Eveniment-Social

Cele trei aparate de radioterapie de la IRO Iasi nu fac fata. Bolnavii asteapta cu lunile

Publicat: 31 iul. 2015
1

@ „Este foarte aglomerat. Pacientii trebuie sa inteleaga ca programarile se fac in functie de indicatie”, a declarat dr. Anca Munteanu @ In alte unitati medicale similare din tara lista de asteptare este mult mai mare

Pacientii de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi care fac radioterapie sunt programati pe aproximativ doua luni. Listele de asteptare se intind pe aceasta perioada deoarece sunt multe persoane care necesita acest tratament si care vin din multe judete ale tarii, nu doar din zona Moldovei. Urgentele sunt preluate in timpul cel mai scurt de catre medici, insa cei care beneficiaza in prezent de un alt tratament sunt programati in perioada in care acestia pot face radioterapie.

„Metastazele osoase sau hemoragii, urgentele adevarate pentru noi le preluam imediat, sau cand avem primul loc liber, dar pacientii cronici sunt trecuti pe listele de asteptare. Este foarte aglomerat. Peste tot in lume exista liste de asteptare. Timpul mediu de asteptare la Institutele Oncologice din Cluj si Bucuresti este de sase luni, la noi programarile se intind pe doua luni. Sunt persoane care fac chimioterapie si trebuie sa astepte sa termine ca sa poata incepe radioterapia. Am programat astazi (vineri – n.r.) femei cu cancer la san care mai au de facut inca doua sau trei serii de chimioterapie. Asta trebuie sa se faca inteles, ca programarile se fac in functie de indicatie”, a declarat dr. Anca Munteanu, medic radioterapeut.

Persoanele care au indicatie sa inceapa radioterapia mai tarziu se pot programa din timp pentru a nu da peste cap listele. Cei care sunt sub tratament cu chimioterapie sau hormonoterapie trebuie sa-l finalizeze, iar persoanele care au indicatie de chirurgie, dupa ce sunt operate trebuie sa astepte sa se cicatrizeze operatia, dupa care pot incepe radioterapia. „Cei mai multi beneficiaza mai intai de un alt tip de tratament, fie chimioterapie, fie chirurgie, iar cei cu operatie trebuie sa stea in general macar o luna de zile sa se cicatrizeze operatia, nu pot incepe imediat radioterapia”, a continuat medicul.

Ar trebui mai multe aparate de radioterapie in Romania

Medicii atrag atentia pacientilor in ceea ce priveste programarea pe timp indelungat. Multi interpreteaza gresit, insa trebuie sa stie ca totul depinde de locurile disponibile. „Sunt stadii avansate de boala, oamenii vin dupa o perioada lunga de timp la noi, dupa un an, doi sau mai mult. Impactul este nesemnificativ daca l-am programat astazi sau peste cateva saptamani. Boala e intr-un punct evoluat, iar efectul este aproape la fel”, a mai precizat dr. Anca Munteanu.

Institutul Regional de Oncologie Iasi are trei aparate de radioterapie, acceleratoare de energie mare, in niste buncare speciale, unde aparatura este foarte sofisticata si exista doar in Iasi. „Cei mai multi pacienti din alte zone ale tarii merg la Bucuresti, dar cand vad ca sunt programati peste sase luni, tot la Iasi ajung. Si avem cam 60 de pacienti pe zi, de dimineata pana noaptea. Solutia cea mai buna ar fi sa existe mai multa aparatura in toata tara, nu doar la Iasi”, a conchis dr. Anca Munteanu.

Adauga un comentariu