Titlurile zilei

Cele mai liniștite cartiere din Iași! Iată toate zonele în care locuitorii nu sunt deranjați de nici măcar o mașină- HARTA

Publicat: 05 aug. 2021
Autoturisme în trafic, în municipiul Iași, și hărțile de zgomot din oraș
Cele mai liniștite cartiere din Iași au fost incluse într-o hartă realizată de Primărie, aceste zone fiind extrem de căutate în ultima perioadă de locuitorii orașului

În municipiul Iași sunt mai multe zone trecute pe harta de zgomot a orașului ca fiind printre cele mai liniștite. Ieșenii care locuiesc la marginea orașului par a fi cei mai fericiți, conform hărții de zgomot. În plus, în mai multe cartiere ale Iașului, nivelul decibelilor deja depășește limitele normale

O serie de zone din municipiul Iași au fost trecute pe lista neagră a rutelor unde nivelul decibelilor depășește valoarea maximă admisă. Toate acestea au fost trecute pe harta de zgomot elaborată de Primăria Iași și care a fost actualizată recent. Harta de zgomot din municipiul Iași cuprinde mai multe zone care au devenit în ultimii ani un real coșmar pentru cei care au locuințe în cartierele respective.

Lista celor mai zgomotoase zone din Iași

Cele mai zgomotoase zone din municipiul Iași sunt cele de pe strada Palat, strada Canta, strada Stihii, strada Sf. Lazăr, dar și de pe șoseaua Bucium, strada Sărărie. De asemenea, în lista zonelor zgomotoase se mai numără și bulevardul Tudor Vladimirescu, strada Cucu, șoseaua Păcurari, Splai Bahlui, șoseaua Nicolina, strada Vasile Lupu, strada Arcu, dar și bulevardul Socola. Harta de zgomot a Iașului a stârnit mai multe dispute și în cadrul Consiliului Local Iași.

Cele mai liniștite zone din Iași

În municipiul Iași sunt însă și câteva zone liniștite. Conform hărții de zgomot, acestea sunt zonele în care nivelul decibelilor este extrem de scăzut, iar cei care au case în apropiere se pot considera norocoși. Cea mai liniștită zonă a Iașului este Grădina Botanică „Anastasie Fătu”. În listă apare și Parcul Copou (10,10 hectare), Parcul Expoziției (5,40 hectare), dar și Pădurea Șorogari (87,13 hectare), Pădurea Țicău (18,02 hectare), Pădurea Ciric (230,58 hectare). În calcul intră și Pădurea Valea Ursului (22,89 hectare), Pădurea Cetățuia (78,53 hectare), precum și Pădurea Breazu (8,50 hectare).

Măsuri pentru reducerea zgomotului în cartierele din Iași

În ultima perioadă, pentru a reduce nivelul de zgomot din Iași, au fost propuse mai multe măsuri. Este vorba despre descongestionarea traficului în zonele aglomerate, dar și extinderea zonelor liniștite prin adăugarea centrului în această categorie. În plus, a fost luată în calcul și obligativitatea introducerii panourilor fono-absorbante în zonele de șantiere. Municipalitatea a luat în calcul și introducerea cimitirelor- monument istoric în cadrul zonelor liniștite, dar și continuarea proiectelor în desfășurare, respectiv achiziția unor mijloace de transport în comun mult mai silențioase.

Cea mai sigură zonă din Iași se află în cartierul Copou

Una din cele mai sigure zone din Iași este însă cartierul Copou. Zona a devenit una liniștită și sigură pentru că în Copou se află Penitenciarul de Maximă Siguranță. Astfel, cum penitenciarul din Iași este unul din cele mai bine păzite obiective, și cei care locuiesc în Copou nu au parte de infracțiuni. Penitenciarul va beneficia și de o modernizare completă în perioada următoare, instituția urmând a avea și un nou corp de clădire ce poate adăposti până la 600 de noi deținuți.

Comentarii
  • Se vede treaba ca scrieți articolele dupa ureche, undeva in spate… Fiți pe fază cand pe Copou trec motocicliști sau teribiliști cu motoare turate la maxim.

  • Ce articol de rahat e asta ? ”cele mai linistite cartiere din iasi , iata zonele in care locuitorii nu sunt deranjati……” Gradina Botanica, Parcul Copou, Parcul Expozitiei, Padurea Sorogari , Padurea Cetatuia , Padurea Ticau , Padurea Ciric , Padurea Valea Ursului , Padurea …….WTF ? ba ! esti prost ? unde plm vezi tu cartiere si locuitori in una dintre astea ? ce ai fumat ?

  • Parcul Copou (10,10 hectare)? unde plm sunt 10 h in parcul ala ? …poata gradina botanica are 10 h …dar parcul nu are…si care sunt strazile alea linistite pana la urma?

  • Cel mai linistit Cartier Alex. Cel. Bun se tureaza Non Stop Motociclete de pe Aleea Plaiesilor zilnic in intervalul orar 08 – 21. Intrebare: Cine are atributii la respectarea decibelilor? O fi Garda de Mediu, Politia, DSP etc.

  • cel mai linistit carter din iasi este NICOLINA 2 ,aici doar tiganii pe vremuri disturbau lonistea publica ,acuma ne dorim un scandal ,ne este dor de clanul ciolac,butoi ,cobra si gelu ,fratii manea ,mantu ,adevaratii jmecheri din cartieri nu de fratii corcodeanu care suna la politie sa ii apere la sala sporturilor sau petronel care se ascunde prin notariate sa il apere mascatii .

Adauga un comentariu