Actualitate

Cel mai pervers camatar din Iasi are 86 de ani!

Publicat: 28 iun. 2011

@ Incredibil: un iesean poate fi declarat cel mai varstnic camatar din Romania @ Este nascut in anul 1925, are 86 de ani si inca mai vaneaza oameni care au nevoie de imprumuturi cu dobanzi „avantajoase” @ Culmea este ca justitia il favorizeaza din plin si, chiar daca a dat imprumuturi de sute de mii de euro catre diferiti oameni de afaceri din Iasi, a primit ajutor judiciar din partea statului @ Concret, barbatul isi plateste taxele de timbru, in vederea recuperarii imprumuturilor, din banii iesenilor @ Locuieste in centrul Iasului, iar printre cei carora le-a dat bani imprumut se numara chiar si angajati din serviciile secrete @ Dupa propria declaratie, este camatar in Iasi inca din anul 1994 @ E om discret, caruia nu-i place sa iasa in fata, sa dea interviuri in presa sau sa provoace scandaluri

Ancheta jurnalistica de senzatie: reporterii BUNA ZIUA IASI au reusit sa-l identifice pe cel mai batran camatar din Iasi, iar sub masca varstei respectabile, acesta a ajuns acum sa fenteze pana si statul roman. Este culmea culmilor! A ajuns sa practice camataria si impotriva statului roman, cu ajutorul instantelor de judecata. Nu este un camatar vizibil, nu apare prin ziare, nu da interviuri la televizor si, chiar daca a fost cercetat in anumite dosare penale, nu a fost pus sub acuzare in mod public. Spiro Spiropol are nu mai putin de 86 de ani! Este o varsta incredibila pentru a practica camataria. Locuieste intr-un apartament de pe strada Sf. Lazar, iar principala lui arma impotriva celor care nu-si achita datoriile sunt procesele. Practica acel gen de hartuire in instantele de judecata pana la saturatie. Chiar daca pierde in prime instante, se judeca pana innebuneste debitorul. Periodic, el poate fi vazut pe holurile Judecatoriei sau Tribunalului Iasi, in incercarea de a-si recupera banii de la diferiti oameni sau in incercarea de a-i insela cu diferite sume. Iesenii de rand cu siguranta ca nu prea au auzit de numele lui, dar in bransa camatariei este unul dintre cei mai cunoscuti. E de origine greaca si multi ani a fost plecat in Statele Unite ale Americii. In Iasi, a inceput sa practice camataria in anul 1994. „Eu imprumut bani la oameni inca din anul 1994, in special catre persoane fizice, cu o dobanda buna pentru toata lumea. La aceste imprumuturi am incheiat contracte in forma autentica sau acte sub semnatura privata”, a declarat Spiro Spiropol in fata anchetatorilor, in momentul in care i-a facut plangere unui iesean care nu i-ar fi restituit imprumutul.

Imprumuta pe toata lumea

La poarta lui mos Spiro Spiropol au batut oameni de afaceri, bisnitari, mici intreprinzatori, politisti, doctori, angajati de la serviciile secrete sau chiar administratorii unor societati comerciale din Iasi. Toti au avut nevoie de bani cu imprumut, iar Spiro Spiropol i-a ajutat intotdeauna. Bineinteles, pentru un profit substantial. A castigat foarte multi bani doar din dobanzile practicate si din penalitatile impuse in caz de intarziere a restituirii imprumutului. Aceasta activitate, de acordare de imprumuturi cu dobanda, pare sa fie una extrem de profitabila pentru batran. Asta mai ales in conditiile in care statul roman il ajuta din plin atunci cand  nu-i merg pasentele cu cei care ii devin debitori. Smecheria practicata in ultimii ani pare sa fie urmatoarea: incheie un contract de imprumut, de cele mai multe ori cu ipoteca, dupa care revoca acel document pentru a ramane cu imobilul ipotecat. De asemenea, procedeaza in mod parsiv si in cazul cesiunilor de creanta. Vinde creanta asupra unui bun mobil sau imobil, dupa care cere judecatorilor anularea contractului in incercarea de a ramane atat cu banii banii primiti de la cumparatorul creantei, cat si cu creanta care urmeaza sa fie recuperata.

Iesenii ii platesc taxa de timbru

Cum il ajuta justitia pe Spiro Spiropol sa fie un camatar cu stil, fara sa plateasca gorile sau firme de recuperare a crentelor pentru a-i speria pe debitori? In primul rand, acesta pozeaza, in majoritatea dosarelor de executare silita, de somatii de plata sau de anulare a contractelor incheiate, intr-un batran necajit si inselat. Vizual pare sa-i impresioneze pe unii judecatori, care i-au acordat ajutor public judiciar. In momentul in care solicita anumite sume de bani de la debitorii sai, Spiro Spiropol trebuie sa plateasca taxa de timbru. Avand in vedere ca a imprumutat sume de ordinul miliardelor de lei vechi, taxa de timbru pe care ar trebui sa o achite ajunge la valori foarte mari. Atunci cand justitiabilii sunt prea saraci pentru a plati aceste taxe exagerat de mari, statul le garanteaza accesul la justitie prin scutirea de plata a taxei sau prin diminuarea valorii acesteia. In urma cu cateva zile, magistratii de la Tribunalul Iasi au admis o astfel de solicitare adresata de Spiro Spiropol. De la 4.400 de lei, cat ar fi trebuit sa plateasca taxa de timbru, acesta va achita numai 2.100 de lei. Diferenta va fi platita din banii iesenilor.
Pe rolul instantelor de judecata, Spiro Spiropol are zeci de procese prin care cere bani de la oameni sau de la societati comerciale. In unele a castigat, in majoritatea a pierdut. Spre exemplu, el l-a dat in judecata pe Vasilica Valentin Branza si a castigat procesul. Printre cei care au fost dati in judecata de camatar se mai numara: Marcel Obreja, Lacramioara Berbeci, Georgel Pricopi, SC Elaine Impex SRL. „Omul asta ameninta peste tot ca are justitia la picioare si ca poate rezolva orice prin justitie. El nu trimite golanii dupa tine in casa daca nu ii dai banii inapoi, el te da afara din casa cu justitia”, a spus unul dintre cei reclamati de Spiropol.loading...

Comentarii
  • Ati citit ceva de Tolstoi?Ceva legat de o camatareasa care ,,dispare,, brusc ajutata de un student?Ia sa vedem traducerea in romaneste a cazului……Deci nu uitati sa cititi literatura rusa…..

  • @Vasile Petcu

    Stii tu ceva dar esti prea departe. Ai vrut sa te dai balena in lighean si nu ti-a iesit. Era vorba despre Dostoievski – Crima si pedeapsa. Mai studiaza!!!

  • CAMATARIA NU E INTERZISA PRIN LEGE?????????SA MAI STEA JIDOVUL VREO 2O ANI LA PUSCARIE,IAR VENITUL IL;ICIT SI EXCROCHERIILE SA RAMINA IN BUGETUL LOCAL.DNA!!!!!!!!!!!?????

  • Autorul romanului „Crime de razboi si pace” este Tolstoievski, in care un student(etnobotanist) raceste o baba camatareasa, desi ea nu vrea. Baba face infract la miocord si moare de mana studentului dezlantuit. El fuge in Elvetia unde fratii Karamazov ii trimit bani prin intermediul Annei Karenina (cuplata cu Karamazov al mic). Io dau bacaloureatu acu, in 2***.

  • Mai Cataline, cel mai tare jurnalist din Cucuetii de deal, tu ai ceva cu batrinul de ai dat aceste infirmatii infractorilor, care in mod sigur vor incepe sa-l urmareasca pentru al teroriza sa scoata bani de la el. O fi luat vreo ruda s-au cunostinta de a ta o suma mare de la mosu si acum o faceti pe din doua daca mosul este eliminat. Tu esti8 mai periculos decit mosul mai dezaxatule. Cred ca mosul este doar o veriga a unui lant de infractori din cadrul justitiei, de aceea obtine in instanta tot ce doreste.

  • idiotule…e vorba de dostoievski,nu tolstoievski….si mai e vorba si de miocard nu ”miocord” …ce plm invatati ba la scoala? banuiesc ca i pretentia sa iei si bac-ul,nu? o sa-l iei pana-n pl. Unde o sa ajunga tara asta cu asemenea idioti?

  • Pentru \”* tip” : Vorbesti de altii,dar tu nu esti mai destept. Sincer sa fiu,pari mai prost ca toti. Cum poti sa scrii bac-ul ? Doamne fereste….

Adauga un comentariu