Eveniment-Social

Cel mai mare festival international al fanfarelor se desfasoara la Iasi – FOTO, VIDEO

Publicat: 20 apr. 2012

@ Acorduri care l-au impresionat pana si pe Nicolae Ceausescu, folclor autentic, dar si o traditie de aproape un secol @ Toate acestea au la baza vestita fanfara din comuna ieseana Cozmesti @ Pentru al doilea an consecutiv, pe 21 mai se va derula Festivalul International al Fanfarelor @ „In prim-plan vrem sa scoatem, prin aceasta manifestare, rolul pe care il are cultura in viata si comunitatea noastra. Avem invitate zece fanfare, printre care si cea de la 10 Prajini, din comuna Dagata”, a declarat Neculai Nastase, managerul proiectului

Pe 21 mai, de Sf. Constantin si Elena, este programat un important festival international al fanfarelor in localitatea ieseana Cozmesti. La acest eveniment participa zece asemenea ansambluri din toata regiunea Moldovei. „In prim-plan vrem sa scoatem rolul pe care il are cultura in viata si comunitatea noastra. Aflat la cea de-a doua editie, Festivalul Fanfarelor de la Cozmesti constituie un bun prilej pentru a demonstra ca se pot derula si proiecte de anvergura pe acest segment. Traditia la noi in comuna este una ce are radacini in negura vremurilor si ne bucuram ca o putem pastra si continua. Pornind de la aceasta activitate speram sa se poata dezvolta si altele, de acest tip”, a precizat Neculai Nastase, managerul proiectului. 

Derulat la caminul cultural din comuna, in lansarea si implementarea proiectului, a carui valoare depaseste 66.000 de lei, sunt implicati Andrei Aurel, ca initiator principal, si Valeriu Enciu, primarul din Cozmesti.

Printre cele zece fanfare se numara doua din Republica Moldova, de la Nisiporeni si Soroca, din Valea Mare – Vaslui si fanfara Transilvania, din Galati. „Este un lucru special acest festival, ce-i va implica pe toti locuitorii comunei, dar si pe cativa fii ai «satului», plecati. Noi vom inregistra intreaga actiune si, dupa ce se va termina manifestarea, vom realiza si un album audio-video. Este vorba de pastrarea traditiilor si a specificului national”, a mai spus Nastase.

Traditia Fanfarei din Cozmesti

De-a lungul anilor, padurile din imprejurimile Cozmestiului au reprezentat un loc ideal de vanatoare a mistretilor, pe care l-a apreciat Nicolae Ceausescu. Acesta participa pe plaiurile comunei la asemenea actiuni si, adesea, vroia sa asculte „Sarba de la Cozmesti”, „Batuta de la Cozmesti”, „Hora de la Cozmesti”. In plus, in repetate randuri, membrii Fanfarei din Cozmesti au impresionat publicul iubitor al folclorului autentic prin participarile peste hotare, in tari precum Franta, Olanda, Germania si Belgia. Acum mai bine de zece ani, cel mai varstnic membru al fanfarei era Ion Chiriac, iar cel mai tanar, Eugen Antohi, de numai 7 ani.
Dupa o perioada de inactivitate, acum mai bine de un an, fanfara a participat la Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Acolo a reusit sa faca o impresie de exceptie si sa incante auzul invitatilor din toate colturile lumii.

Comentarii
 • DOMNILOR DE CE VREA DL PRIMAR IN CAMPANIE SA FACA ACEST FESTIVAL?V-ATI INTREBAT? CL NU A FOST DE ACORD CU DATA , CU ACEST FESTIVAL TOATA STIMA ,DAR NU IN CAMPANIE. NUMAI PNL A VRUT IN PERIOADA DE CAMPANIE. CL MAJORITAR FORMAT DIN PDL, PC, PSD,PNL A VRUT DESFASURAREA DUPA CAMPANIE,NU IN PRIPA ORGANIZAT. SI LA COZMESTI CONDUCE PNL, NU PDL.DL PRIMAR CA DE FIECARE DATA HOTARASTE SINGUR, BIRJARESTE COMUNA SI FONDURILE EI DUPA BUNUL PLAC,IN CARDASIE CU ACOLITII SAI.DL PRIMAR, UN COLABORATOR DOVEDIT,UN TURNATOR CE CONDUCE COMUNA CU METODE SECURISTE,VREA SA MAI FURE NISTE BANI PE ULTIMA SUTA FARA A FI JUSTIFICAT BANII DIN PRIMUL ASA ZIS FESTIVAL CARE A AVUT LOC ANUL TRECUT. DIN ACEASTA CAUZA SE GRABESTE ASA TARE,NU CA IL DOARE DE COMUNA. A SPUS CA A DAT BANI EUROPENI PT INSTRUMENTE,DAR NU SUNT INSTRUMENTE. INTREBATI PE CEI DIN FANFARA DACA AU PRIMIT INSTRUMENTE NOI.ASA CA ASTA ESTE FRATILOR ADEVARUL. PE ACEASTA CALE ROG PE DL ANDREI AUREL ,INITIATOR PROIECT SI PE DL NASTASE NECULAI ,MANAGERUL PROIECTULUI SA IA LEGATURA URGENT CU MEMBRII CL COPZMESTI PT A SOLUTIONA PROBLEMA,INTRUCAT NU SE POT ACCESA FONDURILE FARA ACORDUL CL.,IAR DL PRIMAR VA TIPA SUS SI TARE CA OPOZITIA IL INCURCA,NU CA EL INCALCA LEGEA ,ASA CUM RESPIRA.

 • domnule primar ar fi bine ca acei bani proveniti de la ue ar trebui folositi in alt mod.De exemplu acel drum judetean de vreo * km dintre mosna si cozmesti are mai bine de ** de ani de cand este o ruina.Probabil cei care vor veni la festival vor trebui sa faca un ocol de vreo 2* de km.Domnule primar nu ati facut nimic pentru comuna de 2* ani.Multumiti celor care vin si canta la acest festival pe cativa lei transport si un sandwich, speram sa fiti mult mai bogat ca anul trecut.

 • – Mai ce cuib de viespi sunteti acolo !?! Chiar vreti sa creada lumea ca primarul este singurul care face si desface acolo ?!? Dar de cele cateva sute de reclamatii neintemeiate care le-ati ”clocit” (de-a lungul anilor) impotriva primarului ce spuneti ? Vorbiti si scrieti neadevaruri in continuare, ati pus si puneti in continuare salariatii statului pe drumuri, pentru tot felul de nascociri… S-a saturat toata lumea de ”scriitorii din Cozmesti” care se caznesc de cativa ani, doar-doar l-or de jos pe primar… In toate comisiile de ancheta care au fost constituite (pentru a analiza ”teoriile conspirationiste” ale unora)au fost numai persoane corupte ?!?
  ”Habar nu aveti ca finantarile pentru proiecte europene vin direct pe programe clar definite si nu poate nimeni
  sa-i folosesca pentru realizarea altor lucrari (nici macar Presedintele statului, daramite un primar) altmiteri se numeste deturnare de fonduri si nu-i de gluma… Pe de alta parte, de cand comunitatea locala are voie sa cheltuiasca bani pentru Reparatii la drumurile judetene ? D-lor comuna are un Buget, bugetul este pe Capitole, totul este verificabil si chiar au verificat cei in drept ? Consiliul local este constituit dintr-un numar de consilieri…deci primarul nu poate emite singur hotarari ale Consiliului Local. Si ce vreti sa sustineti: ca majoritatea consilierilor nu stiu care este rolul lor, ca nu-si fac datoria sau ca sunt corupti ?
  – Dar daca mi-aduc aminte bine stilul as putea paria chiar ca am ghicit cine este in spatele facaturilor… Nu cumva un fost director de la Cons. Pop. Jud. si un fost Pres. de AEI (care a fost si primar dupa revolutie ?
  – Daca n-ar fi vorba sa nenorociti o intreaga comuna , eu v-as dori sa avati succes in alegeri, sa puneti mana pe putere (ca primar si viceprimar), si …sa va faceti de ras…

 • numai minciuni spune actualul primar daca nar fi fanfara nar avea cu ce sa se laude doar cu asfaltul farmat si cu neregurile care le face sau cu petrecerile de prin primarie care le face ai ajunge cat o furat comuna.Lati coptat pe Vanuta care va scuipat an ochi si va batea cu perte an fiecare campanie electorala’

Adauga un comentariu