Eveniment-Social

Cele mai mari comune din judet, bagate in faliment de Guvern. Edilii avertizeaza ca efectele vor fi devastatoare

Publicat: 04 feb. 2015

@ O parte a primariilor din judetul Iasi se pot trezi in incapacitate de plata in urma unei decizii a Guvernului de a lua cea mai mare parte a veniturilor realizate de comunele mari si directionarea lor catre comunele mici @ „O sa inchidem cresa, nu o sa mai avem bani pentru scoli, pentru iluminat public si asa mai departe. Nu inteleg logica acestei hotarari a Guvernului”, a declarat Stelian Turcu, primarul comunei Letcani

Scandal urias la nivelul judetului Iasi dupa ce Guvernul a emis o hotarare prin care redistribuie o buna parte din veniturile realizate de comunele mari catre comunele mici. Au fost redistribuite veniturile pe care comunele le realizau din cotele defalcate pe TVA. Practic fiecare comuna mare a pierdut cel putin 10 miliarde lei vechi din veniturile pe care s-a bazat pana anul acesta. Problema este ca avand un numar mult mai mare de locuitori si o suprafata pe masura, aceste comune au si cheltuieli mai mari. Dupa ce au aflat ca vor pierde o buna parte din venituri, primarii si-au facut o serie de calcule si au ajuns la concluzia ca nu pot functiona in baza noului algoritm de repartizare a fondurilor. Una dintre cele mai afectate comune este Letcani.

„O sa inchidem cresa, nu o sa mai avem bani pentru scoli, pentru iluminat public si asa mai departe. Ne-au luat si banii de la drumuri. Aveam propuse pentru modernizare drumuri inca de anul trecut, avem proiectele facute, iar acum ne trezim ca ne iau banii. Nu inteleg logica acestei hotarari a Guvernului. Ce insemna asta sa iei banii de la comunele cu un numar mai mare de locuitori si sa le dai localitatilor mai mici?”, a declarat Stelian Turcu, primarul comunei Letcani. Alte localitati afectate sunt Miroslava, Ciurea, Holboca sau Tomesti, comune ce ajung la circa 10.000 locuitori fiecare.

„Inchidem primaria”

Cum decizia Guvernului prevede ca aceste comune sa nu mai vada vreun leu de la centru, autoritatile locale se pot trezi in situatia sa ramana repede fara bani pentru plata cheltuielilor de functionare. O comuna cu putini locuitori isi poate dramui mai bine cele 15 miliarde lei vechi, in vreme ce una cu populatie numeroasa are de acoperit cheltuieli mai mari si risca sa nu mai aiba fonduri la buget. In plus, comunele mici ce nu aveau pana acum perspective prea mari de la centru s-au trezit cu bugete chiar si de cateva ori mai mari fara a avea vreun plan de cheltuire a banilor. S-a luat in calcul gradul de incasare pe populatie la bugetul local, insa nu s-a discutat despre proiectele si cheltuielile fiecarei comunitati.

Citeste si: Cum se imparte bugetul judetului. Cine a prins caimacul de la CJ

„Practic, daca am incasari de 15 miliarde lei vechi, nu mai primesc nimic. Nu stiu cum au fost calculate toate acestea. O familie de opt copii nu poate trai cu bugetul unei familii ce are doar doi copii. Riscam in felul acesta sa nu ne mai acoperim nici cheltuielile de functionare. Primariile de comune cu populatie mare sunt clar dezavantajate. Eu, unul, am centre de zi unde sunt zeci de copii, am de platit Politia Locala, am 60 de angajati la primarie, am consumabile si multe altele si nu ma pot compara cu o primarie mica. In plus, am cofinantare la proiecte si deja nu mai stiu ce sa fac. Aici depinde de incasari, eu am un grad mare de colectare si asta ma dezavantajeaza. In ritmul acesta intram in incapacitate de plata”, a spus Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti.

Plangere la Guvern

Primarii din comunele mari au incercat sa ia legatura cu cei din Guvern pentru a le explica situatia. Chiar au trimis si o scrisoare lui Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, tocmai cel care a initiat aceasta ordonanta. Nu doar cele patru localitati iesene sunt afectate. In judet mai sunt comune cu peste 5.000 locuitori ce beneficiaza de venituri locale mai mari, astfel incat suma provenita de la nivel central este mai mica. Si in cazul acestora lucrurile par fara iesire. In tara sunt 56 de primarii de comune cu peste 10.000 locuitori care risca sa intre in incapacitate de plata. La nivelul judetului Iasi, sunt mai multe comune ce au populatie mai mare decat orasele Targu Frumos, Harlau sau Podu Iloaiei, care conform proiectului ar urma sa beneficieze de bugete de minim 60 miliarde lei vechi.

Citeste si: Cele mai norocoase primarii din Iasi. Vor primi pomana Guvernului in prag de Craciun

„Suntem cumva suparati pentru ceea ce s-a intamplat. Avem venituri proprii de pe urma incasarilor din taxe, de la cotele de echilibrare din TVA. Sunt comune ce nu aveau in plan aceasta suma, fondurile provenind si din cotele de TVA ce ni s-au repartizat si noua pana acum. Asa, banii s-au dus la comunele mici. De exemplu, fata de 2014 am primit fonduri mult mai mici de la buget si situatia este una foarte grea. Mai putem functiona cateva luni in ritmul acesta. Avem de platit atatea si situatia este dramatica”, a mentionat Catalin Lupu, primarul comunei Ciurea.loading...

Comentarii
  • spre stiinta voastra orasul tg frumos are 14431 de locuitori. care comuna din judet are atatia locuitori? io stiam ca belcestiul e cea mai mare si are vreo 9000.

  • ce figuri de umflati si de oameni certati cu legea .se plang de buget n-au de unde fura si da la cei care i-au sustinut ? imi este scarba cand le vad figurile .ei au dat bani grei sa ajunga primari si acum nu stiu cum sa -si recupereze banii .nu plang ei pentru bietii locuitori ? II INTREB PE ACESTE FIGURI DE CATE ORI AU BATUT PRIN POARTA LOCUITORILOR DIN COMUNA SA-I INTREBE CE PROBLEME AU ? NUMAI CAND LE VOR VOTUL CA SI POPA VINE CAND TREBUIE SA-I DAI BANI IN REST NU MAI UMBLA SA VADA ENORIASI CU CE SE CONFRUNTA .RUSINE .TOTI POLITICIENII PENTRU MINE SUNT NISTE *******

  • Domnule TIMOFTE pai nu ati aderat dvs la politicile promovate de PSD? Inseamna ca achiesati intru totul cu deciziile luate de partidul la care ati aderat inaintea alegerilor prezidentiale. Nu ne umpleati dvs scarile de bloc cu pliante in care ne indemnati sa-l votam pe Ponta ca o sa ne dea bani la bugetul comunei, bani cu care o sa transformati Tomesti-ul in Las Vegas ?? Cum e domnule TIMOFTE?

  • Astia care au fost invatati cu bani multi de la hotii de FENECHIU,ADOMNITEI,VOSGANIAN si amagiti de NICHITA si CIRLAN au dat cu mina in rahat ,. Multi bani la buget , multi si in buzunarele lor,. Mai lasati-l si pe BIZDIGA SA MANINCE GRAS CA PINa acum a murit de foame saracu,sau pe SACALEANU care de 25 de ani inca nu si-a terminat casele incepute ,. Ordinarilor nu va este frica nici acum ,.

  • ACESTI OAMENI AU FACUT INFRACTIUNI GRAVE SPERAM CA D N A SA SE SESIZEZE SI SA I ANCHETEZE PT CA AU FURAT CIT AU PUTUT.LA PUSCARIEEEEEEEEEEE INFRACTORILOR

Adauga un comentariu