WoW!

Cele mai cunoscute simptome de cancer la sân

Publicat: 01 mart. 2021

Multe femei cred că cel mai important din lista de simptome de cancer la san este durerea de la nivel local. Unii medici afirma însă că nu este aşa. Dimpotrivă, femeile trebuie să acord maximă atenţie altui simptom. Care este acesta?

Ei bine, vorbim despre modificări la nivel axilar şi apariţia unei tumori la nivelul sanului. Aceasta nu este neapărat dureroasă. Boala poate debuta cu scurgere mamelonară, modificări ale areolei şi tegumentelor. De asemenea, în acel loc poate fi durere, căldura, roşeaţă, edem.

Simptome cancer sân

De ce spun medicii că durerea nu este neapărat un simptome de debut al bolii? pentru că durerea, în această afecţiune, apare în momentul în care boala e într-un stadiu avansat.

Iată ce spun medicii despre această afecţiune:

”În practică medicală, la consultații, văd frecvent două tipuri de paciente: cele speriate, care au dureri la nivelul sânului, dar care nu au nimic de fapt, și cele la care se detectează prezența unei tumori care nu este însoțită de durere. Dacă boala este depistată devreme, când tumora are sub 2 centimetri, în stadiul I, atunci supraviețuirea la cinci ani este de peste 95%, iar la zece ani de aproximativ 90%. În stadiile puțin avansate, tumora e nepalpabilă și nu e însoțită de nicio simptomatologie; ea poate fi detectată numai prin investigații imagistice (ecografie, mamografie). Astfel se pot pune în evidență modificări de câțiva milimetri care sunt fie cancere puțin avansate, fie leziuni care în timp se pot transforma în cancer.

Scopul nostru este să încercăm să diagnosticăm boala devreme, astfel încât să o putem trata cât mai simplu pentru pacientă, cu rezultate foarte bune, inclusiv cu păstrarea sânului. Ne-am specializat de multă vreme în localizarea și tratamentul leziunilor extrem de mici, abia vizibile. În aceste cazuri, de cele mai multe ori, nu e nevoie de chimioterapie pentru că e vorba de stadii puțin avansate și femeia s-a vindecat, din punct de vedere al tratamentului. Din păcate, de multe ori, boala e diagnosticată târziu și tratamentul devine unul complex”, a explicat Prof. Dr. Alexandru Blidaru, Medic Primar Chirurgie Generală, cu supraspecializare în chirurgie oncologică și ginecologie oncologică.

Adauga un comentariu