Eveniment-Social

Cel mai mare festival international de teatru, la National

Publicat: 22 nov. 2011
1

Usor-usor, vizibilitatea internationala a Teatrului Vasile Alecsandri din Iasi incepe sa renasca. Astfel, dupa ce una dintre cele mai interesante si remarcabile manifestari teatrale (Festivalul de Teatru Evreiesc „Avram Goldfaden” – n.r.) a murit la Iasi, saptamana viitoare va debuta primul festival international de teatru din tara dedicat trupelor din zona Moldovei si din Republica Moldova. Este vorba de manifestarea intitulata „Europa Est de tot – ReUNIUNI teatrale„, programata intre 28 noiembrie – 3 decembrie, pe scenele salilor de la National. Ea reuneste 11 spectacole, vizionate de reputati critici, ale teatrelor din Chisinau, Balti, Piatra-Neamt, Galati, Botosani si Iasi. „Festivalul «Europa Est de tot» doreste sa fie un loc de intalnire teatrala, dar si culturala. Prima editie isi propune sa cheme la intalnire moldovenii creatori de teatru. Este si un cadou oferit publicului iesean de Ziua Nationala. Vor fi 11 spectacole ce reprezinta productii teatrale considerate reprezentative ale teatrelor invitate”, a declarat Cristian Hadji-Culea, directorul de National.

Se doreste ca festivalul sa capete o dimensiune est-europeana. „Este un inceput pentru acest festival international de teatru. Este posibil ca, pe viitor, manifestarea sa cuprinda tari importante din est, precum Rusia, Ucraina, Polonia sau Ungaria. Totul tine, din pacate, de lipsa fondurilor. In acelasi timp, odata cu finalizarea lucrarilor de reabilitare si restaurare a Teatrului National, cu siguranta se va relua si Festivalul de Teatru Evreiesc «Avram Goldfaden»”, a afirmat Adi Carauleanu, directorul artistic al institutiei.

Bugetul total al manifestarii depaseste 206.600 mii lei si beneficiaza de finantare de la Ministerul Culturii si Patrimoniului National, respectiv de la Primaria Iasi.

Comentarii
  • Orice OM de CULTURA cand face din mediocritate – o virtute sau exceptie – inseamna ca este PIERDUT pentru adevarata ARTA. Este foarte hilar ca atunci cand la conducerea Teatrului National Iasi este un evreu – Festivalul de teatru evreiesc a murit. Abia acel festival era interesant – si aducea trupe de teatru mai specfiale. Sau le este frica de CATAFALCUL declarat „sala de spectacole” – rusinea orasului cultural si al celor care l-au inventat. Cu banii aruncati pe catafalc se terminau reparatiile la cladirea teatrului. Ce legatura exista intre acest Ionescu si PSD – de i se dau atatea contracte in Iasi – ce nu le mai sfarseste niciodata – la cladirile emblema a Iasiului ?

Adauga un comentariu