News Flash:

Cele mai scumpe facultati

11 Iulie 2007
2247 Vizualizari | 1 Comentarii
Cele mai scumpe facultati
• Cele mai costisitoare facultati, in ceea ce priveste scolarizarea in regim de taxa, din cadrul Universitatii Al. I. Cuza sunt Facultatile de Economie si Administrarea Afacerilor, respectiv Informatica, unde taxa de scolarizare este de 2.400 RON anual • In schimb, la Universitatea Tehnica Gh. Asachi, se detaseaza ca valoare a cifrei de scolarizare in regim cu taxa Facultatea de Arhitectura G. M. Cantacuzino, unde taxa este de 2.800 RON, si Facultatea de Automatica si Calculatoare, cu o taxa de 2.700 RON anual • Daca la Universitatea Tehnica se va inregistra un numar de candidati egal cu numarul locurilor, adica 4.366, la nivelul studiilor de licenta, numai din taxele de inscriere se obtine, aproximativ, suma de 462.000 RON, mai mult de o suta de mii Euro • In ceea ce priveste Universitatea Al. I. Cuza, aici se poate aduna, doar din taxele de inscriere, minim suma de 1.680.000 RON, echivalentul a circa jumatate de milion Euro, la o medie a taxei de inscriere de 165 RON pentru cele 10.187 locuri la care se percep taxe de inscriere, daca va fi doar un candidat pe loc


Daca rezultatele obtinute la bacalaureat sau in timpul celor patru ani de liceu nu sunt dintre cele mai bune, sansele de a invata la o facultate pe un loc bugetat sunt reduse. In aceasta situatie pot fi inclusi si cei care, mai ales la facultatile cu profil tehnic, vor trebui sa acumuleze un punctaj bun la testele grila de la admitere pentru a scapa de disconfortul de a plati scolarizarea. Studentii care vor sa urmeze cursurile universitare de licenta in regim de taxa vor scoate din buzunar sume cuprinse intre 1.600 RON si 2.400 RON, in functie de decizia de a urma una dintre cele 15 facultati ale Universitatii Al. I. Cuza (UAIC). Cele mai costisitoare facultati, in ceea ce priveste scolarizarea in regim de taxa, din cadrul UAIC sunt Facultatile de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), respectiv Informatica. La FEAA, cei care opteaza la cu taxa pentru studiile de licenta vor plati 2.400 RON pe an, daca studiile sunt urmate la zi iar in ceea ce priveste Invatamantul la Distanta (ID), vor cheltui cu 400 RON mai putin. Facultatea de Informatica a impus aceeasi suma a taxei de scolarizare dar pentru ambele tipuri de invatamant, ID si zi. La Universitatea Tehnica Gh. Asachi (UTI), valorile taxelor de scolarizare, in regim de cu taxa, sunt asemanatoare cu cele de la UAIC. Totusi, pentru absolventii care vor dori sa invete la Facultatea de Arhitectura G.M. Cantacuzino pe locurile nebugetate, este perceputa o taxa anuala de scolarizare in valoare de 2.800 RON, cu 100 RON mai mult decat la FEAA. Tot in topul facultatilor care impun taxe ridicate de scolarizare la studiile de licenta, se regaseste si Facultatea de Automatica si Calculatoare, valoarea acestei taxe fiind de 2.700 RON, anual.

Bani adunati doar din taxele de inscriere

Daca la UTI se va inregistra un numar de candidati egal cu cate locuri sunt, adica 4.366, la nivelul studiilor de licenta, numai din taxele de inscriere se obtine, aproximativ, suma de 462.000 RON, echivalentul a peste o suta de mii Euro. Taxa de scolarizare a fost calculata la o medie de 106 RON. Cele mai mari taxe de inscriere sunt percepute de catre Facultatea de Arhitectura G. M. Cantacuzino, aici valoarea taxei este de 180 RON, respectiv la Facultatea de Automatica si Calculatoare, 150 RON. La celelalte 9 facultati din cadrul UTI, taxa de inscriere este de 100 RON, cu exceptia Facultatii de Inginerie Chimica, 50 RON, respectiv Facultatea de Textile-Pielarie cu 90 RON.
In ceea ce priveste UAIC, aici se poate aduna, minim, tot doar din taxele de inscriere, aproximativ suma de 1.680.000 RON, echivalentul a circa o jumatate de milion Euro, la o medie a taxei de inscriere de 165 RON pentru cele 10.187 locuri la care se percep taxe de inscriere. De precizat ca la trei facultati din cadrul UAIC nu se percep taxe de inscriere, numarul total de locuri la acestea fiind de 801. Astfel, cei care doresc sa urmeze cursurile Facultatii de Chimie, indiferent ca vor fi la buget sau la cu taxa, ca si la Facultatea de Fizica respectiv la Facultatea de Teologie Romano-Catolica, nu le sunt percepute taxe de inscriere.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Anonim  | #15444
eu sunt student la facultatea de geografie si geologie din cadrul facultatii A.I.Cuza Iasi si platesc anual 1600 Ron pentru ce ba ca n-am nici un viitor cu diploma de geograf, plus ca in cazul in care ajung in restanta mai platesc iarasi 200 Ron.Niiste ofticosi care s-au ajuns cu facultate si acum de pe sema studentilor isi fac vile si isi iau masini ultimul racnet.Ii plesnesc pe toti de la decani pana la femeile de servici!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1480 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012674 (s)