Remedii naturiste

Cele mai eficiente plante in stimularea secretiei de lapte matern

Publicat: 10 dec. 2010
7

Laptele matern este principala sursa de hrana ce asigura  copilului necesarul zilnic de substante nutritive (proteine, vitamine, lactoza, substante minerale, factori antibacterieni, apa, grasimi) si anticorpi, din prima zi de nastere pana in jurul varstei de sase luni. Din pacate, in ultima perioada, din ce in ce mai multe mame se lovesc de problema Hipogalactiei (secretia unei cantitati insuficiente de lapte  in orice perioada a alaptarii, care impune adaugarea de lapte strain sau alte alimente pentru a asigura dezvoltarea normala a copilului.). Secretia lactata normala are la 2 saptamani de la nastere un volum de 500ml, iar la 2 luni 800-1000ml.

Cauzele hipogalactiei (fie primara – apare imediat dupa nastere, fie secundara – apare la un interval mai mare sau mai mic dupa nastere) se datoreaza mamei sau copilului.

Printre aceste cauze se numara:
– dezvoltarea incompleta a glandei mamare
– anomaliile sanului (mameloane prea mari sau prea mici, mameloane scurte sau plate, ombilicate sau imperforate)
– varsta
– primiparitatea (prima sarcina)
– infectiile (limfangite, galactoforite)
– travaliile lungi, epuizante
– sectiunea cezariana
– nutritia deficitara a mamei
– conditiile psihosociale nefavorabile
– aparitia unei noi sarcini in lauzie
– greselile in alaptare

Totodata, hipogalactia poate fi produsa si de cauze psihice precum lipsa de bunavointa a mamelor care nu si-au dorit copilul, emotiile puternice sau de cauze endocreine, precum insuficienta LTH sau insuficienta tiroidiana. Pentru a nu avea influente asupra calitatii sau a gustului laptelui, implicit asupra bunastarii copilului, cele mai indicate tratamente ale hipogalactiei sunt cele naturale. Specialistii in nutritie au demonstrat ca mixturile de plante precum Anasonul-stelat, Schinduful, Feniculul, Hameiul, Chimenul turcesc sau Verbina stimuleaza producerea intr-un mod natural in organism a prolactinei, hormon care declanseaza si mentine lactatia la femeile care alapteaza. Cele mai importante functii biologice ale prolactinei sunt activitatea lactogenica (declansarea secretiei lactate) si activitatea galactopoietica (mentinerea productiei de lapte).

Anasonul stelat (Illicium verum) este dulce si aromat. Dintre proprietatile acestui fruct pot fi amintite: un stimulent al secretiei lactice, al functiilor pancreatice, al poftei de mancare, este antispastic, carminativ, aromatizant, expectorant, antihelmintic. Hameiul (Humulus lupulus) are actiune bacteriostatica, antispastica, diuretica, antiseptica si sedativa. Chimenul turcesc (Cuminum cyminum) amelioreaza indigestia si durerile de cap asociate, problemele de ficat, obezitatea, circulatia deficitara si acumularea de fluide. Mai are si proprietatea de sedativ usor. Aroma sa combate extenuarea emotionala si psihica.

Adauga un comentariu