Boli si tratamente

Cele mai frecvente boli ale pancreasului

Publicat: 04 oct. 2011
7

Pancreasul este un organ glandular situat retroperitoneal, transver­sal, la nivelul primelor doua vertebre lombare. El cantareste mai putin de 100 g si elimina aproximativ 1l de suc pancreatic. Acest organ are trei parti: capul, corpul si coada; capul este inconjurat de potcoava duodenala, iar coada merge pana la splina.

Pancreasul are doua canale excretoare, canalul Wirsung (principal) strabate organul in tot lungul lui si se deschide in duoden, la ampula lui Vater, unde se uneste cu coledocul si canalul Santorini (accesoriu), care porneste din canalul Wirsung la nivelul corpului si se deschide in duoden, deasupra ampulei Vater.

Raporturile stranse ale canalului Wirsung cu coledocul au o deosebita importanta in patologie. Din punct de vedere histologic, pancreasul este alcatuit din doua parti: pan­creasul exocrin, constituit din acini legati de canalele exterioare, si pancreasul en­docrin, alcatuit din insulele Langerhans, dispersate in tesutul glandular.

Cauzele care duc la tulburari pancreatice sunt:
– alcoolismul cronic – implicat in special in pancreatita cronica;
– litiaza biliara;
– litiaza canalului Wirsung – cauza principala a pancreatitei acute;
– traumatisme;
– infectii virale;
– hipertrigliceridemia;
– hipercalcemia;
– tumori.

Simptomele bolilor de pancreas

Bolile pancreasului sunt deseori asimptomatice in stadiile de inceput, dar ulterior intalnim si pacienti cu boli de pancreas care pot avea urmatoarele simptome:

– durere transversala deasupra ombilicului; in majoritatea bolilor pancreasului, si mai ales in cancer durerea este foarte puternica;
– diaree persistenta in timp;
– scadere in greutate: bolile de pancreas, dar mai ales cancerul care afecteaza acest organ dau cele mai mari si rapide scaderi in greutate;
– icter;
– scaun albicios, decolorat;
– urina colorata spre portocaliu;
– marirea veziculei biliare;
– greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare.
– depresie;
– uneori febra.

Iata cele mai frecvente boli ale pancreasului:

1. Pancreatita acuta
Pancreatitele acute sunt afectiuni edematoase sau necrotice ale pancreasului; cu prognostic variabil in functie de forma anatomo-clinica si care necesita masuri de terapie intensiva medico-chirurgicala.

Simptomatologie: dureri abdominale de intensitate mare, accentuate de ingestia de alimente, care stimuleaza secretiile pancreatice, greata, voma, distensie abdominala, steatoree, hipotensemie arteriala, oligurie, dispnee. 

2. Pancreatita cronica 
Este caracterizata prin leziuni de fibroza interstitiala, distrugerea ireversibila a pancreasului exocrin si anomalii ale canalelor pancreatice, cu conservarea relativa a pancreasului endocrin, care poate fi lezat tardiv in evolutie. Este insotita, in general, de o scadere ponderala marcata, datorata scaderii secretiei exocrine a pancreasului, cu scaderea digestiei si absorbtiei proteinelor, dar in mod special a grasimilor.

3. Cancerul pancreatic
Imbolnavirea pancreasului apare in principal de la sistemul de canale. Frecventa cancerului pancreasului a crescut ( mai mult la barbati decat la femei ) si a depasit rata cancerului de stomac. Nu au fost identificati anume factori de risc cu toate ca s-a sugerat ca acest tip de cancer  apare mai mult printre diabetici si la persoanele cu pancreatita cronica.

Dureri abdominale, deseori radiind spre spate si scaderea greutatii sunt cele mai frecvente simptome ale cancerului pancreatic. Diagnosticul este dat in cele mai multe cazuri de tomografia computerizata, de multe ori diagnostic intarit de biopsie. Daca masa tumoroasa este localizata si nu a invadat vasele de sange si nervii care inconjoara pancreasul, poate fi scoasa prin operatie.
Adauga un comentariu