News Flash:

Cele mai vechi dosare de pensie au fost evaluate

30 Decembrie 2004
1320 Vizualizari | 0 Comentarii
•In urma evaluarii, pensiile pot creste sau pot fi egale cu cele aflate in plata, in nici un caz nu pot fi mai mici •Procesul de evaluare a celor mai vechi dosare de pensii este pe sfarsite •Angajatii CJP Iasi au efectuat evaluarea a peste sase mii de dosare, cele din 1954 si pana in 1982

Pana in prezent, angajatii Casei Judetene de Pensii (CJP) Iasi au evaluat 6.325 de dosare apartinand persoanelor pensionate pana in anul 1981 dintr-un total de 105 mii de dosare. Daca pentru anumite perioade in carnetele de munca nu sunt inregistrate salariile tarifare, pensionarul trebuie sa prezinte adeverinte eliberate de unitatile respective sau de cele care detin arhivele fostelor unitati, in cazul in care acestea sunt desfiintate. "Insistam asupra faptului ca aceste adeverinte trebuie sa faca referire la salariul tarifar plus eventualele sporuri, si nu la salariul brut realizat in perioadele respective de persoana in cauza. In procesul de evaluare, la stabilirea punctajului mediu anual se includ si anumite sporuri care au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001", a declarat Adriana Grecu, directorul CJP Iasi. Din cele 6.325 de dosare evaluate, pentru un numar de 2.727 de dosare, punctajul mediu anual rezultat din calcul este mai mare decat punctajul mediu anual existent in plata. Pentru dosarele al caror punctaj mediu anual rezultat in urma evaluarii este mai mic decat punctajul mediu anual aferent pensiei aflata in plata, se va mentine acesta din urma. Evaluarea pensiei se realizeaza in functie de anul inscrierii la pensie, in baza elementelor existente deja in dosarul de pensionare. In cazul in care din documentele existente la dosar nu rezulta toate elementele necesare evaluarii pensiei se comunica persoanei in cauza, printr-o adresa emisa de Casa Judeteana de Pensii (CJP) Iasi, care sunt informatiile necesare. Pentru un numar de 3.229 dosare care contin perioade care constituie vechime in munca, fara a exista si date referitoare la salariile avute, au fost trimise pensionarilor comunicari privind datele care lipsesc in vederea completarii. In situatia in care, in termen de 30 de zile de la comunicare pensionarul nu prezinta acte doveditoare, la determinarea punctajului mediu anual se va utiliza salariul minim pe economie din acea perioada. "Astfel, in urma evaluarii, pensiile pot creste sau pot fi egale cu cele aflate in plata, in nici un caz nu pot fi mai mici", a mai declarat Adriana Grecu.
Irina CORBAN
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1395 (s) | 22 queries | Mysql time :0.011638 (s)