Titlurile zilei

Cel mai mare coșmar al locuitorilor din centrul Iașului! Oamenii nu mai pot dormi noaptea, iar casele riscă să se prăbușească peste ei – FOTO

Publicat: 14 feb. 2020

Ieșenii care locuiesc în centrul orașului au ajuns la limita răbdării. Oamenii nu-și mai găsesc liniștea în propriile case, din cauza zgomotelor și trepidațiilor care durează întreaga zi, ba chiar și pe timpul nopții. Se întâmplă din cauza tramvaielor care circulă pe Cuza Vodă, stradă extrem de îngustă și plină de clădiri vechi unde se intersectează zilnic aproape toate rutele de tramvai din oraș. Deși a fost impusă o limitare de viteză de 10 km/oră pe mai multe porțiuni de drum, vatmanii CTP Iași sunt sancționați săptămânal în această zonă pentru că nu respectă viteza.

Ieșenii care locuiesc pe strada Cuza Vodă trăiesc zilnic un coșmar din cauza trepidațiilor și a zgomotelor puternice cauzate de tramvaie. Aproape toate vagoanele Companiei de Transport Public Iași, cu excepția celor de pe traseul 11, se intersectează zilnic pe strada îngustă din centrul Iașului, care este plină de clădiri vechi naționalizate. Locuitorii de aici s-au plâns în nenumărate rânduri și au trimis zeci de sesizări către autoritățile locale pentru a lua măsuri în așa fel încât zgomotele și vibrațiile să fie reduse cât mai mult posibil. Pe lângă disconfortul creat oamenilor, vibrațiile provoacă fisuri serioase în pereții clădirilor (vezi foto). Deși autoritățile locale au impus o limitare de viteză de 10 km/h pentru tramvaie, această regulă nu este respectată mai deloc de vatmani.

Oamenii sunt disperați din cauza tramvaielor care circulă cu viteză

Cei mai afectați de vibrațiile și zgomotele puternice provocate de tramvaie sunt locuitorii de pe strada Cuza Vodă nr. 33, din fața Maternității „Cuza Vodă”. Locuitorii de aici au făcut demersuri repetate la Primăria Iași și încă de anul trecut au solicitat montarea unui indicator de limitare de viteză 10km/h pentru tramvaie. Deși acest indicator a fost montat, vatmanii nu îl respectă.

„Nu înțeleg de ce unii vatmani nu respectă indicatorul pe această porțiune de drum de numai 200-300 metri și ne deranjează în mod constant. Folosesc des mijloacele de transport în comun și pe sectorul de drum situat în zona Oficiului Poștal de pe Cuza Vodă se respectă indicatorul, la noi nu. Reprezentanții Companiei de Transport Public Iași nu fac nimic să rezolve acest aspect. Nu înțeleg de ce atâta nepăsare când un număr de 20-30 de oameni sesizează în mod constant nerespectarea indicatorului. Nu ne putem odihni. Vatmanii care circulă regulametar nu creează niciun disconfort, în schimb degeaba merg 10 vatmani corect la ora 4:00 dimineața dacă trece un vatman cu viteză de aproximativ 35-40 km/h și ne tulbură orele de liniște”, a povestit un ieșean care locuiește pe strada Cuza Vodă, nr. 33.

Poliția Rutieră a impus limitare de viteză și radar informativ

Pentru că nu au găsit soluții concrete și fiind în continuare deranjați de zgomotul produs tramvaiele care circulă cu viteză, locuitorii de pe Cuza Vodă au făcut nenumărate sesizări inclusiv la Compania de Transport Public Iași. Văzând că nu există rezolvare, oamenii au făcut sesizări inclusiv la Poliția Rutieră Iași care, în urma acțiunilor efectuate în zonă, au aplicat mai multe sancțiuni contravenționale vatmanilor care nu respectă indicatorul de limitare a vitezei.

Reprezentanții Companiei de Transport Public Iași au explicat faptul că au fost luate mai multe măsuri în așa fel încât zgomotele și vibrațiile să fie reduse, dar sunt în continuare reclamații.

„La solicitarea locuitorilor din zonă a fost impusă o limitare de viteză de 10-15 km/h pe mai multe porțiuni de drum. A fost instalat și un indicator de viteză în așa fel încât vatmanii și șoferii să vadă exact cu ce viteză circulă pe strada Cuza Vodă. Sunt chiar și polițiști care stau frecvent în zonă pentru a verifica aceste aspecte. Cu toate acestea însă, unii vatmani nu respectă regulile impuse, motiv pentru care au fost aplicate sancțiuni”, a explicat Cristian Stoica, director general Compania de Transport Public Iași.

Apar fisuri în pereții clădirilor de pe Cuza Vodă

De precizat că, la începutul anului 2020, locuitorii de pe Cuza Vodă au solicitat reprezentanților Primăriei Iași montarea unui indicator electric tip radar de afișare a vitezei, crezând astfel că vatmanii vor ține cont de viteza cu care circulă.

„Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat periodic în zona indicată prin sesizare, ocazie cu care conducătorii de autovehicule care nu au respectat restricțiile rutiere și dispozițiile legale impuse pe acest sector de drum au fost sancționați conform Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002. De asemenea, a fost informată Compania de Transport Public Iași, urmând ca lucrătorii din cadrul acestei instituții să procedeze la istruirea conducătorilor de tramvaie”, se arată în răspunsul dat de Poliția Municipiului Iași-Biroul Rutier.

Chiar și așa, problema nu s-a rezolvat nici prin amenzi. Echipajele de poliție nu pot sta în permanență pe acest sector de drum.

„În apartamente au apărut fisuri mari cauzate de vibrațiile produse de tramvaiele care circulă cu viteză. În intervalul orar 22:00-24:00, respectiv 04:00-06:00, zgomotul produs de tramvaiele care circulă cu viteză deranjează orele de liniște prevăzute de Legea 61/91. Au fost trimise poze și video cu tramvaiele care circulă cu viteză, însă s-a răspuns că «se va rezolva», dar nu a fost așa”, au mai reclamat un ieșean care locuiește pe strada Cuza Vodă.loading...

Comentarii
  • Cum mai poti califica situatia de a mentine circulatia tramvaielor pe Cuza Voda. Doua solutii: 1. Pe Stefan cel mare; 2.Pe Independentei, sau ambele. Cuza Voda sa devina pietonal. Puneti creierii in functie. Stefan cel mare ca pietonal este inutil. Mai fac pochii adunari, ocupand si parcul de la teatru.

  • Linia aia de tramvai este de acolo de 100 de ani, de-abia acum s-au trezit?
    Pe cuza voda ar trebui sa se renoveze cladirile si sa fie introduse intr-un circuit turistic, sa fie magazine, ceainarii, cafenele, nu apartamente de locuit in cladiri cu bulina rosie.

  • O fi circuland ele de 100 ani dar poate nu erau asa vatmani tampiti. Sa mergi cu 35-40 km prin acea zona inseamna sa fii psihic inapt! Nu poti opri tramvaiul in caz de pericol. In Plus am fost la Maternitate si trepideaza patul sub tine cand trec nebunii.

  • Draga Ioana, muta-te la tara daca te deranjeaza tramvaiele. In timp ce Europa tot extinde infrastructura de tramvai, putorile care asteapta ca statul sa le renoveze gratuit locuintele vor ca acest sistem sa fie restrictionat.

  • Pt Ioana cred că dumneavoastră sunteți mult mai tâmpită decât vatmani respectivi dacă aveți vocabularul acesta să vă mai aduc aminte ca linia respectivă a fost reabilitat acum câțiva ani cu milioane de euro da ce sa zic poate voi 20 – 30 care nu aveți bani de reabilitat locuințele și așteptați pomana poate reușiți să scoateți tramvaiele de Cuza Vodă. Și tu dragă „Tâmpită” nai habar ce ar însemna să meargă un tramvai pe acolo cu 40km/h așa că succes la reclamați.

Adauga un comentariu