Economic Local

Cel mai vârstnic șomer din Iași are 65 de ani și este aproape de pensionare. A primit o indemnizație de câteva sute de lei timp de un an, de la AJOFM

Publicat: 09 dec. 2021
Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași

Cel mai vârstnic șomer din Iași are 65 de ani și provine din mediul rural. Ieșeanul care a primit o indemnizație de câteva sute de lei, timp de un an, a muncit toată viața în agricultură. Potrivit AJOFM Iași, în luna noiembrie 2021 s-au angajat 783 de persoane, iar în primele 11 luni din an, un număr de 7.923 de persoane

Un bărbat din Iași, care are 65 de ani și se apropie de pensionare, este cel mai vârstnic șomer. A primit de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, timp de un an, o indemnizație de câteva sute de lei. În Iași sunt 6 șomeri mai în vârstă, care primesc indemnizații sau sunt doar înregistrați la instituție, care au între 63 și 65 de ani. Aceștia au muncit în industrie, comerț și agricultură.

Datele furnizate de AJOFM arată că, în luna noiembrie 2021, rata șomajului din Iași era de 2,68 la sută, fiind înregistrați 7.923 de șomeri. Astfel, 13 la sută din șomeri sunt persoane care primesc indemnizații, aproximativ 1.000 de persoane, iar restul șomerilor sunt înregistrați, dar nu primesc bani de la stat, fiind neindemnizabili. Cei mai mulți șomeri sunt din mediul rural, 84 la sută, și restul, din mediul urban. De asemenea, 3.800 de persoane șomere au peste 50 de ani, iar alți 201 ieșeni fără serviciu au între 25 și 29 de ani. Potrivit specialiștilor din domeniul muncii, rata șomajului înregistrată în luna noiembrie 2020 era de 3,07 la sută, mai mare față de cea din noiembrie 2021.

În anul 2021 s-au angajat prin intermediul AJOFM Iași un număr de 7.923 de persoane

În luna noiembrie 2021 s-au angajat 783 de persoane, iar numărul angajaților din acest an a ajuns la 7.923. Cele mai căutate locuri de muncă de către ieșeni, în luna noiembrie 2021, sunt cele oferite de angajatorii din domeniile construcții și curierat. Ieșenii au vrut să se angajeze pe posturile de dulgher și fierar betonist sau de curier și vânzătoare. Un număr de 146 de persoane au reușit să se angajeze ca dulgheri și alte 145, ca fierar betonist. În domeniul curieratului, care s-a dezvoltat datorită pandemiei COVID-19, s-au angajat 146 de ieșeni. Astfel, a crescut piața livrărilor la domiciliu și companiile au avut nevoie de angajați în Iași. Patronii au demarat recrutările masive pentru posturile de curier începând cu luna ianuarie a anului 2021 și firmele din domeniu mai au nevoie în continuare de angajați, fiind postate anunțuri de angajare.

Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție aproape 700 de locuri de muncă vacante

Numărul de locuri de muncă vacante s-a redus semnificativ în ultimele 3 luni, în Iași, fiind înregistrate aproape 700 de posturi disponibile. Angajatorii din Iași caută mai multe persoane cu studii medii, fiind înregistrate 583 de posturi pentru această categorie. De asemenea, 100 de posturi sunt pentru ieșenii cu studii superioare. În continuare cele mai ofertante domenii sunt serviciile, construcțiile și industria. În domeniul serviciilor sunt disponibile 583 de locuri de muncă vacante, 305 sunt în construcții și alte 197 în industrie. Companiile PibMarket Serv și Symco&Star SRL caută casieri, iar Fiscontexpert Consult SRL și Spin Group&HR SRL caută consilieri juridici. Controlori de calitate sunt căutați de companiile Greenfiber International, Confecții Integrate Moldova și Katty Fashion SRL. Companiile Dakota General, DFC Logistică și Implementare SRL, Premium Delivery Concept SRL sau Smart Procent SRL vor să angajeze curieri.
Adauga un comentariu