Boli si tratamente

Cele 10 super puteri ale somnului

Publicat: 08 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cele 10 super puteri ale somnului
Persoanele care dorm bine au cu până la 30% mai puțin stres comparativ cu cei cărora le lipsește somnul.

Somnul bun ne permite să ne încărcăm bateriile și să nu avem dificultăți de concentrare, dar nu numai! Descoperiți, în lumina celor mai recente cercetări, încă 10 motive bune pentru a vă îngriji somnul!

Pentru a cădea în brațele lui Morfeu, fiecare are propriul truc. Unii se scufundă în lectură sau urmăresc serialele lor preferate, alții fac dragoste, alții recurg la plante sau la somnifere.

Cele 10 super puteri ale somnului

Somnul bun înfrumusețează

Explicație: Potrivit cercetătorilor suedezi, somnul bun ar preveni „modificări fiziologice” potențial dăunătoare sănătății pe termen lung, „detectabile pe față”. Cu toate acestea, „trăsăturile considerate atractive ar fi cele care reflectă o bună sănătate”.

Somnul bun întinereste

Piele, oase, mușchi, intestin, sânge: somnul bun stimulează reînnoirea celulelor noastre și ne permite să ne regenerăm țesuturile. Acest efect de restaurare este favorizat de hormonul de creștere, produs în cantități mari, în special la începutul nopții, în timpul somnului profund.

Somnul bun detoxifică creierul

Somnul elimină deșeurile produse de neuroni în timpul zilei și, eventual, și substanțele care contribuie la boala Alzheimer. Explicație: în timpul somnului, spațiul dintre celulele creierului se extinde, ceea ce permite un aflux mai mare de lichid cefalorahidian (in care creierul se scaldă) în acest spațiu și, prin urmare, un drenaj mai bun al deșeurilor neuronale către sistemul arterial, în timpul refluxului acestui lichid.

Somnul bun păstrează silueta

Multe studii au arătat că somnul bun previne poftele. Lipsa somnului crește producția hormonului grelină, care stimulează pofta de mâncare, și o scade pe cea a leptinei, un hormon supresor al poftei de mâncare.

Somnul bun crește speranța de viață

Persoanele care dorm 6-8 ore pe noapte au un risc mai mic (12%) de a muri prematur, comparativ cu cele care dorm mai puțin. Explicație: acest beneficiu ar fi direct legat de faptul că somnul protejează împotriva diferitelor boli menționate mai sus, potențial letale.

Somnul bun protejează împotriva bolilor grave

Obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul. somnul ar proteja împotriva tuturor acestor patologii. Explicație: această protecție se datorează faptului că somnul crește imunitatea (care distruge tumorile emergente), facilitează funcționarea corectă a insulinei, care scade nivelul glicemiei și reduce procesul de inflamație cronică, care favorizează ateroscleroza.

Somnul bun păstrează sănătatea mintală

Un studiu publicat în mai 2020 de echipa pariziană a doctorului Pierre Alexis Geoffroy a dezvăluit că 55% dintre cei care dormeau mai puțin de 5 ore pe noapte sufereau de depresie, dependențe, tendințe suicidare sau anxietate; comparativ cu mai puțin de 29% dintre cei care au dormit 7-8 ore. Explicația autorilor: riscul crescut raportat ar fi legat de faptul că lipsa somnului poate avea efecte dăunătoare, în special asupra funcționării celulelor, a sistemului hormonal, a imunității și a răspunsului la stres.

Somnul bun scade stresul

Persoanele care dorm bine au cu până la 30% mai puțin stres comparativ cu cei cărora le lipsește somnul. Explicație: undele cerebrale din somn promovează buna funcționare a cortexului median prefrontal (în partea din față a creierului), ceea ce ajută la atenuarea anxietății și la prevenirea supraactivării regiunilor limbice (în inima creierului), implicate în emoții. Somnul scade, de asemenea, nivelul hormonului de stres cortizol.

Somnul bun crește imunitatea

Dormitul de 7 până la 8 ore reduce răceala cu 28% și riscul de a face gripă, pneumonie sau infecții ale urechii cu 82%. Explicație: acest beneficiu ar rezulta în special din hormonul de creștere secretat la începutul nopții, care promovează reînnoirea celulelor imune. Conform studiilor germane din 2019, producția scăzută de adrenalină pe timp de noapte ar putea juca, de asemenea, un rol, deoarece pare să ajute la inhibarea anumitor proteine ​​ale limfocitelor T (celule imune).

Somnul bun potenteaza memoria

Încă din 1924, doi psihologi americani au raportat că oamenii care au dormit imediat după o lectie au păstrat ceea ce învățaseră mai bine. De atunci, multe alte cercetări au confirmat faptul că dormitul bine permite o mai bună memorie pe termen lung – timp de câteva luni, ani sau decenii – a informațiilor dobândite în timpul zilei.

Adauga un comentariu