Secretele istoriei

Cele mai mari minciuni din istorie

Publicat: 13 ian. 2014
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni a fost un artist desavarsit al renasterii.Putini stiu insa ca Michelangelo si-a inceput cariera artistica printr-o minciuna.
Impreuna cu un bun amic, adolescentul de 21 de ani realizeaza o sculptura care reprezenta un inger sezand pe un soclu. Michelangelo o face sa para foarte veche numai pentru a o vinde pe o suma frumoasa cardinalului, un om iubitor de antichitati. Planul celor doi functioneaza la inceput, potrivit fiicurios.ro.

Vezi si Portretul misterios al lui Michelangelo: cine a realizat varianta grotesca a Cleopatrei  
Totusi, cardinalul Raffaele Riario afla intr-un sfarsit ca a fost pacalit, insa cere sa i se restituie suma numai din partea prietenului viitorului artist. Sculptura era atat de bine realizata, incat isi merita cu siguranta banii platiti celui ce avea sa fie unul dintre cei mai mari artisti ai lumii…
Oricine voia in copilarie sa devina explorator se compara cu Marco Polo, Columb, capitanul Cook sau Magellan. Primul a fascinat lumea inca de la mijlocul secolului al XIII-lea, cand a plecat impreuna cu Kublai Khan, tatal si unchiul sau intr-o calatorie de peste 24.000 de kilometri. Polo povesteste in cartea sa Il Milione despre aventurile prin Tibet, Mongolia si China.
Tot ce a aparut in cartea sa a fost pus ulterior sub semnul intrebarii. Autoarea sceptica Frances Wood vorbeste in cartea „Did Marco Polo Go to China?” despre toate neclaritatile din textul original si conchide ca Marco a calatorit pana in bazinul Marii Negre, de unde a aflat de la altcineva despre Mongolia si China, incercand apoi sa cosmetizeze totul intr-o carte frumoasa de calatorii, numai pentru a o vinde!
In anul 1769, sahul era jucat de mai toate clasele sociale. Se spune ca inca de pe atunci s-a inventat primul „computer” capabil sa bata orice fiinta umana  Asezat cu multa grija intr-un robot construit din lemn, cu chipul si infatisarea unui turc, „asa-zisul” computer  facea pe atunci inconjurul lumii si le demonstra tuturor cine este „seful” in jocul de strategie.
„Turcul”, caci asa i se spunea inventiei, fusese realizat de catre Wolfgang von Kempelen, maestru care a reusit astfel sa-i invinga pe Benjamin Franklin sau chiar pe Napoleon Bonaparte. Cum functiona? „Turcul” ducea dupa el o masa speciala pe care era asezata tabla de joc. Inauntru, un om genial (la propriu si la figurat), manuia o serie de mecanisme care controlau mainile din lemn, realizand astfel mutarile. 
Cine a citit „Codul lui da Vinci” sau „Simbolul pierdut”, ambele scrise de catre Dan Brown, stie ca de-a lungul timpului au existat multe organizatii secrete. Printre ele se afla si Prioratul din Sion.
Din acesta grupare facusera parte Isaac Newton, da Vinci si alti oameni de valoare, toti dorind sa restaureze dinastia mai sus amintita in Franta. In 1986 aparea o carte denumita „The Holy Blood and the Holy Grail”, in care grupul din Sion avea menirea de a-i proteja pe descendentii lui Iisus.

Vezi si Codul lui Da Vinci este real: Cifre, litere si simboluri, descoperite in pupilele Mona Lisei 
Dupa ce aceasta carte declara organizatia drept una reala, un anume Pierre Plantard facea o declaratie soc: totul era doar o minciuna, scornita de el in 1956. Recunoasterea se intampla prin 1986, la patru ani de la aparitia cartii.
In 1996, revista Social Text devenise un fel de jurnal academic, gazduind materiale bine documentate, scrise de oameni cu multa carte. 
Articolul lung “Transgressing the Boundaries: Toward a Transformative Hermeneutics of Quantum Physics”, scris de profesorul de fizica Alan Sokal de la Universitatea din NY era o mare farsa. Sokal vorbea acolo despre cum politica influenteaza gravitatia sau cum femeile schimba legile fizicii.
Dupa cativa ani, profesorul recunoaste farsa in revista Lingua Franca. Voia numai sa demonstreze ca acele jurnale publicau textele cu termeni aparent pomposi, fara sa se uite prea mult pe ele. Experiment pe deplin reusit, zicem noi. Sokal a tras un semnal de alarma pentru toate academiile, obligandu-le sa fie mult mai vigilente.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit