Boli si tratamente

Cele 5 simptome care pot prezice COVID-ul de lungă durată

Publicat: 28 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cele 5 simptome care pot prezice COVID-ul de lungă durată
Mulți pacienți cu COVID-19 dezvoltă simptome de săptămâni sau luni pe care cercetătorii le numesc acum "COVID de lungă durată"

Pentru un grup „select” de pacienți cu coronavirus cunoscuti sub numele de „transportatori cu distanțe lungi”, debutul simptomelor este începutul unei bătălii extinse. Mulți pacienți cu COVID-19 dezvoltă simptome de săptămâni sau luni pe care cercetătorii le numesc acum „COVID de lungă durată”. S-a stabilit ca 5 simptome pot prezice COVID-ul de lungă durată!

Aceste persoane sunt dificil de studiat, deoarece inițial nu toți au primit un diagnostic adecvat din cauza lipsei de testare sau a naturii anormale a simptomelor lor. Unii pot pur și simplu să nu raporteze afecțiuni persistente, ceea ce le face dificilă analiza cercetătorilor.

Dar o serie de studii preliminare încep să identifice semnele timpurii care pot prezice că un pacient nu își va reveni usor.

Cele 5 simptome care pot prezice COVID-ul de lungă durată

Un studiu recent realizat de King’s College din Londra a examinat peste 4.000 de pacienți cu coronavirus din Suedia, Marea Britanie și SUA cerându-le să-și înregistreze simptomele într-o aplicație.

Aproximativ 20% au spus că încă nu se simt mai bine după patru săptămâni – pragul la care cercetătorii marchează un caz de COVID lung. Până la opt săptămâni, aproximativ 190 de pacienți au raportat simptome persistente. Și până la 12 săptămâni, aproape 100 de pacienți au spus că nu și-au revenit încă.

Studiul a constatat că pacienții care au prezentat mai mult de cinci simptome în prima săptămână de boală au fost mult mai predispuși să dezvolte „COVID de lungă durată”.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, cele cinci simptome care preziceau un caz de „COVID de lungă durată”: oboseală, cefalee, dificultăți de respirație, o voce răgușită și dureri musculare sau corporale. Acest lucru ar putea oferi indicii despre viitoarele tratamente anti-COVID-19.

„Este important să folosim cunoștințele pe care le-am dobândit din primul val al pandemiei pentru a reduce impactul pe termen lung al celui de-al doilea val”, a declarat dr. Claire Steves, autorul principal al studiului, într-un comunicat, potrivit Science Alert.

Aproape 98 la sută dintre pacienții cu COVID de lungă durată au raportat oboseală

„Această cercetare ar putea deschide deja calea către strategii preventive și de tratament pentru COVID-ul de lungă durată.

Aproape 98 la sută dintre pacienții cu COVID de lungă durată au raportat oboseală, în timp ce 91 la sută au raportat o durere de cap.

„Știm că oboseala este o componentă uriașă, așa că mă bucur foarte mult că cercetările au surprins acest lucru”, a declarat Natalie Lambert, profesor asociat de medicină la Universitatea Indiana care nu a fost implicată în studiu, pentru Business Insider.

Lambert analizează, de asemenea, modele de simptome la pacienții cu COVID îndelungat. Toți cei aproximativ 1.500 de transportatori lungi pe care i-a chestionat în iulie au spus că au experimentat oboseală.

Aproximativ două treimi au spus că au suferit dureri musculare sau corporale. Aceeași cantitate a spus că au dificultăți de respirație și aproximativ 58% au spus că au dezvoltat dureri de cap.

Rezultatele studiului King’s College, a spus Lambert, sunt în concordanță cu observațiile sale de până acum.

Vârsta, sexul și IMC ar putea prezice, de asemenea, cazurile de COVID îndelungat

De departe, cel mai puternic predictor al unui caz cu COVID îndelungat, conform studiului King’s College, a fost vârsta. Aproximativ 22% dintre participanții cu vârsta peste 70 de ani au raportat simptome pe termen lung, comparativ cu 10% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani.

Participanții cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare au fost, de asemenea, mai predispuși să dezvolte COVID lung.

Deși sexul nu a fost un predictor la fel de puternic al COVID îndelungat, femeile din grupele de vârstă mai tinere s-au dovedit a fi mai susceptibile de a fi afectate decât bărbații. Aproximativ 15% dintre femeile din studiu au prezentat simptome pe termen lung, comparativ cu aproape 10% dintre bărbați.

Această constatare este neașteptată, deoarece bărbații sunt în medie mai vulnerabili la rezultatele severe ale COVID-19 decât femeile. Oamenii de știință nu au stabilit exact de ce, dar studiile au arătat că femeile pot dezvolta o reacție mai robustă a celulelor T sau un răspuns imun mai rapid la virus.

Adauga un comentariu