Boli si tratamente

Cele mai frecvente boli genitale la barbati si cum pot fi tratate

Publicat: 23 iun. 2014
7
Patologie netraumatica

Criptorhidie (testicul necoborat in scrot) – reprezinta necoborarea testiculului prin canalul inghinal, din cavitatea abdominala in scrot. In perioada fetala, testiculele se afla intraabdominal, unde se dezvolta, iar pe masura ce fatul creste si nasterea se apropie, acestea coboara in scrot unde exista conditii speciale de temperatura care sa asigure functionarea normala (procesul poarta denumirea de descensus testis si trebuie sa fie finalizat pana la nastere). Criptorhidia este o problema ce trebuie diagnosticata si rezolvata precoce deoarece reprezinta un factor de risc pentru aparitia cancerului testicular.

Vezi si: Herpesul genital
 

Hernia inghinala – apare cand o ansa intestinala este angajata, prin canalul inghinal. Exteriorizarea este evidenta in situatiile care maresc presiunea in cavitatea abdominala, cum ar fi efortul fizic, tusea, stranutul sau plansul.
Litiaza renala – calculii se formeaza prin precipitarea si cristalizarea diverselor substante minerale cum ar fi calciul, magneziul, fosforul (cele mai frecvente sunt, insa, litiazele calcice). Colica renala tipica este produsa de calculii mobili, cei care raman la locul de formare fiind de cele mai multe ori asimptomatici. Colica renala apare datorita iritarii terminatiilor nervoase de catre calculul care migreaza, si se caracterizeaza printr-o durere de intensitate ridicata si prezenta continua sau cu episoade de acutizare.

Vezi si: Cauzele herpesului genital
 

Chistul sebaceu – reprezinta o formatiune proeminenta, plina cu o secretie cazeoasa (asemanatoare branzei) care se poate dezvolta la nivelul scrotului prin obstructia orificiului de drenaj al glandelor sebacee asociate foliculilor pilosi de la acest nivel. Astfel se blocheaza excretia sebumului (produsul de secretie al acestor glande) care se acumuleaza in canalul glandei, determinand cresterea in volum.

Cancerul testicular – e cea mai raspandita forma de cancer printre barbatii cu varste cuprinse intre 15-35 de ani. S-a observat ca apare de aproximativ 4 ori mai frecvent la populatia alba decat la cea de culoare, motivele acestei incidente ramanand inca necunoscute. Nu doar cancerul determina modificari la nivelul scrotului si testiculelor, ci si formatiunile de natura benigna, insa e recomandata efectuarea unui consult de specialitate daca acestea apar. In cazul cancerului, deformarile regiunii scrotale si cresterea in dimensiuni a testiculelor, sunt insotite si de alte simptome, cum ar fi senzatia de disconfort si de greutate in scrot sau la nivelul regiunii abdominale inferioare si aparitia durerii care se accentueaza la palpare.

Problemele de erectie – apar in general cand exista o afectare a vaselor care iriga penisul si se impart in doua categorii: 
– disfunctii erectile: reprezinta imposibilitatea obtinerii si mentinerii erectiei si se datoreaza, in majoritatea cazurilor, unui flux sangvin deficitar catre penis;
– priapismul: situatie in care penisul nu mai revine din starea de erectie la conditia de baza, episodul fiind deosebit de dureros si reprezentand o urgenta medicala.
Torsiunea de testicul – apare cand testiculul si cordonul spermatic se rasucesc, ceea ce duce la intreruperea vascularizatiei testiculare si constituie, de asemenea, o urgenta medicala. Testiculul poate fi salvat si intreaga sa functie restabilita, daca prezentarea la medic se face in primele 4-6 ore, altfel existand pericolul pierderii sale.
Probleme ale regiunii scrotale – acestea includ aparitia unei colectii lichidiene in jurul unuia sau ambelor testicule (hidrocel) sau o marire a calibrului cu rasucirea venelor (vene varicoase) de la nivelul scrotului (varicocel). De obicei, acestea sunt probleme minore, necomplicate si care cu tratament corespunzator (chirurgical) se rezolva fara sechele.
Probleme legate de preput (in cazul unui penis necircumcis) – acestea sunt:
– fimoza, situatie in care decalotarea este dificila si dureroasa, uneori imposibila, datorita unui preput prea stramt;
– parafimoza, situatia inversa, cand dupa decalotare, nu se poate realiza recalotarea; este o complicatie a fimozei, produsa printr-o decalotare fortata, cand preputul nu mai poate fi readus la pozitia initiala si comprima santul balano-preputial.
Hipospadiasul – este o malformatie congenitala caracterizata prin deschiderea anormala a meatului urinar (orificiul extern de deschidere al uretrei) nu la varful penisului, ci in alte portiuni: sub gland, la mijlocul penisului sau in unghiul facut de radacina penisului cu scrotul.
Patologie de origine infectioasaSus
Infectiile pot afecta diverse zone ale regiunii genitale, incluzand:
– testiculele (orhita);
– epididimul (epididimita);
– uretra (uretrita);
– vezica urinara (cistita);
– foliculii pilosi (abcese);
– intreaga zona genitala (gangrena Fournier).
Pruritul genital (mancarimea cu localizare genitala) poate avea multiple cauze, printre care herpesul genital, diferite micoze, candidoze sau infectii parazitare (de exemplu scabie). Pruritul poate fi primul semn in cazul bolilor cu transmitere sexuala (BTS). Daca anterior aparitiei pruritului a existat contact sexual posibil infectant se recomanda intreruperea totala a activitatii sexuale si prezentarea la medic pentru evaluare si tratament corespunzator. Evaluarea medicala trebuie facuta tuturor partenerilor sexuali.
In cazul in care se foloseste un cateter urinar in vederea golirii vezicii urinare, acesta trebuie intretinut corespunzator si schimbat la timp pentru a evita aparitia infectiilor de tract urinar, cateterele fiind considerate porti de intrare pentru germeni.
Tratamentul la domiciliu este recomandat in cazul leziunilor traumatice minore, in vederea ameliorarii durerii, tumefactiei (umflaturii) si grabirii vindecarii. Acest tratament se poate aplica si patologiei netraumatice. Daca insa problema este grava, se recomanda instituirea metodelor de prim ajutor intr-o etapa initiala, pana cand poate fi acordat tratamentul medical adecvat.
Tratamentul la domiciliu pentru leziuni minore include:
1. Odihna – repausul si protejarea zonei traumatizate au scopul de a grabi vindecarea si de a impiedica aparitia durerii, prin evitarea mecanismelor declansatoare.
2. Refrigerare locala – aplicarea unei pungi cu gheata e menita sa reduca tumefactia si durerea. Refrigerarea trebuie efectuata cu precautie, niciodata prin aplicarea pungii direct pe piele, ci folosind un prosop (acesta trebuie interpus intre punga si piele). De asemenea, punga trebuie tinuta intre 10-20 de minute pe aceeasi zona, iar aplicatiile sunt in functie de intensitatea durerii si gradul tumefactiei, dar se recomanda minim 3 aplicatii/ zi. Dupa 48-72 de ore, daca tumefactia zonei a disparut se poate incalzi usor zona folosind comprese cu apa calduta.
3. Sustinere – in timpul recuperarii post-traumatice (mai ales daca a fost lezat si scrotul) este recomandata evitarea boxerilor si folosirea indispensabililor clasici care pot mentine in suspensie mult mai bine zona scrotului, scrie sfatulmedicului.ro.
Auto-administrarea de medicamente
Medicamentele de tipul OTC (over the counter – care nu au nevoie de prescriptie medicala pentru eliberare) sunt recomandate in cazul aparitiei febrei sau durerii, iar printre cele mai sigure si eficiente sunt :
– paracetamol
– AINS (anti-inflamatoare nesteroidiene) cum este aspirina, care se recomanda a se administra concomitent cu un protector gastric de tipul Omeprazol, pentru a evita efectele adverse gastrice
– Ibuprofen
– Ketoprofen.
Adauga un comentariu