Boli si tratamente

Cele mai frecvente 7 cauze ale sangerarilor rectale

Publicat: 05 aug. 2011
7

Sangerarea rectala (hematochezie) se refera la eliminarea de sange (adesea amestecat cu resturi ale scaunului si/sau cheaguri de sange) din tractul digestiv, prin rect. Sangerarile rectale  afecteaza starea generala de sanatate si pot implica simptome ca: scaderea tensiunii arteriale, ameteala, stare de slabiciune sau chiar lesin. Iata cateva cauze ale sangerarilor rectal, potrivit Sfatul medicului:

1. Fisurile anale
Acestea se caracterizeaza prin ruperea mucoasei care acopera rectul inferior si implica durere severa. Fisura anala este cauzata cel mai des de constipatie sau de fortarile din timpul unui scaun voluminos, desi se poate produce si atunci cand sfincterul anal intern este foarte incordat. 

2. Hemoroizi
Sunt mase de tesut sau dilatatii ale venelor localizate la nivelul canalului anal. Desi unele persoane considera ca prezenta hemoroizilor este anormala, acestia sunt prezenti la majoritatea oamenilor. Totusi cand dimensiunea acestora depaseste anumite limite, acestia pot cauza disconfort anal dar si alte probleme si atunci sunt considerati o boala. 

3. Cancere sau polipi
Tumorile colonului si rectului sunt excrescente, mase care care se formeaza in peretele intestinului gros. Tumorile benigne ale intestinului gros sunt de obicei de forma polipoida. Tumorile maligne ale intestinului gros sunt numite cancere si majoritatea se considera ca se dezvolta din cauza polipilor. Sangerarea de la polipii colonului si ca urmare a cancerului de colon este scazuta cantitativ, intermitenta si de obicei, nu determina scaderea tensiunii arteriale sau intrare in stare de soc. 

Cancerul si polipii de colon pot provoca sangerari rectale de culoare rosu deschis, scaune de culoare maronie si uneori melena.

4. Diverticuloza
Este o afectiune in care colonul prezinta mici saculeti (diverticuli). De fapt, toti oamenii care au varsta peste 50-60 de ani au diverticuli. Cauza aparitiei diverticulilor colonici nu este cunoscuta in totalitate dar poate avea legatura cu varsta si cu slabirea peretelui colonului.

Pierderea sangelui generata de diverticuloza fara prezenta diverticulitei este nedureroasa si este, in general, mai severa si difera de alte tipuri de sangerare rectala provocate de hemoroizi si tumori ale colonului. Aceasta este cea mai frecventa cauza de hemoragie de la severa la moderata, care necesita spitalizare si transfuzii de sange, intalnita in randul populatiei varstnice. 

5. Colita ulcerativa, colita Crohn si proctita ulcerativa
Colita este inflamatia colonului, iar proctita se refera la inflamatia rectului. Exista diferite boli care pot provoaca atat colita cat si proctita. Acestea includ infectii bacteriene sau virale, colita sau proctita ulceroasa, colita Crohn, colita ischemica, colita si proctita ca urmare a radioterapiei. etc. 

Colitele si proctitele ulcerative si colita Crohn sunt boli cronice inflmatorii cauzate de hiperactivitatea sistemului imunitar al organismului. Acestea pot genera dureri abdominale, diaree, diaree sanguinolenta. Ocazional pot sa apara si hemoragii rectale moderate sau severe (de cele mai multe ori, sangerarea rezulta de la ulceratiile de la nivelul colonului). 

6. Colita ischemica
Este o inflamatie a colonului care se produce atunci cand fluxul sanguin de la nivelul colonului este diminuat brusc. Acest lucru se intampla cel mai adesea ca o consecinta a blocarii de catre un cheag de sange a circulatiei sangelui a unei artere de dimensiuni reduse, situata in colon. Partea de colon cel mai des afectata de colita ischemica este flexura splenica (parte a colonului unde colonul transvers intalneste colonul stang). 

7. Diverticuli Meckel 
Un diverticul Meckel este un saculet sau punguta atasata de intestinul subtire, localizat cel mai adesea la nivelul ileonului distal, la intersectia dintre intestinul subtire si colon. Acesta este prezent inca de la nastere si apare la aproximativ 2% din populatie. Unii diverticuli de acest tip pot secreta acid, intocmai ca si stomacul, iar acesta favorizeaza aparitia unor ulceratii ale membranei diverticulului sau a tesuturilor intestinului subtire din vecinatatea diverticulului. 

Adauga un comentariu