Mama si copilul

Cele mai frecvente intrebari ale gravidei

Publicat: 10 dec. 2010
7

In ultima luna, am primit mai multe intrebari de la viitoare mamici. Am intrebat specialistii si iata ce raspunsuri am gasit. Pentru ca tu sa te gandesti mai mult la cum va fi mamica si cum va arata puiul tau si mai putin la problemele din timpul sarcinii!

„Ar trebui sa ma ingrijorez daca am dureri?”
In prima parte a sarcinii, este normal sa ai dureri usoare, precum cele resimtite in timpul ciclului menstrual. Acestea apar ca urmare a schimbarilor prin care trece uterul, pe masura ce ovulul se dezvolta. Daca durerile sunt mai mari si apar in ultimele luni de sarcina, este cazul sa-ti anunti medicul ginecolog.

„Ma pot vaccina in timpul sarcinii?”
Se apropie sezonul virusurilor gripale, asa ca sfatul ginecologilor este ca, atata timp cat esti sanatoasa, iar sarcina decurge normal, sa nu te vaccinezi. Imunizarea este recomandata femeilor insarcinate cu diabet sau cu alte boli cronice, care le slabesc imunitatea. In acest caz, vaccinul se va face incepand cu cea de‑a 14-a saptamana de sarcina. In cazul altor tipuri de vaccinuri, medicii recomanda amanarea imunizarii pana dupa nasterea copilului.

„De ce ma doare des capul?”
In primul trimestru de sarcina, este normal sa ai dureri de cap din cauza variatiilor hormonale din aceasta perioada. Ulterior, pot aparea migrene din cauza foamei, starii de deshidratare, oboselii. Ai ghicit, solutiile iti sunt la indemana: un somn bun si o masa sanatoasa. Cand ai o migrena diferita, care persista, cand durerea este insotita de stari de voma si de lesin, suna degraba medicul! De asemenea, sunt un semnal de alarma si durerile de cap care apar la lumina.

„Pierderea dopului gelatinos anunta nasterea?”
Nu neaparat! Exista cazuri cand femeile nasc si la o saptamana-doua dupa pierderea acestui „dop”, de fapt o acumulare de secretii la nivelul canalului cervical. Exista situatii cand dopul gelatinos se poate pierde treptat, incepand cu a 36-a sapamana de sarcina, lucru pe care viitoarea mamica nici nu‑l observa. De aceea, mai relavanta pentru anuntarea momentului nasterii este ruperea apei.

„Pot face radiografii?”
Daca sunt absolut necesare pentru depistarea unei probleme de sanatate care nu mai suporta amanare, iar alte metode dau gres, atunci poti face radiografii. Insa numai cu consimtamantul ginecologului, singurul in masura sa-ti spuna daca doza de radiatie este inofensiva sau nu! Dozele mari de radiatii pot provoca avortul, mai ales in primele saptamani de sarcina.

Adauga un comentariu