Secretele istoriei

Cele mai puternice dinastii ale lumii – Dinastia Hanilor (IV)

Publicat: 15 mai 2013
Cel mai mare imperiu cunoscut de istorie este cel mongol, al lui Gingis Han. El a inceput prin unirea diferitelor triburi nomade din nord-estul Asiei, intemeind la varsta de 42 ani primul stat mongol organizat, a carui prosperitate urma sa apara prin atacarea populatiilor vecine, jefuirea lor si anexarea teritoriilor, potrivit unui documentar Infoniac.
A murit in anul 1227, cazand de pe cal in timpul unei partide de vanatoare. Apucase totusi sa lase indicatii, conform carora hanatul a fost impartit intre copiii si nepotii lui, care au continuat lupta pentru cucerirea de noi teritorii si jefuirea altor populatii, creand numeroase state vasale in actualele teritorii din China, Coreea, Caucaz, Asia Centrala, Europa de Est si Orientul Mijlociu.
Uriasul imperiu al lui Gingis Han n-a putut fi insa stapanit multa vreme cu mijloacele informatice si de comunicatii existente la acea vreme. A fost un urias, din care n-au ramas decat vestigii: Mongolia de astazi, Tatarstanul din fosta URSS si numeroase grupari etnice, raspandite prin estul Europei si prin statele asiatice.

Vezi si  Cele mai puternice dinastii ale lumii – Nehru-Gandi (III)
            Cele mai puternice dinastii ale lumii – Familia Rothschild (II)
            Cele mai puternice dinastii ale lumii –  Dinastia Plantagenet (I)loading...

Adauga un comentariu