National

Cele mai mari sărbători din 2021. Zile în care nu spălăm, nu coasem şi nu facem treabă

Publicat: 30 dec. 2020
oameni in biserica care asista la slujba
În 2021 există o serie de sărbători mari de peste an, marcate în calendarul ortodox cu o cruce roşie, considerate zile nelucrătoare

Românii trebuie să ştie care sunt cele mai mari sărbători din 2021. Conform calendarului ortodox, în aceste zile de mare sărbătoare nu se spală, nu se coase şi nu se face treabă.

În 2021 există o serie de sărbători mari de peste an, marcate în calendarul ortodox cu o cruce roşie, considerate zile nelucrătoare.

Zile nelucrătoare din 2021

Sărbătorile de final de an sunt în toi, iar curând intrăm în noul an care vine şi el, la pachet, cu mai multe zile în care nu se spală, nu se coase, şi nu se face treaăa. Aflaţi, în cele ce urmează care sunt zilele de sărbătoare din 2021, conform Calendarului Ortodox.

Cele mai mari sărbători sunt cele în care statul acorda zile libere, indiferent de specificul activităţii. În 2021 există o serie de sărbători mari de peste an, marcate în calendarul ortodox cu o cruce roşie, considerate zile nelucrătoare.

Primele zile nelucrătoare din an sunt chiar 1 şi 2 ianuarie când sărbătorim Anul Nou. Următoarea zi liberă prin lege este 24 ianuarie, zi în care este marcată Unirea Principatelor Romane. Urmează zilele libere asociate sărbătorilor Pascale, apoi 1 mai, 1 iunie – ziua Copilului. La jumătatea lunii august este liber de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar la finalul lui noiembrie avem liber de Sfântul Andrei. Anul se încheie cu ziua liberă de 1 decembrie şi cu sărbătoarea Crăciunului.

Sărbătorile legale din România

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane
30 aprilie -Vinerea Mare
2 -3 mai – Paste ortodox 2021
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului
20 iunie (duminică) – Rusalii, 21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Naţională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Zile în care nu spălăm, nu coasem şi nu facem treabă

Conform Calendarului Ortodox Roman, există peste an, o serie de zile, în care nu se spală, nu se coase şi nu se face treaba în gospodărie. Este vorba despre acelaşi zile în fiecare an, dar pe care unii le uită, sau pur şi simplu, nu toată lumea le ştie.

În primul rând, treburi casnice nu se fac în zilele de duminică, atunci când credincioşii merg de dimineaţă la biserică, apoi iau prânzul cu familia şi ziua trebuie să continue în tihnă.

Nu se face treaba în zilele de mare sărbătoare, marcate cu roşu în Calendarul Ortodox Roman. Nu se spală şi nu se coase timp de şase săptămâni, în prima săptămână după sărbătorile pascale, precum şi în fiecare zi de joi după Sărbătorile Pascale. De asemenea, legat de aceste sărbători, este bine să se ştie că nu se face treaba în joia şi vinerea dinaintea Paştelui, numite Joia, respectiv Vinerea Mare.

Cele mai mari sărbători din 2021

7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (Boboteaza)

30 ianuarie – Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan

23 aprilie – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

21 mai – Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

24 iunie – Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

29 iunie – Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

14 octombrie – Sfânta Cuvioasa Parascheva

26 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

27 octombrie – Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou

8 noiembrie – Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei

6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae

26 decembrie – Soborul Maicii Domnului

27 decembrie – Sfântul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan

Comentarii
Adauga un comentariu