Actualitate

Cele mai bune sfaturi pentru a conduce pe timp de ceata. Ce trebuie sa faci pentru a evita problemele

Publicat: 21 nov. 2018
17

Ceata poate constitui o problema majora atunci cand te deplasezi cu masina, mai ales daca experienta la volan nu este foarte bogata. Cum racirea vremii aduce cu sine aproape intotdeauna vremea cetoasa, e bine sa va pregatiti putin inainte de a pleca la drum. Iata cele mai importante 5 sfaturi pentru conducerea pe timp de ceata.

1. Ceata fiind o problema de vizibilitate, trebuie combatuta exact in acest plan. Este esential, asadar, sa fii cat mai vizibil si sa vezi, la randul tau, cat mai bine. Folosirea corecta a luminilor de ceata pare sa nu se predea la scoala de soferi, deci iata cum trebuie procedat: proiectoarele de ceata, acolo unde exista in dotarea masinii, trebuie aprinse obligatoriu, impreuna cu faza de intalnire (faza scurta). Nu este acceptabila folosirea proiectoarelor de ceata doar impreuna cu luminile de stationare. Nu folosi luminile de drum (faza lunga), pentru ca acestea vor inrautati si mai mult vizibilitatea, mai ales pe timp de noapte. Daca farurile au inaltime reglabila, regleaza-le sa bata cat mai jos.

2. Luminile de ceata din spate sunt esentiale pentru ca masina ta sa poata fi observata de la distanta, dar, daca deja e cineva care merge in spatele tau, ar fi o idee buna sa te gandesti la ochii celui de la volan si sa le stingi. E mai bine pentru  siguranta ta ca cel din spate sa iti vada masina si ceea ce se afla in fata lui decat sa mearga cu o lanterna rosie bagata in ochi.

3. Similar, asigura-te ca parbrizul este curat. Daca la vizibilitatea slaba datorata cetii se adauga un parbriz murdar, conditiile pentru dezastru sunt indeplinite. O idee buna este sa verifici periodic starea stergatoarelor: daca acestea se deterioreaza vor lasa urme pe parbriz, afectand si mai mult vizibilitatea.

4. Redu viteza. In functie de cat de deasa e ceata, viteza de deplasare in siguranta poate scadea extrem de mult. Totusi, nu este o idee buna sa mergi exagerat de incet, in acest caz masina ta devine un obstacol pe drum, care ar putea fi observat prea tarziu de cei care vin mai repede din spate. Ideal este sa mergi in coloana, pastrand o distanta de siguranta suficient de mare fata de masina din fata. Daca drumul are o singura banda pe sens, evita depasirile. Daca cineva merge mai incet decat tine, mai ales daca este vorba de un sofer profesionist, ar trebui sa iti dea de gandit: redu si mai mult viteza.

5. Daca esti singur pe drum si ceata este atat de deasa incat ti se pare ca nu poti continua drumul in siguranta, nu te opri in sosea. Cauta o benzinarie, o parcare sau, si mai bine, un drum lateral pe care poti stationa in siguranta. O masina stationata pe marginea drumului in situatii fara vizibilitatea poate constitui un real pericol pentru siguranta, atat a ta, cat si a celorlalti participanti la trafic.

Adauga un comentariu