Actualitate

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise la manifestaţiile de după moartea Mahsei Amini în Iran

Publicat: 23 sept. 2022
Cel puţin 50 de persoane au fost ucise la manifestaţiile de după moartea Mahsei Amini în Iran
Cel puţin 50 de persoane au fost ucise la manifestaţiile de după moartea Mahsei Amini în Iran

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise la manifestaţiile din Iran reprimate de forţele de ordine, proteste declanşate de moartea unei tinere care a fost arestată de Poliţia Moralității, a anunţat, vineri, ONG-ul Iran Human Rights, potrivit AFP.

Potrivit organizaţiei cu sediul la Oslo şi care joi prezentase un bilanţ de cel puţin 31 de morţi, şase persoane au fost ucise prin împuşcare în oraşul Rezvanshahr, joi seară, şi alte decese s-au înregistrat la Babol şi Amol.

Manifestaţii au avut loc în aproximativ 80 de oraşe

Manifestaţii au avut loc în ultima săptămână în aproximativ 80 de oraşe.

Masha Amini, o tânără de 22 de ani, a decis să meargă în vizită la rude cu fratele ei. După ce au coborât dintr-un mijloc de transport, tânăra a fost luată de „poliția moralității” pentru că nu purta „corect” hijabul.

După ce a fost luată de polițiști, a fost bătută, ucisă, apoi oficialii iranieni au negat că aceasta a fost ucisă în timpul detenției, sugerând că un atac de cord a băgat-o în comă până la moartea ei, care a survenit vineri.

După această întâmplare tragică, au început protestele. Femei, bărbați, copii, au ieșit pe străzi. Femeile au început să ardă hijabul, să își taie părut și să își susțină cauza.

Poliția a arestat, bătut și ucis o femeie sub acuzația că i se vedea puțin părul ieșit din hijab

Moartea în custodia poliției din Teheran a tinerei iraniene Mahsa Amini, arestată pentru încălcarea codului vestimentar islamic, a fost declanșatorul actualelor proteste din Iran. Nemulțumirea față de regim este însă veche: oamenii cer ca autoritățile să fie trase la răspundere, cer respectarea drepturilor fundamentale.

Femeile din Iran cer susținere din partea oamenilor din întreaga lume, deoarece le este oprită conexiunea la internet pentru ca oamenii să nu poată vedea atrocităție comise împortiva persoanelor care protestează pentru un drept fundamental și anume, libertatea sub orice fărmă a acesteia.
Comentarii
Adauga un comentariu