Cele mai tari femei din Romania

Publicat: 13 apr. 2010

Ana Aslan, savanta care a invins batranetea. A fost medic roman specialist in gerontologie, academician din 1974, director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie.
A evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Numeroase personalitati internationale au urmat tratament cu Gerovital: Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Tito, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. Ana Aslan a inventat (in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productia industriala in 1980.

Elena Caragiani-Stoenescu, prima aviatoare din Romania. Fascinata de aviatie, este martora la zborul istoric realizat de Aurel Vlaicu. Este prima femeie din tara licentiata in stiinte juridice. Este prima femeie inscrisa la scoala de pilotaj si a avut de infruntat numeroase prejudecati. Autoritatile romane au refuzat sistematic sa-i acorde brevetul de pilot. Franta ii acorda brevetul la Absolvirea Scolii Civile de Aviatie (la 27 de ani).

Elisa Leonida Zamfirescu prima femeie inginer din lume. Nepoata de inginer, avand un frate mai mare inginer energetician, profesor universitar, a avut ambitia sa demonstreze ca si fetele pot imbratisa o cariera tehnica. Infruntand toate piedicile, a plecat la Berlin in anul 1909 si s-a inscris la Academia Regala Tehnica din Berlin, la scoala de traditie de la Charlottenburg, devenind prima studenta a acestui asezamant. A obtinut rezultate importante in stuiinta si tehnica.

Elisabeta Rizea, eroina rezistentei. Comunistii au venit la putere in 1945. Ca raspuns, Rizea s-a alaturat rezistentei si i-a aprovizionat timp de 4 ani pe luptatorii din munti cu mancare si bani. Opozitia ei fata de exproprierea comunista si faptul ca sotul ei, Gheorghe, s-a alaturat luptatorilor rezistentei din munti au dus la torturi si ani buni de inchisoare.
A fost numita “dusman al poporului”, iar gospodaria etichetata drept “casa de banditi”, apelative ce constituiau cele mai grave acuzatii intr-un stat comunist. A fost in cele din urma prinsa de militie, condamnata la 7 ani de inchisoare. In faimoasa inchisoare de la Pitesti, Elisabeta Rizea a fost pusa in lanturi si inchisa in celula de maxima securitate.

Hariclea Darclee, o soprana preferata de cei mai mari compozitori ai lumii. Hariclea Darclee s-a nascut in 10 iunie 1860, la Braila. Inca de mica, este atrasa de pian. Soprana romanca, una dintre cele mai de seama artiste lirice din toate timpurile. Una dintre cele mai bune Manon Lescaut, din opera lui Puccini, iar „Tosca” a fost creata aproape paralel cu procesul identificarii lui Darclee cu rolul titular. „Mia brava, bella Floria Tosca”, asa a numit-o Puccini pe Darclee, dupa premiera.
Pe langa cronicile elogioase si stima publicului, primeste un dar nepretuit: prietenia lui Giuseppe Verdi. „Prea frumoasa , brava mea Violeta”, o rasfata el dupa reprezentatia cu „Traviata”.

Smaranda Braescu, prima femeie parasutist din Romania. De numele Smarandei Braescu se leaga inceputurile parasutismului romanesc. Performantele sale au facut ca talentata romanca sa duca numele tarii sale cu mandrie peste hotare, ecouri ale acestor realizari inregistrandu-se in presa nationala ai internationala. Vreme de sase decenii, performantele ei au facut ca in multe locuri din lume sa se vorbeasca cu admiratie despre Romania.

Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg din lume. Prima operatie pe creier avea sa o realizeze in 1944. O supuratie la deget il impiedica pe doctorul Bagdasar sa opereze un baietel adus in coma la spital. Sofia Ionescu, singura care ar fi putut sa opereze in acel moment, a acceptat provocarea de a face prima sa interventie chirurgicala pe creier. Reusita operatiei s-a datorat calmului si preciziei. „– Dumneata ai aptitudini. Ramai la neurochirurgie”, i-a spus profesorul Bagdasar dupa operatie, convins ca are harul sa opereze. Interventia de succes realizata de Sofia Ionescu venea sa confirme ceea ce Dimitrie Bagdasar credea, si anume ca femeile sunt mult mai capabile sa opereze pe substanta nervoasa pentru ca o fac cu delicatete.

Nadia Comaneci, cea mai cunoscuta romanca de pe planeta. Este prima gimnasta din lume care a primit nota zece intr-un concurs olimpic de gimnastica. Este castigatoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerata a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX si una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „ZEITA DE LA MONTREAL”, prima gimnasta a epocii moderne care a luat 10 absolut (adevarul e ca 10-le l-a luat in 1975 la campionatele europene (Norvegia) iar la olimpiada din 1976 a repetat acel ceva de neuitat, adica 10).”

Adauga un comentariu