Stiri medicale

Cele mai sanatoase vase de gatit. 5 lucruri pe care trebuie sa le stii

Publicat: 30 iul. 2015
7
Prepararea alimentelor este foarte importanta pentru sanatatea noastra. De aceea, este bine ca fiecare gospodina sa stie care sunt cele mai sanatoase vase de gatit. Pentru cine nu stie in ce vase sa gateasca, iata cum sa gatesti cat mai sanatos in cele mai bune vase din bucatarie. Alege sanatos pentru tine si familia ta.
Despre aluminiu se stie ca este un material cam prost, ce nu se foloseste la gatit. Acesta are efecte daunatoare asupra organismului uman, de la tulburari ale sistemului hormonal la aparitia bolii Alzheimer. De altfel, aluminiul este pe lista celor mai periculoase substante toxice, lista facuta de Departamentul de Sanatate SUA.
Pentru cine are vase de aluminiu in bucatarie, cel mai bine ar fi sa nu gateasca in ele, ci doar sa pastreze anumite alimente in ele. Vasele de aluminiu se spala cel mai bine cu apa si putin amoniac amestecat. Daca sunt patate, acestea se freaca cu suc de lamaie si se fierb din cand in cand in apa amestecata cu otet.

Acestea sunt CELE MAI SANATOASE uleiuri pentru gatit
 
Teflonul, asociat cu aparitia unor tipuri de cancer
Probabil ca cele mai multe familii au in casa unul sau mai multe vase de teflon. Ei bine, se pare ca teflonul nu este cel mai sanatos material pentru vasele de gatit, mai ales atunci cand este indepartat de pe vase. Aceasta deoarece cele mai multe vase sunt din aluminiu, acoperite cu un strat de teflon. Unele studii au aratat ca teflonul este asociat cu aparitia unor tipuri de cancer, din cauza prezentei in compozitia sa a acidului perfluorooctanoic sau PFOA, a cadmiului si plumbului. De altfel, Protectia Mediului SUA a cerut inlocuirea PFOA cu alte materiale mai putin daunatoare.
Cuprul nu este nici el o alegere buna atunci cand alegem cele mai sanatoase vase de gatit. Acesta poate iesi din vasul de gatit la temperaturi mari si exista riscul intoxicatiei. Ingredientele acide oxideaza si schimba gustul si proprietatile mancarii. Asadar, evitati vasele de gatit din cupru.
Vasele de lut si sticla, printre cele mai bune vase din bucatarie
Nu degeaba exista si azi vase de lut ramase de la stramosii nostri, acestea sunt printre cele mai sanatoase vase de gatit. Se stie ca vasele de lut nearse, daca sunt unse cu lapte proaspat, devin impermeabile. Vasele de lut rezista la temperaturi foarte mari, se incalzesc usor, nu elimina nicio substanta toxica pentru organism si nici nu sunt periculoase pentru alimente. Vasele de sticla sunt la fel de bune pentru gatit, pentru cuptor cele din yena sunt foarte rezistente si nu se sparg.

Cel mai ieftin produs natural care nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie
 
Vasele de sticla se pot curata eficient cu partea alba de la coaja de portocala. Obiectele de bucatarie din sticla se curata eficient daca se lasa la inmuiat in ele cateva bucati marunte de cartofi amestecate cu apa. Se lasa asa cateva minute si se clateste cu apa multa. Zgarieturile de pe vasele de sticla dispar daca se freaca bine cu pasta de dinti.
Inoxul, material sigur pentru gatit, dar foarte pretentios de ingrijit
Vasele din inox sunt o alegere la fel de buna, insa mai degraba pentru fiert, decat pentru copt. Nu elibereaza substante toxice si este un material sigur pentru alimente. Aveti grija ca vasele din inox sa nu aiba manere din aluminiu, de obicei sunt confectionate din acest material. Vasele de inox nu se freaca cu buretele de sarma, deoarece se zgarie si capata un aspect neplacut. Acestea se freaca bine cu o pasta din bicarbonat de sodiu si otet de mere, apoi se clateste din abundenta cu apa calduta. Nu uitati sa le stergeti cu un prosop, altfel vor ramane patate.
Ceramica, material excelent pentru tigai
Vasele din ceramica sunt si ele o alegere buna, insa atunci cand sunt deteriorate, trebuie aruncate. Unele studii au aratat ca tigaile din ceramica, folosite la temperaturi mai mari de 260 de grade pot fi cancerigene. Oricum, vasele de ceramica sau cu un strat gros de ceramica sunt vase sigure pentru gatit.
Alte vase sigure pentru gatit sunt cele din email sau cele cu strat gros de email. Acesta este antibacterian, nu retine mirosuri, nici resturi alimentare. Se folosesc la orice temperatura fara probleme, insa au un defect, atunci cand sunt zgariate trebuie aruncate. Asadar, este bine sa nu le frecati niciodata cu cutitul sau buretele de sarma, caci emailul plesneste foarte usor. Frecati vasele cu sapun de vase sau cu cenusa.
Emailul si fonta, alte doua materiale pentru vase bune la gatit
Vasele de fonta sunt si ele o alegere buna, dar ele se incalzesc foarte greu si pastreaza caldura foarte mult timp. Pentru mancarurile care necesita fierbere indelungata pot fi perfecte. Ca sa se pastreze cat mai bine, acestea se curata cu o ceapa taiata pe din doua si se frec cu o bicata de carpa inmuiata in ulei.
In ceea ce priveste restul vaselor sanatoase din bucatarie, este bine sa stiti ca lemnul si sticla sunt cele mai sigure. Si cand vine vorba de caserole, cele mai sigure sunt tot cele de sticla, cele de plastic sunt toxice. Mai mult, daca pe codul de reciclare al caserolelor de plastic apar cifrele 3 sau 7, caserola nu trebuie sa ajunga in frigider.

4 motive pentru care spanacul gatit este mai sanatos decat cel crud
 
sursa: clicksanatate.ro




Adauga un comentariu