Magazin

Cele mai rare culori de ochi de pe Pămant: cine are frecvent ochii violeţi

Publicat: 28 oct. 2011

De la galben până la roşu, trecând prin violet, există persoane pe care natura le-a înzestrat cu nuanţe mai deosebite ale ochilor. Despre ochi se spune că sunt oglinda sufletului, că o singură privire ne face să ne îndrăgostim şi că există ochi cu putere malefică.

Unele boli sau mutaţii genetice sunt capabile să genereze nuanţe ieşite din comun care fac ca privirile să devină absolut captivante. Iată, comform agenţiei Agerpres, cele mai rare cinci culori de ochi:

1.Verde: Deşi toţi cunoaştem măcar o persoană cu această culoare de ochi, doar 2 % din populaţia mondială are această culoare de ochi. Concentraţiile sunt însă mai frecvente în ţări precum Ungaria şi Islanda şi la unele grupuri etnice din Asia, precum pashtunii din Afganistan, comunitate din care face parte şi Sharbat Gula, fetiţa care în iunie 1985 a devenit vedetă în întreaga lume după ce a apărut pe coperta revistei National Geographic.

2. Chihlimbar: Această nuanţă de galben, datorată predominanţei de lipocrom în iris, poate fi întâlnită la multe persoane din ţări europene, din Brazilia sau Asia. Medicii nu au găsit o explicaţie genetică pentru această culoare extravagantă şi puţin obişnuită a ochilor.

3. Violet: Această culoare, celebră în lume datorită ochilor lui Liz Taylor, se produce din cauza unui amestec de nuanţe de roşu şi de reflexe albăstrii, care dau ca rezultat un albastru violet intens. Este de asemenea frecventă la albinoşi, deşi sunt multe persoane normale care pot avea această culoare de ochi, precum Taylor.

4. Negru: Ochii negrii sunt cei în care este practic imposibil să se distingă irisul de pupilă. Aceaste cazuri pot interveni când culoarea irisului este de un căprui închis practic negru sau când persoana în chestiune suferă de o boala congenitală, aniridie, sau lipsa totală a irisului. Doar 1% din populaţie are această culoare de ochi, care este relativ comună la persoanele cu ascendenţă africană, asiatică sau la indigenii americani.

5. Roşu: Este culoarea cea mai rară dintre toate şi se întâlneşte frecvent la persoanele albinoase. În cazurile cele mai severe irisul este total lipsit de melanină, astfel încât razele de soare străbat ochiul şi reflectă hemoglobina din vasele de sânge ale retinei, dând ochilor o nuanţă roşiatică. Cei care au această  culoare de ochi suferă de fotofobie şi de boli ca strabism, miopie sau astigmatism.loading...

Adauga un comentariu