Local

Cele mai proaste drumuri din județul Iași. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, a girat lucrări dubioase pe toate arterele. Dezvăluiri despre caracatița care a acaparat CJ

Publicat: 14 iul. 2020
Kilometri întregi din cele mai proaste drumuri din județul Iași sunt folosite electoral de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, lucrările fiind decontate aiurea de Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași
Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, a tratat electoral cele mai proaste drumuri din județul Iași

Cele mai proaste drumuri din județul Iași au ajuns să fie jucate electoral de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Pe mai multe sectoare de drum s-au făcut lucrări sau au fost pregătite altele pe sume care nu reflectă realitatea. Prețul materialelor a fost mărit, iar lucrările au fost în unele cazuri dublate. Maricel Popa nu a reușit în 4 ani de mandat să scape județul Iași nici de drumurile de pământ

Cele mai proaste drumuri din județul Iași au ajuns să fie folosite electoral de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. O înteagă rețea de drumuri arată ca după război, iar lucrările au încăput pe mâna unor apropiați ai șefului CJ Iași. Pe unele lucrări s-au plătit sume diferite față de altele, deși proiectul era asemănător. De exemplu, la DJ 280 B Târgu Frumos- Cucuteni, pentru 10 kilometri de drum asfaltat s-au plătit 12,9 milioane lei, conform sumei actualizate în anul 2020. Asta a însemnat 1,2 milioane lei pe kilometrul făcut. Lucrarea a ajuns pe mâna familiei Echimov- Rotaru, prin firmele Eky Sam SRL și Darcons SRL, în condiții extrem de dubioase, despre care cotidianul BUNa ZIUA IAȘI a relatat pe larg.

Scandal uriaș pe cele mai proaste drumuri din Iași. Lucrare făcută de două ori pe aceeași arteră

Un alt caz scandalos privind drumurile din Iași este cel legat de DJ 248 Glodenii Gândului. Pentru DJ 248 A Glodenii Gândului, pe o distanță de 2,4 kilometri s-au plătit 376.512 lei pentru scarificare și reprofilare cu adaos de material pietros. Lucrarea a fost efectuată între kilometrul 38+800 și kilometrul 41+200. Procedura a fost atribuită firmei Danlin XXL SRL din județul Neamț. Practic, s-a rostogolit materialul de pe șosea și s-a adăugat niște piatră.

La câteva luni distanță, Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) a deschis o nouă procedură pentru covoare bituminoase pe același sector de drum de 2,4 kilometri, cu o sumă colosală, nejustificată. Pentru același drum, pe aceeași distanță, se vor realiza covoare bituminoase ușoare, pentru care Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) a alocat 119.952 lei numai pentru proiectare. Alte 4,1 milioane lei reprezintă execuția lucrării pe sectorul de drum, ceea ce înseamnă 1,7 milioane lei pe kilometru.

„La Glodenii Gândului, lucrarea de scarificare are o garanție de 3 luni. Practic, pentru 3 luni nu te poți atinge de nicio lucrare. Dar de ce această perioadă, după ce s-a cheltuit cât s-a cheltuit? Poate pentru a pregăti imediat covorul asfaltic. Vine campania electorală și trebuie ca primărița de la Țibănești să fie ajutată, dar și pentru că se poate sifona banul public”, a menționat Constantin Șerban, consilier județean PNL Iași.

Oamenii lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, au scos sume dubioase din documente

În alte situații însă, sumele decontate diferă foarte mult, în condițiile în care lucrarea este asemănătoare. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a girat însă fără rezerve lucrările, tocmai pentru a avea capital electoral. La DJ 246 Țibănești- Dagâța se vor realiza 18 kilometri de covor bituminos pentru 14,5 milioane lei. Asta înseamnă 0,8 milioane lei pe kilometru de drum. În anul 2019, pe DJ 246 Țibănești- Dagâța s-au pus plombe prin firma Construct & Drum, lucrare care a cedat instantaneu. Cei de la Drumuri au ajuns să pună acum covor bituminos, o lucrare care nu este definitivă.

„La banii respectivi, pentru zona în cauză se putea face modernizare, nu doar covor asfaltic, adică reparații periodice. Însă nici aici nu s-a dorit să se facă o lucrare corespunzătoare. Pentru modernizare trebuie un dosar complet de la Inspectoratul de Stat în Construcții. În loc să ducă dosarul, să se facă modernizări corespunzătoare, s-a preferat varianta de îmbrăcăminți bituminoase ușoare, dar cu banii de pe modernizare”, a spus Constantin Șerban, consilier județean PNL.

Un alt exemplu este DJ 282 Stornești, unde pe o porțiune de 1,93 kilometri se pregătește covor asfaltic, la o valoare de 2,1 milioane lei. Asta înseamnă 0,9 milioane lei pe kilometru.

Dezastru pe cele mai proaste drumuri din Iași. Control de pomană al inspectorilor ieșeni

Și la capitolul plombe s-au constatat neconcordanțe. La debutul mandatului lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, lucrările prin plombare erau executate la 45 lei pe metru pătrat de plombă la 4 centimetri și 90 lei pe metru pătrat la plombă de 8 centimetri. După 2019, valorile la plombe s-au dublat, iar plomba de 4 centimetri a ajuns 100 lei, iar cea de 8 centimetri a ajuns 190 lei. Și asta în condițiile în care transportul s-a ieftinit, bitumul la fel etc.

„Controlul anual al Curții de Conturi surprinde prin faptul că a venit același inspector care nu a avut nimic de spus nici măcar față de contractul subsecvent de la deszăpezire. Acolo s-a dat și cea mai mare sumă din istorie pentru prețul de așteptare. O situație asemănătoare este la Direcția de Drumuri de la Timiș, unde Curtea de Conturi a sesizat problema, iar cei în cauză au suportat consecințele. Nu cunosc reglementările interne de la Curtea de Conturi, dar mă întreb de ce este necesar ca aceeași inspectori să verifice 2-3 ani la rând aceeași instituție. Apare o relație subiectivă, iar controlul poate fi influențat. Nu fac afirmații fără fundament și nu aduc prejudicii Curții. Pur și simplu mă întreb pentru că au fost diferite sesizări cu privire la nereguli, chiar după plecarea inspectorilor”, a adăugat consilierul județean.

Comentarii
 • PSD Iași propunere la următoarele alegeri locale cel mai toxic tandem din istoria politică a istorie : UN HOȚ NOTORIU ȘI O BALABUSTĂ TRASEISTĂ ȘI LOGOREICĂ ! BLEAH CE COMBINAȚIE RIDICOLĂ !

 • PSD IAȘI propune la următoarele alegeri locale cel mai toxic tandem din istoria politică a Iașului : UN HOȚ NOTORIU ȘI O BALABUSTĂ TRASEISTĂ ȘI LOGOREICĂ ! BLEAH, CE COMBINAȚIE RIDICOLĂ !

 • Pe lângă ca ești cum ești ( te-a bătut Dumnezeu rău) mai ești și DOBITOC incurabil!Cu tine vorbesc Baghiule -Bătrână Coardă Bețivă! Azi e zi de plată? Vine Hara să-ți cardească 50 de ieputoi ( prima tranșă) ????

 • Bă kakanar bolnav și dobitoc,ameninți? Nu mai ai argumente nătărăule ? Dacă nu te plimb in suturi prin tot Patcul Copou încă e una! Sa-mi spui jagardea când să te caut ca să-ți îndrept oleacă oasele !

 • Mda!Cand scrii articole despre drumuri,din birou,poți să te scremi cat vrei că mai mult nu iese.Incercati următoarea ruta județeană:Ceplenita-Sipote-Andrieseni-Bivolari.Aroximativ 60 km.Daca nu va puteți deplasa macar încercați în MapsGo.O sa vă cruciți.

 • Golănișmele PSD Iași ating cote paroxistice ! Maricel și Camelia îl asmut pe dementul de Laicu împotriva unor oameni de vază ai Iașului.

 • Golănismele PSD Iași ating cote paroxistice ! Maricel și Camelia îl asmut pe dementul de Laicu împotriva unor oameni de vază ai Iașului.

 • Articol platit de Mihai Chirica si postat la comentarii de Baghiu, mana dreapta al lui Chirica.
  Interesul ? Aducerea lui Costel Alexe in locul lui Popa la Consiliul Judetean.
  Ce ofera Chirica la schimb ? Nu bani. PUZ-uri pentru autorii acestui ziar.

 • Pe dracu Chirica! Ce,drumurile sunt bune? Nu se vede ? De douăzeci de ani se fura la DADJ. Din ce in ce mai mult se fura și din ce in ce se lucrează mai prost. Dacă ziaristul ar aprofunda analiza pe 20 de ani numai cu date din presa ar scoate un articol lucrare de doctorat ( sume ,drumuri reparate,de câte ori,cantități,firme,anchete ,procese,hoți dovediți,faliment SC LDP SA,etc). Dacă vrea poate,știe,are experiența,e destept,a suferit pt profesia lui. Succes

 • Buna observatie FAN, si putem continua la podetele nationale unde OCNASUL LAICU a devalizat la propriu institutia, prin prostia suprema la care ajunsese se credea imparatul drumurilor, va medita in concediul pe care il va petrece intre 4 pereti….

 • AXA IASI-SUCEAVA CE-A MAI MARE CATASTROFA SI HOTIE DE 7-8 LUNI DE ZILE AU DISTRUS DRUMUL DE TOT SI NU FACE NIMENI NIMIC O GASCA DE SMECHERI SE PLIMBA CU DUSTERE PE TRASEU IN DEL IN VALE SI IN REST PRAPAD D-L POPA .CAT O MAI RABDA MIILE DE OAMENI DE PE ACEST TRASEU MIZERIA ORDINARA ?

 • Cu tot respectul ma adresez BZI sa faca un demers sa convoace toti parlamentarii de Iasi sa discute aceasta catastrofa cu Axa Iasi -Suceava ,sa duca aceasta problema foarte grava in Parlamentul Romaniei sa se cunoasca ce se intampla la Iasi .Trebuie sa se faca ceva asa nu se mai poate sa fim bataia de joc

 • ducetiva pe DJ 282 F Vladeni- Andrieseni sa vedeti acolo drum ……. mister Popa a luat banii de la drumul asta ca sa cumpere mizeria de spital mobil …..super investitie in timp ce ambulanta cand vine sa ia un bolnav din satele de pe drumu asta parca merg pe luna dar nah Covidu e mai important ca orice si oricine………………

Adauga un comentariu