Actualitate

Cel mai smecher afacerist a ascuns peste 1,5 milioane de euro. Este incredibil unde au fost gasiti banii

Publicat: 27 mai 2014

@ Societatea comerciala a incheiat unele dintre cele mai importante contracte pentru obiective in valoare de zeci de milioane de euro finantate din bani europeni @ Este implicata inclusiv in realizarea unui aeroport regional in Moldova @ Cu toate acestea, autoritatile au gasit la aceasta firma nereguli de zeci de miliarde de lei

Unul dintre cei mai smecheri afaceristi din zona Moldovei, care a derulat inclusiv in judetul Iasi contracte de milioane de euro, a fost prins pe picior gresit de autoritati, iar tentativa de a insela statul il va costa scump. Este vorba despre firma Tehnic Asist din Botosani, societate comerciala care ii apartine lui Mirel Vlas, un afacerist cu legaturi de prietenie printre liderii zonali (din Iasi, Botosani si Suceava) ai PSD si PNL. Aceste „relatii” ale lui Mirel Vlas pot explica contractele de zeci de milioane de euro pe care le are si in prezent in derulare cu institutiile publice. Cu toate acestea, veniturile uriase pe care le realizeaza din contractele cu institutiile publice nu-l determina sa fie si corect in relatia cu statul. Un control finalizat recent de Directia Regionala de Finante la firma Tehnic Asist a scos la iveala faptul ca reprezentantii acestei firme au incercat sa fraudeze statul cu circa 1,5 milioane de euro reprezentand TVA si impozit pe profit. Astfel, in ceea ce priveste TVA, firma a dedus nelegal suma de 42 miliarde de lei vechi incarcand in mod superficial capitolele de cheltuieli din buget. Cu alte cuvinte, cheltuielile inregistrate nu justifica TVA. Adica respectivele cheltuieli au fost fie fictive, fie au fost inregistrate in contabilitate fara o baza legala care sa duca la deducerea TVA. De asemenea, firma a incercat sa se sustraga de la plata a 10 miliarde de lei vechi, reprezentand impozitul pe profit. Pentru sumele nedeclarate, Fiscul a calculat unele penalitati, astfel incat s-a calculat ca s-a incercat prejudicierea bugetului statului cu circa 60 de miliarde de lei vechi. Imediat dupa finalizarea controlului, Fiscul a luat toate masurile asiguratorii necesare pentru recuperarea banilor.

Citeste si: Iata cum au furat 22 de miliarde de lei. Putini sunt in stare de asa ceva – FOTO

Ce se intampla cu fondurile UE?

Autoritatile fiscale au vrut sa vada daca in perioada 1 ianuarie 2011 si pana la mijlocul anului 2013 societatea si-a platit corect taxele si impozitele. Dupa cum s-a vazut, firma Tehnic Asist nu a avut cu statul o relatie corecta numai cand avea de incasat bani publici. Cand avea de platit, atitudinea s-a schimbat. Trebuie observat insa ca perioada verificata este cea in care aceasta societate comerciala a incheiat cele mai multe contracte pentru realizarea unor obiective finantate cu zeci de milioane de euro din fondurile Uniunii Europene. Unul dintre acestea este modernizarea Aeroportului din Suceava, proiect in valoare de circa 25 de milioane de euro finantat prin Programul Operational Sectorial Transport. Potrivit unor surse, Mirel Vlas este prieten de familie cu Catalin Nechifor, presedintele social-democrat al Consiliului Judetean Suceava, si asta ar putea explica succesul pe care-l are firma Tehnic Asist in derularea unor contracte atat de mari cu autoritatile respective. Ar fi de preferat ca problemele pe care le are acum aceasta firma cu Fiscul sa nu afecteze proiectele cu finantare europeana pe care le are in derulare. In judetul Iasi, aceasta societate comerciala a incheiat printre altele un contract in valoare de 2,5 milioane de euro cu Primaria Mogosesti pentru implementarea unui proiect in valoare de 2,5 milioane de euro finantat de UE prin Masura 322. Proiectul viza modernizarea infrastructurii comunei.

Citeste si: Asa vrea o firma din Botosani sa asfalteze drumurile din Iasi – FOTO, VIDEO

Nereguli la Iasi

In ultimii ani, cotidianul BUNA ZIUA IASI a relatat mai multe nereguli aparute in timpul derularii unor contracte incheiate de aceasta firma cu institutii publice din judet. Unul dintre contracte se refera la „Infiintarea sistemului de alimentare cu apa si de canalizare pentru satele Carjoaia, Horodistea si Cotnari, din comuna Cotnari, judetul Iasi”, incheiat in anul 2007 cu Primaria Cotnari. Proiectul avea o valoare de peste 1 milion de euro si viza printre altele captarea unor izvoare de apa de pe dealul Carjoaia. Prin urmare, cotnarenii trebuiau sa beneficieze de o conducta prin care curgea apa de izvor. Pentru ca lucrarile de captare a izvoarelor au fost facute, de asemenea, in bataie de joc de SC Tehnic Asist SRL, nu s-a obtinut debitul necesar.  „Instalatia” nu functioneaza nici astazi, dar firma si-a incasat banii. De asemenea, firma a fost implicata in proiectul de infiintare a retelei de canalizare in comuna Cotnari, investitie in valoare de 22 miliarde de lei vechi, care implica inclusiv construirea statiei de epurare. Nici reteaua de canalizare a comunei nu functioneaza.

Reprezentantii firmei Tehnic Asist, inclusiv Mirel Vlas, nu au raspuns apelurilor telefonice repetate ale jurnalistilor cotidianului BUNA ZIUA IASI.

Comentarii
  • Asa fac toti afaceristii lui peste, se plang de taxele multe si mari dar nu le platesc niciodata.
    Vor bani de la buget, dar nu vor sa-si plateasca taxele ci sa ia din ceea ce au platit „prostii”

    • Mai autorule,mare economist si as in reportaje! Cheltuielile inregistrate in scopul diminuarii TVA si impozitul pe profit au fost incarcate „superficial” in capitolele de buget, dupa cum afirmi sau artificial, find fictive ori si/sau fara temei legal! Pune mana pe carte (nu pe sticla) si citeste aprofundat nu superficial.Atribuitul folosit este perfect pentru caracterizarea productiei tale jurnalistice!Pa!

  • Popor roman! Deschilotarea urmeaza sa fiti foototi de iliescu si ficorasu lui, ponta…cat despre asta…se plimba curu lui in lexus…

Adauga un comentariu