Remedii naturiste

Cele mai proaste utilizări ale bicarbonatului de sodiu

Publicat: 27 sept. 2020
bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu și oțetul de alcool trebuie amestecate numai în două cazuri: pentru a desfunda o țeavă și a o detartra sau pentru a scapa de o pată

Bicarbonatul de sodiu este regele produselor casnice ecologice. De la grădină până la casă, la utilizări de frumusețe (exfoliere, deodorant etc.), aplicațiile sale zilnice sunt numeroase. Cu toate acestea, la fel ca în cazul oțetului alb, unele utilizări ar trebui evitate cand folosim această pudră naturală. Într-adevăr, nu este periculos, dar utilizarea abuzivă nu este lipsită de consecințe. Iată care sunt cele mai proaste utilizări ale bicarbonatului de sodiu pe care toată lumea ar trebui să le cunoască!

Amestecati cu oțet alb

Bicarbonatul de sodiu și oțetul de alcool trebuie amestecate numai în două cazuri: pentru a desfunda o țeavă și a o detartra sau pentru a scapa de o pată prin acțiunea mecanică a reacției de spumare. În restul cazurilor, cel mai bine este să evitați acest amestec în care acidul și bazicul se neutralizează reciproc chimic. Amestecarea celor două nu mai este eficientă și, în schimb, le va distruge ingredientele active, lăsând apă sărată simplă la sfârșitul reacției chimice.

Cele mai proaste utilizări ale bicarbonatului de sodiu: il folositi pentru a spăla rufele

Bicarbonatul de sodiu este excelent pentru îngrijirea rufelor. Pe lângă faptul că este un bun agent de îndepărtare a petelor, efectul său anticalcar îi conferă într-adevăr o putere de înmuiere a hainelor. Cu toate acestea, dacă rufele albe au nevoie de albire, nu vă va fi de niciun folos. În acest caz, utilizați percarbonat de sodiu (pulbere de peroxid de hidrogen), cristale de sodă, sare de măcriș sau chiar suc de lămâie pentru o albire foarte eficientă.

Utilizarea unui tip greșit de bicarbonat de sodiu

Există trei tipuri de bicarbonat:

Bicarbonatul de sodiu de calitate tehnică poate fi achiziționat în magazinele de bricolaj și este utilizat în principal în grădină și pentru uz casnic. Pe de altă parte, este impropriu consumului, deoarece chiar dacă este aceeași moleculă, puritatea și calitatea acesteia sunt mai puțin bune. Prin urmare, nu trebuie utilizat niciodată pe pielea dumneavoastră sau pe cea a copiilor.
– Există și bicarbonatul de sodiu pe care îl cumpărăm din supermarketuri. Bicarbonatul de calitate alimentară poate fi utilizat pe piele, intern, în grădină și în gospodărie, ca și pe animalele noastre de companie.
– În cele din urmă, ultimul tip este bicarbonatul farmaceutic care are aceleași aplicații ca acest produs alimentar natural, dar care este mult mai scump.
Pentru a evita greșelile, verificați întotdeauna tipul de bicarbonat de sodiu la cumpărare. Bicarbonatul alimentar rămâne cel mai versatil și economic.

Abuzul de bicarbonat de sodiu

De la 200 la 300 g, bicarbonatul devine periculos. Desigur, acestea sunt doze uriașe pe care rareori le ingerăm zilnic în rețetele sau remediile noastre naturale. Cu toate acestea, nu este întotdeauna necesar să înghiți întregul pachet pentru a vedea efecte nocive. Într-adevăr, chiar și la doze normale, poate fi periculos pentru unii oameni, în special datorită conținutului ridicat de sodiu care poate fi dăunător. Consumul excesiv poate duce la simptome precum greață și vărsături, diaree, dureri de cap, umflarea picioarelor. În cele mai grave cazuri, pot apărea convulsii și insuficiență renală. În plus, nu trebuie utilizat în fiecare zi pentru albirea dinților. Acest lucru poate deteriora într-adevăr smalțul.

Cele mai proaste utilizări ale bicarbonatului de sodiu: il folosiți în caz de tratament medical sau la persoane fragile

Pentru a evita greșelile prin crearea de interacțiuni între medicamentele dumneavoastră și bicarbonat, este mai bine să solicitați sfatul medicului sau farmacistului. Mai mult, nu se recomandă utilizarea bicarbonatului la femeile gravide și la copiii cu vârsta sub 6 ani. Aveți grijă și în cazul unei diete fără sare și hipertensiune, insuficiență cardiacă sau renală, edem pulmonar, afecțiuni renale sau hepatice, acidoză respiratorie sau alcaloză metabolică.

Confundarea cu o altă pulbere albă

Amintiți-vă întotdeauna să etichetați corect borcanele de sticlă sau cutiile metalice. Acest lucru vă va împiedica să folosiți sifon caustic, care este foarte asemănător cu bicarbonatul de sodiu în aparență, dar foarte periculos și iritant dacă este utilizat în mod greșit. Percarbonatul este, de asemenea, foarte similar cu bicarbonatul de sodiu, dar nu poate fi ingerat sau utilizat pe piele. Feriți-vă de confuzie!

Adauga un comentariu