Magazin

Cele 5 mituri false ale sexualitatii

Publicat: 18 dec. 2010
1

Crezi in ele pentru ca le-ai preluat din inertie, fara sa te intrebi cata acoperire au din punct de vedere medical, psihologic sau pedagogic. Sau pur si simplu le stii si ti se par depasite. Cu toate acestea, exista 5 idei preconcepute care afacteaza, vrend-nevrand, viata sexuala.

Aceste mituri false sunt larg raspandite in orice cuplu. De exemplu, prejudecata conform careia sexul oral este o perversiune, ori cea care spune ca masturbarea reprezinta un gest condamnabil si nesanatos.

Iar ca lucrurile nu stau deloc asa o demonstreaza alternativele sugerate de medicii specialisti.

1. Mitul sexului oral

Despre sexul oral se spune ca este o perversiune sexuala – idee foarte raspandita, mai ales in randul femeilor din Romania.

In primul rand, simpla expresie “perversiune sexuala” a iesit din limbajul sexologilor sau al psihiatrilor fiindca se refera prea mult la un cod moral arbitrar si e prea putin caracteristica unei patologii anume.

In al doilea rand, notiunea de sex oral are doua aspecte: felatia si cunilingusul, aplicandu-se atat la barbat, cat si la femeie.

De obicei, sexul oral e asociat exclusiv cu placerea masculina, fiind considerat un drept care i se cuvine doar barbatului.

Nu trebuie uitate aspectele igienice legate de desfasurarea sexului oral. Daca ambii parteneri respecta o igiena personala riguroasa, sunt comparabile cu cele din timpul unui contact sexual clasic.

Nu in ultimul rand, daca partenerii sunt de acord, sexul oral se poate constitui intr-un uimitor si foarte eficient mijloc de apropiere intre ei, pe toata durata actului sexual, dar si dupa…

2. Mitul masturbari
i

Masturbarea este de multe ori considerata un gest condamnabil si nesanatos, nu putine fiind femeile care vad autoexcitarea partenerului ei – sau chiar a ei – primitiva, rusinoasa, care altereaza capacitatea naturala de atingere a orgasmului.

Cu toate acestea, specialistii sustin ca masturbatia e daunatoare numai daca este singura modalitate prin care se ajunge la orgasm.

Prin masturbare, femeia isi poate cunoaste mai bine corpul si modul in care raspunde la diversi stimuli, va descoperi ce rol joaca fantasmele sexuale pentru ea, cat timp ii trebuie ca sa ajunga la orgasm si poate exersa practici menite sa sporeasca gradul de satisfactie sexuala, pentru ea si pertenerul ei.

In acest fel, ea poate descoperi modul propriu de raspuns sexual si va sti sa-si indrume partenerul pentru a avea, impreuna, o viata sexuala implinita.

3. Mitul supunerii totale

Exista o prejudecata care spune ca femeia casatorita trebuie sa accepte actul sexual, indiferent ca ii face placere sau nu.

Atitudinea ar putea proveni din traditionala “supunere” a sotiei in fata sotului si din retinerea ca un refuz l-ar impinge in bratele alteia.

Exista insa o solutie si este foarte simplu de pus in practica: Femeia trebuie sa discute sincer cu partenerul despre situatiile in care contactul sexual ar fi neplacut pentru ea, indiferent de gravitatea problemei.

Pentru ca, spun specialistii, comunicarea pe un ton afectuos va rezolva orice situatie neplacuta si, cel mai important, nu va rani orgolii…

4. Mitul educatiei sexuale

Scoala ar trebui sa fie principalul responsabil de educatia sexuala a copiilor. Unii parinti considera aceasta varianta mult mai comoda, fiindca ii scuteste de discutii stanjenitoare, de intrebari la care se jeneaza sa raspunda.

Ei prefera ca scoala sa preia aceasta sarcina, intr-un sistem educational organizat, cu persoane specializate in domeniul sexualitatii.

Evident, educatia sexuala in scoli este utila, dar are si limite. Noi nu avem suficienti profesori pregatiti in acest sens, cei mai in masura sa le explice elevilor notiuni elementare de fiziologie si igiena fiind profesorii de anatomie.

Apoi, fiecare copil sau adolescent e diferit si are propria viziune asupra sexualitatii. Adolescentii tin seama de sfaturile unei persoane pe care ei o considera cea mai demna de incredere – prieteni de aceeasi varsta sau mai mari, parinti – doar daca acestia reusesc sa le castige increderea -, modele sau idoli din lumea showbiz-ului.

Iar daca parintii nu vor sa-si lase copiii prada unor informatii necontrolate, chiar primejdioase pentru o viata sexuala normala, ce le ramane de facut? Evident, sa se documenteze si sa-si insuseasca limbajul respectiv, ca sa poata purta o discutie lipsita de ridicol sau, daca e posibil, sa solicite sprijinul unei persoane competente in domeniu.

5. Mitul sexului ca in filme

Unii cred ca o partida sexuala reusita este doar acea care survine spontan si completamente neprogramat.

Este un mit intretinut, probabil, involuntar, dar constant, de industria cinematografica si, intr-o masura mai mica, de literatura.

A devenit aproape un cliseu imaginea unui cuplu care, in momentul in care devine constient de fiorul atractiei reciproce, uita unde se afla, isi sfasie hainele si se implica in actul erotic cu o fervoare si un sentiment al abandonului greu de imaginat in realitate.

Nimic mai frumos, doar ca viata reala este diferita de povestile de dragoste de la Hollywood.

Conform specialistilor, anticiparea momentului contactului sexual si pregatirea conditiilor in care sa se desfasoare nu afecteaza intensitatea trairii erotice.

Fiorul asteptarii nu poate decat sa creasca dorinta resimtita de cei doi parteneri, conducand spre o percepere la cote maxime a actului erotic.

Un bun exemplu sunt cuplurile care au copii si care locuiesc impreuna intr-un spatiu mai restrans. Ei stiu cat de pretioase sunt orele sau zilele in care copiii sunt la bunici ori in vacante.

Tot ei ar putea descrie cel mai bine ce semnificatie aparte are o privire aruncata pe furis, o atingere discreta, o vorba cu doua intelesuri in momentele de dinaintea plecarii copiilor. Si nu sunt deloc putine aceste cupluri.

Adauga un comentariu