WoW!

Cele mai scurte rugăciuni ortodoxe. 5 învățături de mare folos

Publicat: 19 aug. 2021
carte sfanta cu cele mai scurte rugaciuni ortodoxe
Preoții spun că e bine să corelăm rugăciunea inimii cu respirația. Mai multe detalii găsești în acest articol

Ori de câte ori îţi este greu, nu ai timp să te rogi, treci printr-o situaţie dificilă, spune o mică rugăciune. Te va ajuta, cu siguranţă. Dacă ai un program foarte încărcat şi efectiv abia te descurci cu timpul, iată cele mai scurte rugăciuni ortodoxe, pe care e bine să le ştii.

Rosteşte-le indiferent de momentul zilei, de locul în care te afli ori dacă e zi de sărbătoare sau nu. Dumnezeu îţi va vedea jertfă şi te va milui. Nu cere ceva anume neapărat, ci lasa lucrurile în voia divinităţii. Vei vedea că se vor aşeza de la sine şi încă mult mai bine decât ai fi putut tu să le potriveşti. De asemenea, e bine ca dimineața să rostești câteva cuvinte din pravilă și la fel să procedezi și seara. Iar atunci când ceri ceva anume Lui Dumnezeu să nu uiți mai întâi de spovedanie și împărtășanie.

Prima rugăciune

Iată prima din cele trei cele mai scurte rugăciuni ortodoxe, pe care o poţi rosti oricând. De fapt, este compusă din două. Mai întâi spui Tatăl Nostru, după care rugăciunea inimii.

„Tatăl nostru
Care eşti în ceruri
Sfinţească-se numele Tău
Vie împărăţia Ta
Facă-se voia Ta
Precum în cer aşa şi pre Pământ
Pâinea noastră cea de toate zilele
Dă-ne-o nouă astăzi
Şi ne iartă nouă gresalele noastre
Precum şi noi iertăm greşiţilor noştri
Şi nu ne duce pre noi în ispită
Ci ne izbăveşte de cel rău
Că a Ta este împărăţia
Slavă şi puterea
În numele Tatălui
Al Fiului
Al Sfântului Duh
Amin.”

Şi apoi

„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”

De ce este atât de importantă rugăciunea inimii

Aceasta din urmă este foarte scurtă, dar se spune că are mare putere. Oriunde şi oricând o poţi spune. Se zice că, dacă îţi faci un obicei din a o rosti, vei dormi mai bine, nu vei mai avea coşmaruri şi nici aşa multe necazuri. Mai mulţi, conform unor feţe bisericeşti, ideal este ca rugăciunea să fie corelată cu respiraţia omului.

„Pe mine m-a învăţat Părintele Arsenie Boca, Dumnezeu să-l odihnească, în 1942, cum să fac această rugăciune, lipind-o de respiraţie. Şi anume a zis aşa: să spun cu mintea – deci cu cuvântul gândit – Doamne între respiraţii; concomitent cu inspirarea, deci trăgând aerul în piept, să zic: Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, şi expirând, dând afară aerul din piept, să zic: miluieşte-mă pe mine păcătosul. Aceasta nu e o condiţie necesară pentru mântuire, adică acela care zice pe respiraţie se mântuieşte, şi cel care zice altfel nu se mântuieşte”, spunea, în volumul „Veniţi de luaţi bucurie”, arhimandritul Teofil Părăian.

Iată şi de ce este aşa de importanta rugăciunea inimii.

„Spune Sfânta Scriptură că atunci când va fi a doua venire a lui Hristos se va arăta pe cer numele lui Hristos, în prezenţa Căruia tot genunchiul are să se plece, al celor pământeşti şi al celor cereşti. Acesta este o taină, numele lui Hristos. Vor îngenunchea în faţa numelui şi cei de dedesubturile pământului. Diavolii se vor pleca în faţa acestui nume”, spune preotul Gheron Nikon, stareţul Chiliei Sfântul Spiridon din Muntele Athos.

A doua rugăciune scurtă

Această rugăciune îi este adresată sfântului tău ocrotitor. Spre exemplu, dacă ai primit la botez prenumele Andrei, atunci rugăciunea de mai jos îi este adresată Af. Andrei.

„Roagă-te lui Dumnezeu pentru mine, Sfinte plăcutule al lui Dumnezeu (numele Sfântului al cărui nume îl porți), că eu cu osârdie alerg către tine, cel grabnic ajutător și rugător înaintea lui Dumnezeu pentru sufletul meu.”

A treia scurtă rugăciune

Este extrem de scurtă, dar poate fi rostită oricând.

„Preasfântă Treime, miluiește-mă.”

A patra rugăciune

Ori de câte ori îţi e greu sau nu ştii ce să faci şi cum să procedezi, să o rosteşti, căci îţi va fi de folos.

„Maica lui Dumnezeu, ajută-mă.”

A cincea rugăciune

Îi este adresată îngerului păzitor. Se spune că, la naştere, fiecare om primeşte un înger păzitor, iar acesta îl va însoţi inclusiv la Judecata de Apoi.

„Îngerul lui Hristos, păzește-mă.”

De asemenea, mai ales în momentele mai dificile, nu uita nici de rugăciunea Muntelui Athos. Când însă ți se pare că ți s-au făcut farmece, Sf. Anton te poate ajuta. Îți dai seama că e posibil ca cineva să îți fi făcut vrăji dacă visezi pisici, șobolani sau cai. Nu uita că nimic nu se face fără voia Lui Dumnezeu, exact cum spune proverbul latin nihil sine deo.

Adauga un comentariu