Magazin

Cel mai scurt test IQ din lume are doar trei intrebari. Il poti rezolva?

Publicat: 10 ian. 2018

Completarea unui test IQ nu inseamna ca trebuie sa treci printr-un maraton de intrebari. De fapt, cel mai scurt test IQ din lume are doar trei intrebari. Da, poti sa faci acum acest test IQ si sa incepi sa iti provoci prietenii sa il parcurga. Acest test IQ cere, totusi, atentie si putina rabdare.

Intrebarea capcana

Testul de Reflectie Cognitiva (TRC) a fost definitivat de psihologul Shane Frederick in 2005. Intr-o lucrare publicata in Jurnalul de Perspective Economice, Frederick spune ca a ales cele trei intrebari din acest test IQ pentru ca acestea „duceau la raspunsuri impulsive si eronate”. Adica intrebarile ii imping pe oameni sa vina repede cu un raspuns, in loc sa analizeze cu atentie problemele aparent simple. Din cauza acestui truc mental, foarte putini oameni pot sa raspunda la fiecare dintre cele trei intrebari.

Incepand cu ianuarie 2003, TRC a fost administrat la 3.428 de respondenti. Aceasta s-a facut in 35 de studii separate, pe o perioada de 26 de luni. In timpul acestui experiment, numai 17% dintre studentii de la cele mai bune universitati din lume (cum ar fi Yale si Harvard) au raspuns perfect la intrebarile TRC. Pe baza acestui experiment de 26 de luni, Frederick a oferit lumii acest test iq in 2005.

Acest scurt test IQ a fost proiectat pentru a testa abilitatea unei persoane de a-si ignora raspunsul intuitiv si de a gandi mai rational. Citeste mai jos ca sa vezi intrebarile si apoi in continuare, pentru a-ti verifica raspunsurile. Iata intrebarile!

1. Problema cu bata si mingea de baseball
O bata si o minge costa impreuna 1.10 dolari. Bata costa cu 1 dolar mai mult decat mingea. Cat costa mingea?

2. Problema cu masina care fabrica fleacuri
Daca 5 masini fac 5 fleacuri in 5 minute, in cat timp ar face 100 de masini 100 de fleacuri?

3. Problema cu suprafata de nuferi care isi dubleaza marimea
Pe un lac exista o suprafata acoperita de nuferi. In fiecare zi, suprafata se dubleaza in marime.
Daca dureaza 48 de zile pentru ca suprafata de nuferi sa acopere intregul lac, in cat timp va ocupa suprafata jumatate din lac?

Iata raspunsurile la cel mai scurt test IQ!

1. Mingea costa 5 centi.
Probabil ca te-ai gandit ca ea costa 10 centi, nu? Nu te judecam. O minge care costa 5 centi plus o bata va rezulta in 1.10 dolari. Si 1.05 dolari este exact cu 1 dolar mai scump decat 5 centi.
Un studiu desfasurat la Princeton a aratat ca persoanele care au raspuns 10 centi aveau semnificativ mai putina rabdare decat cei care au raspuns corect.

2. 100 de masini ar face in 5 minute 100 de fleacuri.
Instinctul ti-ar putea spune ca raspunsul este 100 de minute. Din enuntul problemei, stim ca dureaza 5 minute pentru ca o masina sa faca un fleac. Astfel, ar dura 5 minute pentru ca 100 de masini sa faca 100 de fleacuri.

3. Nuferii ar acoperi jumatate din lac in 47 de zile.
Poate ca ai spus 24 de zile. Pare ca este intuitiv sa injumatatesti numarul zilelor fiindca injumatatesti marimea suprafetei cu nuferi. Dar daca suprafata de lac acoperita cu nuferi se dubleaza in fiecare zi, ar dura o singura zi pentru ca lacul sa treaca de la a fi pe jumatate acoperit la a fi acoperit in intregime. Scade o zi din 48 de zile si rezultatul va fi 47.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit