Destinatii montane

Cele mai bune partii de schi din Romania

Publicat: 12 nov. 2014
Deoarece multi dintre turistii care sosesc la munte in sezonul care sta sa inceapa se vor indrepta spre partiile de schi din statiuni, am alcatuit, cu ajutorul unui specialist, un top al celor mai bune partii de schi din tara.
Instructoarea de schi Felicia Farcas, care organizeaza cursuri de schi pentru toate varstele in Masivul Bucegi, a explicat care sunt cele mai potrivite partii din Romania pentru diferite categorii de schiori.
Pentru incepatori, Farcas recomanda partiile din statiunile Busteni si Azuga, aflate pe Valea Prahovei. “Ambele au covor (banda folosita de schiori – n.r.) pentru urcat copiii si sunt mai putin aglomerate”, arata ea. Alte partii usoare si neaglomerate pe care instructoarea le recomanda incepatorilor sunt Harghita Bai, Toplita si Straja: “Pentru incepatori pilonul de baza este sa nu fie aglomerat, sa aiba loc sa se desfasoare. In  plus, e OK sa fie aproape de oras – nu mergi pana in Austria ca sa inveti sa schiezi”.
Top Partii pentru incepatori:
1. Busteni
2. Azuga
3. Harghita Bai
4. Toplita
5. Straja
In cazul partiilor de dificultate medie, Farcas recomanda Sinaia – deoarece are partii bune pentru exersat, cu panta lina – dar si domeniile Vidra, Paltinis, Vatra Dornei si Piatra Neamt: „Acestea din urma sunt aproape de oras sau chiar in oras si sunt la indemana”.
Top Partii de dificultate medie:
1. Sinaia
2. Vidra
3. Paltinis
4. Vatra Dornei
5. Piatra Neamt
“Pentru avansati recomand Azuga (Sorica) si Poiana Brasov (Lupului) pentru ca au, cat de cat, aceeasi inclinatie si sunt mai lungi. Azuga e geniala deoarece ai transportul cu gondola care e foarte comod, e aproape de Bucuresti, poti ajunge si cu trenul”, arata instructoarea.

Vezi si Valea Stubai – distractie de iarna la superlativ 

Top Partii pentru avansati:
1. Carp, Sinaia
2. Papagal, Sinaia
3. Sorica, Azuga
4. Lupului, Poiana Brasov
Farcas completeaza ca multe dintre partiile de schi din Romania sunt si acum foarte dependente de conditiile meteo: “Din pacate, sunt functionale mai mult partiile de pe Valea Prahovei, restul sunt ocazionale, nu au toate tunuri de zapada”.
Ea considera ca partiile din tara nu sunt foarte aglomerate deoarece numarul romanilor care schiaza a ramas destul de mic: „De la an la an, sunt foarte putini oameni care invata sa schieze. Deci nu pot spune ca partiile se aglomereaza din acest motiv. Nici 1% din populatie nu cred ca schiaza in Romania, deci inca mai avem loc pe ele. Partiile sunt aglomerate doar in weekend si nici atunci la capacitate maxima. Ma uit pe camerele video si in timpul saptamanii sufla vantul pe partii,  nu e mai nimeni. Nici DN 1 nu mai e aglomerat cum era odata, acum 4 ani de exemplu. Aglomerat este cand ai o parcare de 6.000 de locuri si la ora 8.30 dimineata este arhiplina: cazul Elvetiei, Austriei, Italiei, Frantei”.
Instructoarea de schi a identificat si statiunile montane cu partii unde in ultimii ani s-au facut investitii importante: “S-au facut investitii serioase la Vidra, dar acolo nu ai unde sa dormi, trebuie sa parcurgi zilnic kilometri dus-intors de la cazare la partie. Apoi, Paltinisul s-a dezvoltat foarte mult, au o politica buna de atras clientii cu tot felul de concursuri. Si la Sinaia s-a facut telescaunul nou, dar depinzi de telecabina veche, si e prost gandit deoarece iti trebuie doua cartele”.
Farcas mentioneaza si bazinul cu apa construit in Poiana Brasov (folosit pentru alimentarea cu apa a instalatiilor de la tunurile de zapada) si noua partie de schi inaugurata la Busteni in urma cu doi ani. Numita Kalinderu 2, aceasta are o instalatie pentru inzapezire artificiala si sistem de iluminat nocturn.

Vezi si Topul celor mai ieftine statiuni de schi din Europa 

Investitii de 500 de milioane de lei
Potrivit datelor oficiale, fostul Minister al Dezvoltarii Regionale si Turismului (transformat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice) a derulat in ultimii ani investitii de aproximativ 500 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii turistice si sportive din statiunile si din localitatile montane din Romania.
In perioada 2010-2012 au fost construite douasprezece partii noi, au fost extinse si reamenajate alte 15 partii, au fost construite 9 instalatii noi de transport pe cablu (telegondole, telescaune etc.) si 21 de sisteme de producere a zapezii artificiale. De asemenea, domeniile schiabile de pe Valea Prahovei au fost extinse cu 40 de kilometri de partii noi.
In ciuda acestor investitii, instructoarea de schi Felicia Farcas spune ca partiile din Romania raman in continuare mult prea scurte pentru pretul abonamentelor (de exemplu, un abonament de o zi pe o partie din Busteni, care permite folosirea telescaunului pentru a urca pe munte la fiecare 7 minute, costa 125 de lei).
Datele centralizate de Autoritatea Nationala pentru Turism arata ca in Romania exista in prezent 152 de partii de schi omologate, cu o lungime totala de 135 de kilometri. Cele mai multe dintre acestea (107 partii) au o lungime mai mica de un kilometru, potrivit greatnews.ro.
Top Cele mai lungi partii de schi din Romania
1. Drumul Rosu, Poiana Brasov – 4,7 km
2. Sulinar, Poiana Brasov – 3,3 km
3. Dealul Negru, Vatra Dornei – 3 km
4. Drumul de vara, Sinaia – 2,9 km
5. Lupului, Poiana Brasov – 2,6 km
Cea mai scurta partie de schi omologata din Romania care apare in documentul ministerului este partia Gondola din Masivul Bucegi, cu o lungime de 150 de metri, urmata de partia Incepatori din Sinaia (173 de metri) si de partia din comuna Moneasa (judetul Arad), care are 180 de metri.


loading...

Adauga un comentariu