Stiri medicale

Cele mai bune tehnici pentru a memora un nume

Publicat: 28 ian. 2011

Misterele memoriei nu au fost nici pana acum pe deplin descifrate, dar se stie ca stocarea amintirilor si scoaterea lor la suprafata sunt procese care sunt afectate de factori precum lipsa somnului, alimentatia, stresul, alcoolul si tutunul. Capacitatea de memorare poate fi imbunatatita cu ajutor unor exercitii. Iata ce va recomanda psihiatrul Gary Small, citat de health.yahoo.net, sa faceti pentru a memora mai usor numele persoanelor intalnite in diverse situatii.

1. Concentreaza-te asupra numelui si chipului pe care vrei sa le retii.
2. Creeaza imaginar o fotografie a numelui si chipului si cauta un detaliu care iese in evidenta la persoana respectiva, cum ar fi ochii albastri, parul grizonat, urechile mai mari, orice.
3. Incearca sa-ti imaginezi ceva anume legat de acea persoana. 
4. Asociaza apoi cele doua imagini, adica fotografia facuta imaginar si acel ceva imaginat; simplul fapt de a te gandi la acestea va intipari in memorie numele si trasaturile persoanei. 

 Iata un alt truc care te poate ajuta sa memorezi un nume: repetarea constanta a acelui nume. De exemplu, cand faci cunostinta cu cineva, repeta-i numele chiar atunci, spunand: „Imi pare bine sa te cunosc, Tudor”. Apoi, foloseste numele lui la fiecare cateva minute in timpul conversatiei: „Si, lucrezi de mult timp in companie, Tudor?”, „Este foarte bine punctat, Tudor”, etc. 

S-ar putea sa ti se para putin stanjenitor, insa daca nu exagerezi nu este asa, o data la cateva minute fiind suficient. De asemenea, dupa ce ai terminat conversatia cu noua cunostinta mai repeta numele de cateva ori. Prin rostirea acestuia iti sporesti sansele de a-l memora. Retinere unui nume poate fi o problemea, intrucat atentia este perturbata de obicei de interactiunile sociale ale momentului. 

Citeste si:

Somnul imbunatateste capacitatea de memorare

Exerseaza-ti memoria in 10 pasi

Gandurile negative si mirosul de iarba cosita imbunatatesc memoria. Vezi cum poti sa stimula tinerea de minte loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit