Secretele istoriei

Cel mai nemilos politist din istoria Romaniei. Era poreclit „justitiarul“ si conducea o „brigada a mortii“ . Ce pateau infractorii

Publicat: 20 nov. 2017

In anii de maxima instabilitate care au urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial, bandele organizate, talharii, proxenetii si coruptii faceau legea in Romania. In aceeasi perioada, insa, s-a nascut o adevarata legenda a sistemului politienesc din lume, cel supranumit „comisarul de fier”.

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Romania aflata la mana Marilor Puteri ale momentului trecea printr-o criza. Era o criza de natura politica, sociala si economica, iar Bucuestiul devenise terenul de vanatoare al bandelor de raufacatori.

Criza economica a dus la dezvoltarea contrabandei, iar economia la energie electrica lasa Bucurestiul prada intunericului si a bandelor. Cele mai rau famate cartiere erau Rahova, Ferentari, Petru Ispirescu sau Sebastian.

Erau adevarate cuiburi de hoti, proxeneti si banditi. Intr-o lume postbelica destabilizata, in Romania infloreau grupurile organizate de gangsteri asemanatori celor de peste ocean si care jefuiau cu arma-n mana la fel ca in filmele hollywoodiene.

Intr-o astfel de lume a violentei si criminalitatii, eficienta politiei era redusa. Cu atat mai mult cu cat, din cauza coruptiei, infractorii scapau platindu-si libertatea in fata judecatorilor sau a procurorilor. In aceasta lume s-a nascut o adevarata legenda a politiei, un justitiar desprins parca dintr-un scenariu de film. Se numea Eugen Alimanescu, un personaj controversat cunoscut drept ”Justitiarul” sau ”Comisarul de fier”.

Contabilul din Slatina a reusit in doar doi ani sa devina o adevarata legenda in cadrul Politiei. Si-a format o echipa din 22 de tineri, numita „echipa fulger”, practic o trupa paramilitara antrenata pentru cele mai dificile misiuni si lupta armata de stada. Acesti tineri din aceasta trupa speciala isi protejau zi si noapte comisarul. A urmat un razboi contra infractionalitatii iar numele lui Alimanescu era pe buzele tuturor.

Era un politist desprins parca din filmele americane. Se implica in lupte de strada, folosea pistolul mitraliera si revolverul la discretie si rezolva cazuri ce pareau imposibile. ”Fiorosul talhar ”Buze dulci” si trei complici ucisi intr-o lupta cu echipa ”Fulger”, titra ziarul ”Momentul” in 1946. Aceeasi publicatie preciza ca in doar 6 luni, Alimanescu reusise sa rapuna 42 de banditi. Alimanescu era un adevarat personaj care poza in ziarele vremii purtand doua pistoale la brau sau cu o tigara in coltul gurii si pistolul mitraliera in mana. Metodele sale de operare era insa extrem de brutale dar pentru contemporanii sai perfect justificate.

”Ii impusca pe loc”

Alimanescu nu avea de-a face cu regulile politienesti. El nu soma infractorii si nu incerca sa-i incatuseze. ”Comisarul de fier„ cum era numit de presa vremii obisnuia pur si simplu sa-si execute adversarii. Constient fiind ca majoritatea gangsterilor si a banditilor ajung intr-o Romanie corupta sa-si cumpere libertatea sa sa scape rapid de puscarie, prefera sa-i ucida. Ii provoca sa scoate arma ca sa motiveze ca era in legitima aparare. ” Eugen Alimanescu a gasit o metoda radicala de a scapa Bucurestii de infractori.

Cum ii prindea, el nu-l mai aresta. Ii impusca pe loc. Dupa care facea raport ca individul incercase sa fuga de sub escorta, ca nu se supuse la somatii, ca ripostase cu arma in mana si asa mai departe.”, scria Traian Tandin in ”Cazuri judiciare celebre”. Mai mult decat atat poza cu „trofeele„. Sunt imagini cu Alimanescu si banditii impuscati la picioarele brigazii ”Fulger„.loading...

Adauga un comentariu