Sanatate

Cele mai frecvente simptome în caz de fiere încărcată: Iată la ce trebuie să fii atent

Publicat: 25 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cele mai frecvente simptome în caz de fiere încărcată Iată la ce trebuie să fii atent
Fierea încărcată, denumită și dischinezia biliară, reprezintă o tulburare a vezicii biliare, a cărei etiologie nu este cunoscută cu certitudine.

Dacă te-ai întrebat care sunt cele mai frecvente simptome în caz de fiere încărcată, ai ajuns în locul potrivit. Informații despre fiere și la ce simptome să fii atent, vei găsi în acest articol.

Fierea încărcată, denumită și dischinezia biliară, reprezintă o tulburare a vezicii biliare, a cărei etiologie nu este cunoscută cu certitudine. Cauzele acestei tulburări pot fi afecțiunile metabolice, care influențează motilitatea tractului gastrointestinal, inclusiv a vezicii biliare. Dischinezia biliară cuprinde o serie de simptome, asemănătoare cu cele ale colicii biliare.

Simptome pe care le prezintă o fiere încărcată

Cele mai întâlnite simptome în cazul fierei încărcate sunt: durere în partea dreaptă sub coaste și gust amar. Alte simptome mai pot fi: durere severă, care durează mai mult de 30 de minute, vărsături, balonare și greață.

Factorii de risc în cazul acestei afecțiuni sunt: stresul, defectele neurohormonale, dezechilibrele hormonale, cauzele funcționale, creșterea rezistenței sfincterului Oddi, obezitatea, consumul anumitor alimente, inflamația cronică și dezechilibrul hormonal.

Important de menționat este că dischinezia biliară este considerată a fi sindromul unor boli, cum ar fi: hipotiroidism, pancreatita, diabet, boala celiacă, calculi biliari, gastrita, ulcei duodenal, anemie hemolitica, lupus eritematos sistemic, fibromialgie. Fibromialgia se caracterizează prin spasme musculare, care pot afecta şi muşchii vezicii biliare.

Fierea încărcată este mai frecventă la femei decât la bărbați, afectând adesea persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. Cauza apariției acesteia nu este pe deplin cunoscută. Se estimează că o posibilă cauză ar putea fi o tulburare metabolică subiacenta (cum ar fi un deficit de hormon sau enzime), care afectează mişcarea tractului gastrointestinal. Dischinezia biliară apare din cauza lipsei unei coordonări musculare adecvate în vezica biliară.

Fiere încărcată: Regim alimentar

În cazul în care vă confruntați cu o fiere încărcată, trebuie să știți ce aveți voie să consumați. Astfel, ideal ar fi un regim dietetic, din care să excludeți grăsimile și zaharurile. În același timp, trebuie să includeți fibre, dar și proteine animale și vegetale de calitate superioară.

De asemenea, este necesar să urmați un program strict al meselor și să eliminați stresul. Aceste sfaturi vă vor ajuta în ameliorarea simptomelor.

Așadar, trebuie să consumați fructe și legume proaspete, cereale integrale, lactate fără grăsimi, carne slabă de pasăre și pește slab, ouă fierte și supe ușoare. Din categoria alimentelor interzise fac parte: mâncărurile grase, lactatele fermentate, înghețata, fructele uscate, carnea de porc, carnea tocată, condimentele picante, alimente procesate cu coloranți și arome artificiale, sucurile carbogazoase, sosurile, fructele și legumele la conservă sau congelate, orice produs din făină albă, ceapă și usturoi.

Dacă aveți fierea încărcată, un remediu excelent îl constituie amestecul de suc de lămâie și ulei de măsline. Iată cum se prepară:

„Este un ingredient ce facilitează eliminarea secretiei biliare şi dizolvă calculii biliari. În fiecare dimineaţă se iau două linguri de ulei de măsline amestecat cu suc de lămâie, pe stomacul gol. Stai apoi culcat pe partea dreapta timp de o jumătate de oră A astfel de cură durează o lună. Un alt remediu presupune un amestec în cantităţi egale, de miere de albine şi suc de lămâie. Se ia câte o linguriţă din acest preparat, înainte de mesele principale până când consumi întreaga cantitate (600 ml)”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, potrivit adevarul.ro.

Adauga un comentariu