Info Turism

Cel mai inalt vulcan stins – Aconcagua

Publicat: 08 feb. 2012

Aconcagua ( Cerro Aconcagua), cea mai înalt vulcan stins (6 959 m), situat în Cordillera del Límite din Anzii de Sud, la granita dintre Argentina si Chile, la 32°39´ lat. S si 70°01´ long. V. Reprezinta, totodata, cel mai înalt varf de pe cele doua continente americane, precum si din emisferele vestica si australa. Desi este un masiv muntos cu forme geoaie, ascensionarea sa nu este, din punct de verdere tehnic, foarte dificita.

Varful sau a fost atins pentru prima data, prin escaladare pe versantul nordie, de catre elvetianul Mattias Zurbriggen (în ianuarie 1897). Aconcagua si-a pastrat timp de 10 ani recordul de cel mai înalt vîrf de pe glob urcat de om. Versantul sudic, mai dificil, a fost ascensionat în 1954 de o echipa franceza condusa de Berardini.

Varful A. domina pasul Cumbre ( Paso de la Cumbre; 3 927 m), una din putinele trecatori care faciliteaza circulatia transversala în zona lantului muntos andin: pe aici trece calea ferata ce leaga portul chilian Valparaíso (la Oc. Pacific), cu Buenos Aires (capitala Argentinei). Limita zapezilor vesnice se alfa la 5 000 m alt. Desi masoara aproape 7 000 m este doar al 33-lea vîrf muntos, ca înaltime, de pe glob.loading...

Adauga un comentariu