Eveniment-Social

Celebra actriță Maia Morgenstern, într-o piesă de teatru specială, la finalul acestei săptămâni, pe scena Ateneului Național din Iași!

Publicat: 30 nov. 2021
Ateneul Național din Iași, actrița Maia Morgenstern și o secvență din opera
Ateneul Național din Iași pune în scenă la finalul acestei săptămâni piesa de teatru "Baltagul", cu Maia Morgenstern

Celebra actriță Maia Morgenstern a ajuns la Iași! Aceasta joacă în rolul principal al premierei piesei „Baltagul”, pe scena Ateneului Național din Iași.
Reprezentațiile sunt programate luni, 6 decembrie 2021, de la ora 11:00, respectiv 19:00, în Sala Mare „Radu Beligan” a instituției. Pe de altă parte, „Baltagul” va fi programat și la Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” duminică, pe 5 decembrie 2021, începând cu ora 11:00. Biletele au fost puse în vânzare pe site-ul ateneuiasi.ro și la casieria Ateneului, la prețul de 50 de lei, respectiv 75 de lei – la lojă

Piesa de teatru „Baltagul”, cu celebra Maia Morgenstern, pe scenele Ateneului Național și a Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași! Reprezentațiile sunt programate luni, pe 6 decembrie 2021, de la ora 11:00, respectiv 19:00, din Sala Mare „Radu Beligan” a instituției.

De asemenea, pentru că interesul a fost unul extrem de ridicat, „Baltagul” va fi programat și la Sala Mare a Teatrului Național duminică, pe 5 decembrie 2021, începând cu ora 11:00. Acestea au fost puse în vânzare pe site-ul ateneuiasi.ro și la casieria Ateneului, la prețul de 50 de lei, respectiv 75 de lei – la lojă.

După primele reprezentații, piesa „Baltagul”, cu celebra Maia Morgenstern, ar putea fi jucată din nou

După primele reprezentații, „Baltagul”, cu celebra Maia Morgenstern, ar putea fi jucată din nou.

„Punerea în vânzare a biletelor pentru reprezentația de la Teatrul Național a cauzat o blocare temporară a site-ului nostru, din cauza numărului mare de vizitatori. Dacă cererea va fi la fel de mare, luăm în considerare și alte programări pentru «Baltagul» în aceeași perioadă”, a precizat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean.

Din distribuția spectacolului mai fac parte: Teodor Corban – Nichifor Lipan, Alexandra Paftală – Baba Maranda, Răzvan Grosu – Gheorghiță Lipan, Cezara Fântu – Minodora Lipan, Dumitru Florescu – Calistrat Bogza, Toma Macovei, Codrin Dănilă – preotul Dănilă, Ilie Cuțui, Erica Moldovan – Maria Vasiliu, Florin Gorgos – Iorgu Vasiliu, Funcționarul, Hoț, Florin Gardan – Subprefectul, Dani Popa – Mitrea, neamțul, Gelu Ciobotaru – moș Pricop, prefectul, Mara Lucaci – hoț, Mariana Dumitrache – Baba Dochia, Mălina Balcan – o femeie. Adaptare scenică și regie – Toma Hogea, scenografie – Alina Dincă Pușcașu, muzica – Tibor Cari, video design – Andrei Cozlac, asistent regie – Erica Moldovan.

„Baltagul” este un roman social scris de Mihail Sadoveanu și publicat pentru prima oară în noiembrie 1930

„Baltagul” este un roman social scris de Mihail Sadoveanu și publicat pentru prima oară (ca volum) în noiembrie 1930 de către Editura Cartea Românească din București. Romanul prezintă călătoria Vitoriei Lipan pe urmele soțului ei, oierul Nechifor Lipan, pentru a afla ce s-a întâmplat cu acesta și pentru a-i pedepsi după o lege nescrisă pe cei doi tovarăși ce l-au ucis și jefuit. Sursa principală de inspirație a romancierului a fost balada populară „Miorița”, din care a preluat simbolul, structura epică, conflictul între cei 3 ciobani și perseverența femeii care pornește în căutarea ciobanului ucis.

Autorul s-a inspirat și din alte două balade populare culese de Vasile Alecsandri pe la mijlocul secolului al XIX-lea: „Șalga” – din care a preluat exemplul unei curajoase ciobănițe ce pornește în căutarea unei cete de hoți și se răzbună într-un mod năprasnic pe cei care au prădat-o – și „Dolca” – de unde a preluat legătura dintre om și animalul credincios. „Baltagul” este considerat o monografie a satului tradițional românesc deoarece prezintă aspecte ale firii omului de la sat, tradițiile și obiceiurile românești: la botez, nuntă și înmormântare. Datele din roman reprezintă un prilej pentru autor de a zugrăvi atmosfera epocii și tradițiile populare românești.

Adauga un comentariu