Evenimente culturale

Cel mai nou si spectaculos Centru de Arta din Romania va fi inaugurat la Cluj

Publicat: 01 iun. 2017

Centrul de Interes, primul centru dedicat artei si culturii contemporane din Cluj, va fi inaugurat joi, 8 iunie, incepand cu ora 19:00.

Centrul de Interes, primul centru dedicat artei si culturii contemporane din Cluj, va fi inaugurat joi, 8 iunie, incepand cu ora 19:00. Menit sa imbogateasca si mai mult viata culturala vibranta a orasului, Centrul de Interes e conceput ca un spatiu care isi propune sa aduca arta contemporana in mijlocul comunitatii. Proiectul noului centru de arta beneficiaza de sprijinul Bancii Transilvania, iar evenimentul de inaugurare este realizat in parteneriat cu TIFF si finantat de Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca.

Noua institutie s-a format la initiativa Federatiei Artistilor si Galeristilor din Fabrica de Pensule si a Asociatiei Artistilor din Fabrica de Pensule care s-au desprins de Fabrica de Pensule la sfarsitul lui 2016 si s-au mutat intr-un spatiu nou, o cladire industriala din imediata vecinatate a garii, de pe strada Fabrica de Chibrituri, nr. 9 A, cu acces direct prin pasajul subteran care leaga strada Horea si gara de strada Fabrica de Chibrituri.

Vezi si Familia Ratiu, comemorata in cadrul unei expoxitii la Muzeul de Istorie Turda

In noul spatiu au fost amenajate 5 galerii – BARIL, BAZIS Contemporary, Camera, SABOT, SPATIU INTACT – 4 spatii de proiecte, 3 spatii de rezidenta artistica, 24 de ateliere de creatie in care activeaza peste 30 de artisti vizuali, designeri, arhitecti, toate desfasurate pe o suprafata totala de 3.000 de metri patrati. Se profileaza un centru de arta cu viziune internationala, fara precedent in Romania din punct de vedere al dimensiunii, infrastructurii si al numarului de spatii si artisti care vor produce si expune arta aici.

Odata cu inaugurarea noului centru de arta vor fi vernisate mai multe expozitii, iar artistii Smaranda Almasan, Sorana Barb, Betuker István, Anca Branzas (artist in rezidenta/ INTACT PROJECTS), Razvan Botis, Alin Bozbiciu, Mircea But, Cimpan Istvan, Gáspár Szilárd, Ioana Iacob, Natalia Lazurca (artist in rezidenta/ Asociatia Artistilor), Dan Maciuca, Alex Mirutziu, Vlad Olariu, Mihai Platica, Bogdan Vrabie si Bogdan Greab (Reborn Bicycles) isi vor deschide atelierele publicului larg.

De la Cannes la Cluj, de la film la fotografie!

BARIL prezinta in premiera absoluta prima expozitie a regizorului Cristi Puiu. Expozitia Sieranevada, cuprinde o selectie de fotografii realizate de regizor in perioada de post-productie a filmului cu acelasi nume.

„In luna ianuarie 2016, filmul Sieranevada se afla in post-productie. Tot atunci am pornit in cautarea unei imagini pentru afis. Am traversat Bucurestiul de la est la vest, sperand sa gasesc in inima cvartalelor de blocuri construite in anii ’80 imaginea susceptibila de a spune ceva despre mine si despre filmul la care inca lucram. Astfel, pornind de la cimitirul Marcuta, trecand pe acasa si traversand centrul catre Lacul Morii, am adunat peste 9000 de fotografii. Dintre acestea, una a devenit afisul filmului Sieranevada”, spune Cristi Puiu.

Putini stiu ca inainte sa urmeze cursurile de film, Cristi Puiu a studiat pictura timp de 1 an la “Ecole Superieure d’Arts Visuels” din Geneva, actuala “Haute Ecole des Beaux Arts”. Filmele lui au rulat in aproape toata lumea, au fost elogiate de critici si premiate la Cannes, iar cel mai recent lungmetraj, Sieranevada, a fost propunerea Romaniei la Premiile OSCAR 2017. Expozitia poate fi vazuta pana in 30 iulie.

Prima expozitie individuala Bill Viola in Romania!

BAZIS Contemporary aduce la Cluj lucrari video ale renumitului artist american Bill Viola. Encounters e prima expozitie individuala a artistului in Romania. Pionier al instalatiilor video, demersul sau artistic e un amplu experiment de dizolvare a limitei dintre pictura si arta cinematografica, care dureaza de patru decenii in care artistul a avut peste 130 de expozitii personale – printre altele la MoMA New York, la Galeria Nationala din Londra, la Muzeul Guggenheim din Bilbao, la Bienala de Arta de la Venetia sau la Grand Palais din Paris. Encounters ramane deschisa publicului pana in 15 iulie.

3 artisti clujeni inaugureaza Camera din Centrul de Interes!

3 shells and a square game e expozitia cu care se inaugureaza spatiul artist-run Camera, al artistei Irina Dumitrascu. “Shell game” se poate traduce, simplu, “Alba-neagra”, desi in noua Camera din Centrul de Interes jocurile nu vor respecta mereu indicatiile producatorului. De data aceasta, trei artisti clujeni: Radu Comsa, Irina Dumitrascu si Vlad Olariu, vor incerca sa va induca in eroare filozofala. Cu si fara ajutorul patratului lui Malevich. Expozitia va ramane deschisa pana la 28 iulie.

Galeria clujeana SABOT, in colaborare cu Galeria Wschód din Varsovia prezinta expozitia Bones, a tanarului artist polonez Mikołaj Moskal, nascut la Cracovia in 1985. Pentru artistii clujeni si nu numai, va fi o buna ocazie de intalnire cu un alt fel de abordare a monocromiei, a ”griului”, in pictura contemporana. Expozitia poate fi vizitata pana in 28 iulie.

La SPATIU INTACT va fi vernisata expozitia personala a artistei Valérie Mréjen – Voilà, c’est tout. Artist vizual, fotograf si scriitor, Valérie Mréjen multiplica mijloacele de expresie pentru a explora cu si mai multa putere posibilitatile limbajului. Lucrarile artistei sunt inspirate de amintiri, maruntele intamplari ale vietii cotidiene, de detalii crude si ridicole, platitudini sau neintelegeri ale existentei. Expozitia Voilà, c’est tout ramane deschisa publicului larg pana in data de 15 iulie.

O serie de expozitii vor fi gazduite si in spatiile de creatie ale Centrului de Interes: Reverse: Chapter 1 a artistului Ovidiu Leuce la A+Project Space (8-22 iunie), Reborn a artistului Ionel Mihai la BAZIS Project Space (8 iunie – 15 iulie), Self. Perceive/ Deceive a artistei Ada Muntean la NANO (8-22 iunie) si Gianni Vattimo meets Vida Gheza: Soft Sculpture No.1, o colaborare pouf. & Sebastian Big.loading...

Adauga un comentariu