sarcini pana zilele trecute. Insa conducerea institutiei si-a recunoscut greseala si a eliberat de sarcini bunurile respective. Mai ramane sa stabileasca instanta ce despagubiri trebuie sa primeasca D. Vartolomei pentru tot cosmarul prin care a trecut.

Comentarii
  • este relativ simplu, la mintea unui om normal, cei care trebuie sa plateasca oalele sparte sunt fie executorul care nu a completat datele exacte pe care le-a transmis catre cadastru, caz in care trebuie sa plateasca toate cheltuielile cu avocatii plus niste despagubiri, fie cadastristul care nu a citit cum trebuie solicitarea iar aceasta era complet formulata de executor.
   evident ca in Romanaia se tergiverseaza toate dosarele iar oamenii au de suferit. SA PLATEASCA CINE A GRESIT

 • la casa de amanet piciu iti da imprumut te duci frumos la notar faci contract ca daca nu inapoiezi
  bani sa iti ia casa gen camatarie,draga doamna

  • Cand te duci la amanet si ceri cateva zeci de mii ron stii bine cu ce gajezi, Eugen Nicusor Vlad e om de nota zece, a luat ceea ce sia cuvenit prin contract nimic altceva, daca tzaranu a luat banu si nu a mai dat inapoi sa fie sanatos

 • De ce la noi nu se identifica persoanele pa baza CNP-ului? Si la alegeri si peste tot sa fie verificat CODUL NUMERIC PERSONAL si atunci nu vor mai fi confuzii.

 • Ma voi cei care scrieti si-l ijurati pe ziarist, de ce l….a mea nu va uitati la spete in sine ,.Vine omul din franta ca sa ce? Sa se judece ca un marlan de la OCPI.nu a belit ochii? eu personal pe acel functionar l-as executa…Dar nu prin biroul de executo.ALTFEL..SI SPER SA AJUNG SA VAD UNUL FAUT KO.

 • Bai nea”ASA VA PLACE” ori nu stii sa citesti ori esti prost tu nu ai citit in articol ca omul nu are nici o treaba e doar o coincidenta de nume si atat, as vrea sa fii tu in pielea lui sa iti fie executate bunurile cand, stiind ca tu nu datorezi numanui nici un leu.Sa vina asa unu acasa sa iti zica casa ta este evaluata la atat pentru ca un bou/vaca de la cadastru care are mucegai la cur de la atata stat pe scaun nu a deschis ochii sa dea bunurile unui alt D.Vartolomei.

 • Bravo GIGI asa este dar asa cum a citit omul respectiv asa a citit si dnul/dna de la ocpi. Schimbati legea si puneti ASUMAREA RASPUNDERII. Atat a judecatorilor cat si a acestor functionari de la cadastru care UMBLA CU OCHII CAT CEPELE unii, sa fim seriosi cei care au un dzeu SUS, dupa o spaguta.ASUMAREA RASPUNDERII ES CEL MAI MARE LUCRU CARE AR TREBUI VOTAT IN TARA NOASTRA ROMANICA.Altfel degeaba. contraziceti-ma.

Adauga un comentariu