Magazin

Cele 7 scuze care te impiedica sa iti schimbi viata

Publicat: 11 nov. 2013
1

„Gata, mi-a ajuns! De maine o sa fac o schimbare in viata mea!”. „M-am saturat de jobul meu, trebuie sa imi gasesc un alt loc de munca unde sa fiu respect si apreciat…” „De mult timp mi-am dorit sa fac asta. De maine imi voi urma pasiunea!”. Va suna cunoscut? Si totusi, ce ne impiedica sa facem schimbarile pe care le dorim?

Iata cele mai frecvente scuze pe care ni le gasim pentru a nu ne apuca de treaba.
1. Mi-e frica sa fac asta. Toata lumea este speriata. „Dar ai de facut o alegere: Sa lasi teama sa puna stapanire pe tine sau sa folosesti temerile pe care le ai pentru a-ti alimenta succesul”, este de parere Jeff Haden, editorialist al Inc.com. Multumirea de sine este principalul obstacol care sta in calea succesului; foloseste frica drept un catalizator care sa indeparteze automultumirea.

2. Nu am suficienti bani. Daca ai avut vreodata o idee de business, cu siguranta lipsa banilor a fost principala scuza pe care ai avut-o pentru a nu pune planul in aplicare. Niciodata nu vei avea suficient capital pentru a pune bazele unui business. Totusi, majoritatea antreprenorilor nu au avut suficienti bani atunci cand au pus in aplicare ideea pe care o aveau, iar multi au reusit sa aiba afaceri de succes.

3. Nu am suficient timp. „Toata lumea are la dispozitie aceeasi perioada de timp. Cum folosim acel timp face diferenta. Sa iti gasesti suficient timp pentru a face ceva tine doar de tine si de cat de mult iti doresti acel lucru!”, afirma Haden.

4. Nu cunosc oamenii potriviti. Tot timpul ni se spune ca pentru a avea succes, fie ca e vorba de gasirea unui job sau dezvoltarea unei afaceri, avem nevoie de o retea buna de contacte. In perioada pe care o traim, in care social media face ca un posibil contact sa fie la doar un click distanta, este mai simplu ca oricand sa ajungem la oamenii care ne-ar putea ajuta. Iar unii dintre ei sunt chiar foarte receptivi. Marius Ursache, fondatorul companie Grapefruit, imi spunea in urma cu cateva saptamani ca un lucru foarte important pentru a intra in legatura cu persoane importante din business este sa ai curajul sa te duci sa vorbesti cu acele persoane. Asa a ajuns sa il cunoasca pe Bill Aulet, Senior Lecturer at MIT Sloan School of Management and Managing Director of Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship, pe care l-a ajutat cu partea grafica a cartii sale „Disciplined Entrepreneurship: 24 Steps to a Successful Startup”.

5. Mi-a venit ideea asta prea tarziu sau nu am nicio idee geniala. Google n-a fost primul motor de cautare, Facebook n-a fost prima retea de socializare creata, iar exemplele pot continua. In ceea ce priveste ideea geniala, Radu Georgescu a sumarizat cel mai bine acest aspect in cadrul interventiei avute la Ora de business de la TVR: „Eu nu caut o idee de business geniala. Caut o echipa care sa fie capabila sa execute bine un plan de afaceri si care sa transforme o idee intr-un business de succes.”

6. N-o sa mai pot sa dau ochii cu lumea de rusine daca o sa dau gres. Fie ca e vorba de un business sau de o prezentare, teama de esec este tot timpul prezenta. Totusi, aceasta teama nu ar trebui sa ne opreasca. Sunt multe persoane de succes care la inceputul carierei au avut parte de esecuri rasunatoare. Totusi, nu s-au dat batuti si, intr-un final, au reusit.

7. Nu am aptitudinile necesare. „Nicio problema. Citeste o carte. Citeste 10. Discuta cu un prieten. Lucreaza part-time in cadrul unei mici afaceri sau intr-o companie din cu totul alta industrie decat cea in care iti desfasori activitatea. Abilitatile si cunostintele sunt dobandite, nu le primesti in dar”, afirma Jeff Haden.

Acestea sunt doar cateva din scuzele care ne stau in calea succesului, cu siguranta stii si altele. Totusi, daca crezi cu tarie ca poti face un lucru, nu lasa scuzele sa stea in calea succesului tau.
sursa: cariereonline.ro

Adauga un comentariu