Boli si tratamente

Cele mai nocive metale grele pentru organism. Vezi ce boli provoaca mercurul, plumbul si cadmiul

Publicat: 02 iun. 2011
7

Intoxicatia cu metale grele a devenit de actualitate, odata cu industrializarea si mecanizarea activitatilor umane. Ea se poate produce prin ingestie, inhalare sau contact direct. Principalele surse de intoxicare pot fi: cutiile de metal (dozele de suc, conservele), foliile de aluminiu, legumele si fructele tratate chimic.

Metale precum fierul, zincul, cuprul, cromul si cobaltul sunt esentiale pentru sanatate, insa chiar si acestea, in cantitati mari, devin toxice. In schimb, mercurul, plumbul, aluminiul si cadmiul sunt neesentiale si periculoase, chiar si in cantitati moderate. Metalele grele sunt periculoase pentru ca sunt bioacumulabile, adica, concentratia lor creste in timp, fiind stocate in grasime.

Efectele plumbului asupra sanatatii
Plumbul poate ajunge in organism din alimentele ambalate sau pastrate in vase ce-l au in compozitie sau din conductele de apa. Metalul se gaseste in concentratii mai mici si in bere, si in tuica. Semnele intoxicatiei cu plumb variaza de la o persoana la alta, in functie de concentratia metalului in organism.

Intoxicatia cu plumb (saturnism) se manifesta prin: anemie, dureri abdominale, greata, constipatie, dureri de cap, pierdere in greutate, slabiciune musculara, piele palida, probleme tiroidiene, irascibilitate, impotenta, scaderea libidoului, insomnii, confuzie, depresie, iar in intoxicatiile severe poate produce insuficienta renala cronica, orbire temporara sau chiar permanenta, convulsii si deces.

Efectele cadmiului asupra sanatatii
Cadmiul, care este incadrat in categoria substantelor canceroase, se gaseste in baterii, vopsele, materiale plastice (PET-uri) si in unele ingrasaminte chimice. Mediul poate fi contaminat cu cadmiu si in urma activitatilor industriale. Este un element care are proprietatea de a se acumula  in organismul uman o data cu varsta si este foarte greu eliminat de organism.

S-a estimate ca durata in care un organism elimina jumatate din cantitatea de cadmiu ingerata (timpul de injumatatire biologic) este de 20 de ani. Un timp de injumatatire asa de mare explica de ce cadmiul se acumuleaza in mod constant pana pe la varsta de 50 de ani. El este depozitat in special in rinichi.

Principalele sintome care apar la expunerea de scurta durata sunt: greata, varsaturile, durerile abdominale. In cadrul expunerii de lunga durata, cadmiul afecteaza:

1. Plamanii: emfizeme pulmonare, cresterea riscului de cancer pulmonar.

2. Rinichii: din cauza acumularii in rinichi a cadmiului, pe termen lung pot apare disfunctii glomerulare si tubulare, disfunctii renale. In cazul intoxicatiei cu cadmiu pot sa apara dereglari majore a concentratiei anumitor ioni. Calciul va fi eliminat, ceea ce poate duce la decalcifierea oaselor.

3. Sistemul osos: decalcifierea oaselor

4. Sistemul cardio-vascular: se observa o crestere a tensiuni arteriale

5. Sistemul nervos central: poate apare o intoxicare cu cadmiu doar in primele luni de viata intrauterina; dupa care intra in actiune sistemul de protectie al creierului.

6. Glandele endocrine, sistemul reproductiv.

Efectele mercurului asupra sanatatii
Calea de intrare a toxicilor cu mercur poate fi cutanata, digestiva sau inhalatorie (la 18 grade C mercurul incepe sa se evapore si poate fi absorbit pe cale respiratorie), cea din urma fiind forma frecventa de expunere in mediul industrial. Plombele dentare din amalgam si pestii albastri rapitori (tonul de dimensiuni mari, pestele-spada, rechinul) sunt principalele surse de contaminare cu acest metal. Tonul din conserve nu este periculos, pentru ca are dimensiuni mici si nu acumuleaza mult mercur.

Si unele tipuri de pesticide il pot contine, iar cerealele si legumele stropite cu ele vor fi contaminate. Intoxicatia cu mercur are o simptomatologie foarte asemanatoare cu cea a bolilor psihice. Bolnavul are stari de instabilitate, dureri de cap, oboseala permanenta, ameteli, tulburari de somn. Se produce chiar o inversare a timpului de somn, bolnavul prezentind somnolenta diurna si insomnie noaptea. Cand valorile absorbtiei de mercur sint crescute, apar simptome precum tremurul al ploapelor si al mainilor, stari de anxietate, timiditate, nesiguranta sau iritabilitate, probleme in coordonarea miscarilor, de vorbire si de auz (afecteaza sistemul nervos central) si insuficienta renala. Bebelusii expusi la metilmercur in viata intrauterina sau in primele luni de viata pot suferi malformatii sau probleme neurologice. 

Analize pentru depistarea metalelor grele in organism
Analiza firului de par (analiza minerala tisulara) este cea mai precisa modalitate de a afla concentratia de metale grele din corp. Testele de sange sau urina nu sunt intotdeauna relevante, pentru ca metalele grele se depoziteaza in grasimi, par sau unghii. 

Adauga un comentariu