Secretele istoriei

Cele mai puternice femei din istorie (I)

Publicat: 27 mai 2013
Maria Terezia a Austriei 
Maria Terezia a Austriei a mostenit tronul Imperiului Habsburgic in 1740, de la tatal ei, imparatul Charles al VI-lea, imperiu ce controla intreaga Europa Centrala. Ea l-a facut pe fiul sau, Josef al II-lea, coregent, in anul 1765, dupa moartea sotului ei.
In acelasi an in care Maria Terezia a venit la putere, Frederick al II-lea de Brandenburg-Prussia a inceput Razboiul de Succesiune Austriac, prin invadarea provinciei Silezia. Frederick a refuzat sa o recunoasca pe Maria Terezia ca succesoare de drept la tron. El a atras Bavaria, Saxonia, Franta si Spania de partea sa, pentru a contribui la conflict. Maria Terezia a avut armatele ungare de partea ei. In final, ea a reusit sa respinga armatele invadatoare si sa pastreze Imperiul Habsburgic ca o mare putere europeana. Razboiul s-a terminat oficial in 1748, in urma tratatului de la Aix-La-Chapelle.
Maria Terezia a adus multe schimbari politice si economice in imperiu. A crescut marimea armatei cu 200% si a crescut taxele pentru a garanta un venit constant pentru guvern si armata. Ea a centralizat guvernarea prin combinarea cancelariilor austriece si bhoemiene, intr-un singur birou administrativ. Ea a inceput Revolutia Diplomatica din 1756 cand a creat o alianta cu Franta, un fost inamic, ca ajutor impotriva noii coalitii ce alia Prusia cu Marea Britanie. Reformele si deciziile ei politice au reusit sa consolideze economia si statul in general.
Maria Terezia a participat si in miscarea cunoscuta ca Iluminism. Ea a promovat educatia si politica liberala. A fondat Academia Imperiala si Regala de Stiinta si Literatura din Bruxelles si a sprijinit cercetari medicale, oferind spijin Universitatii de Viena prin donatii in bani, pentru a face facultatea medicala mai eficienta. Unele din reformele civile ale Mariei Terezia a inclus oprirea torturii si arderii vrajitoarelor, a scos pedeapsa capitala si a facut educatia obligatorie.


loading...

Adauga un comentariu