Actualitate

Cel mai rusinos flagrant din istoria recenta a Iasului

Publicat: 22 ian. 2012
1

@ Este primul dosar din ultimul deceniu in care procurorii nu au putut sa foloseasca inregistrarile video dintr-un dosar de coruptie, pentru ca erau ilegale @ Aceste inregistrari au devenit ilegale dupa „interventia” decisiva a unui procuror, care a vrut sa-i ajute pe spagari @ E vorba de dosarul inspectorilor de la DSVSA Iasi care i-au cerut spaga unui administrator de magazin ca sa nu-l amendeze pentru fapte inventate @ Denuntatorul a facut treaba anchetatorilor si a adus mai multi martori pentru a vedea momentul in care da spaga inspectorilor @ Fara acesti martori, inspectorii aveau toate sansele sa scape basma curata @ Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au dispus declansarea unei anchete cu privire la acest flagrant delict esuat

Situatie de-a dreptul incredibila in dosarul de coruptie care priveste faptele comise de doi inspectori din cadrul Directiei de Sanatate Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Iasi (DSVSA): inregistrarile video facute in momentul in care au luat mita nu pot fi folosite in acuzarea lor. Este primul dosar din ultimii zece ani, instrumentat la Iasi, in care procurorii trimit in judecata niste acuzati fara sa pomeneasca de inregistrarile facute de politisti, chiar daca acestea exista. Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI prezinta detalii exclusive despre aceasta escrocherie judiciara patronata de procurorul Ghenadie Ciobanu, seful Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau. In urma cu cateva zile, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost in control la acest procuror si au verificat inclusiv situatia care priveste flagrantul organizat impotriva a trei inspectori de la DSVSA Iasi: Sorin Ionel Sarghea, Marian Neculai, Atena Manache. Aceasta din urma nu a mai fost trimisa in judecata pentru ca s-a constatat ca nu existau suficiente probe impotriva ei.

Legaturile cu procurorul

Povestea acestui flagrant rusinos pentru sistemul judiciar iesean este urmatoarea: dupa ce inspectorii de la DSV i-au cerut bani administratorului de magazin Otto Constantin Serbanescu, acesta a mers la Politie si a depus reclamatie. In mod evident, administratorul nu a stiut daca cei care s-au prezentat in magazinul lui erau, intr-adevar, inspectori de la DSVSA sau nu. In plangerea adresata politistilor a povestit exact ceea ce s-a intamplat, insistand pe faptul ca i-au cerut spaga. In acest context, agentii l-au anuntat pe procurorul Ghenadie Ciobanu in legatura cu organizarea unui flagrant delict. Pentru ca nu era clar daca e vorba de coruptie sau de inselaciune, procurorul i-a trimis pe politisti sa faca flagrantul si le-a spus ca le va aproba efectuarea inregistrarilor ambientale pentru o perioada de 48 ore daca va fi vorba de coruptie. Politistii au plecat catre magazin si au pregatit terenul pentru prinderea infractorilor. In momentul in care au inteles ca, de fapt, la mijloc este vorba de coruptie, ca oamenii veniti acolo sunt inspectori de la DSVSA, l-au sunat pe procurorul Ghenadie Ciobanu pentru a-i cere sa autorizeze operatiunea, chestiune absolut obligatorie. Numai ca, potrivit surselor BZI, acesta a refuzat sa mai raspunda apelurilor telefonice. Sursele BZI sustin ca Ghenadie Ciobanu i-a acoperit intentionat pe inspectorii spagari de la DSVSA, intrucat se afla in relatii destul de apropiate cu ei. De unde provin aceste relatii? Angela Ciobanu, sotia procurorului Ghenadie Ciobanu, are o brutarie si un magazin in care comercializeaza produsele de panificatie, iar inspectorii de la DSVSA au mers la ea de mai multe ori in control. Cu aceasta ocazie s-au cunoscut si, bineinteles, s-au ajutat reciproc.

Denuntatorul si-a pregatit singur probele

La scurt timp dupa realizarea flagrant delictului, dosarul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. „In momentul in care au intrat in locul respectiv, inspectorii nu au prezentat nici o legitimatie oficiala si politistii nu stiau la momentul efectuarii flagrantului daca este vorba de inselaciune sau de luare de mita. De aici pleaca problema legata de inregistrarile video efectuate acolo”, a precizat procurorul Carmina Pascal, seful Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi.

La primele audieri, Sorin Ionel Sarghea, Marian Neculai si Atena Manache au refuzat sa dea orice fel de declaratii, dupa care, in timp, au gasit tot felul de explicatii pentru banii primiti ca mita. In urma cu cateva zile, Sorin Ionel Sarghea si Marian Neculai au fost trimisi in judecata pentru luare de mita, insa probele din dosar au fost produse in mare parte tot de administratorul care trebuia jecmanit de inspectorii de la DSVSA. Otto Constantin Serbanescu, administratorul magazinului in care au intrat inspectorii, si-a adus toate rudele pentru a vedea momentul in care da banii inspectorilor. Avand in vedere ca proba cu interceptarile video nu a putut fi folosita de procurori, anchetatorii au fost nevoiti sa se bazeze numai pe declaratiile martorilor adusi la fata locului de denuntator. Fara ele, inspectorii aveau toate sansele sa scape basma curata si sa-i faca noi controale denuntatorului, pana ii inchideau afacerea. Trebuie mentionat ca flagrantul a avut loc pe 27 mai 2010, iar inspectorii au cerut 300 lei de la denuntator.

Comentarii
 • Eu as pune problema altfel.
  Incercati sa gasiti un dosar dus cap-coada la Harlau pentru trimiterea in judecata a unui infractor pentru coruptie, mita, etc. Cu siguranta nu o sa gasiti.
  Daca ai norocul sa fii cerceta la Harlau sigur iesi curat, spalat cu albalux

 • UNDE E VORBA DE BANI,JUSTITIA DEVINE FOARTE SENSIBILA SI ARE GRIJA CA CEL CARE SPAGUIESTE SA NU AIBE PROBLEME.O SA VEDEM CE SE VA INTIMPLA CIND SE VA TERMINA MANDATUL LUI BASESCU SI BOC,ATUNCI CIND CRED CA ROMANII IAR ISI VOR DA IN PETEC SI VA ALEGE FOSTUL BLOC COMUNIST CARE IN FRUNTE CU TATA ILIESCU AU DISTRUS ROMANIA SI AU INSTAURAT HAOSUL.

 • La Hirlau hotii,spagarii,coruptii…au intodeauna” dreptate”,pentru ca omul care este pus sa vegeze la impartirea dreptatii este tot la fel .Afara cu ceobanul!

 • oare nu se pot filtra comentariile sa fie doar la subiect ca mam saturat sa tot citesc smurd si problemele lor e unu tare timpit care parca a fost violat de smurd de tot pune aceleasi comentarii e sigur un nebun un obsedat in libertate. oare cit de prost poate sa fie ia citit toti comentul nu a primit raspuns de la nimeni ce dracui cu el sigur e politician frustat da cu iq subunitar lasane dracu cu smurdul tau eu citesc articole cu alt subiect

 • Chiar nu stiti cine este Ghenadie moldoveanul cu nevasta, Angela buna de tot? Cel mai mare mafiot, intrebati-l de afacerile cu alcool de la moldoveni, de furaje, etc. Tot Harlaul stie cine este Ghenadie, la fel catoti moldovenii care au venit la noi: inebuniti sa se imbogateasca, n-au scrupule, nu se dau in laturi de la nimic……

 • Procurorul Ciobanu mi-a fost coleg.
  A luat postul la Harlau cu spaga platita de tata-su.
  Este un om fara scrupule.Face orice pentru bani.
  LEgatura lui Tatu-su si a sa cu serviciile secrete romane nu este nici ea secreta.
  Un Procuror corupt pentru un guvern corupt si o tara corupta.
  O sa vedeti ca nimic nu i se va intampla,deoarece si el la randul lui plateste spaga la sef…
  O tara plina de gunoaie care trebuie dezmembrata.

 • Da e adevarat.GENADIE CIOBANU(MAFIOTUL)ESTE IMPLICAT IN TRAFIC DE TIGARI,ALCOOL SI FAINA DIN BASARABIA.
  SRI DOARME CU MAMALIGA-N GURA.
  OARE DOARME SAU SINT PARTENERI.
  NU DEGEABA AU PUS UN MAFIOT PROCUROR LA HARLAU.
  SA VEDEM CE VA FACE MINISTRU SAU PRESEDINTELE BASESCU.
  CUM SE POATE ASA CEVA IN SECOLUL 2* IN EUROPA.
  RUSINE.
  COPII NOSTRI VOR FI NISTE SLUGI PRIBEGE IN OCCIDENT

Adauga un comentariu