Eveniment-Social

Celebri artiști flașnetari din toată Europa și concerte de excepție la Festivalul Muzicii Mecanice, organizat de Palatul Culturii din Iași

Publicat: 16 sept. 2020
Festivalul Muzicii Mecanice, eveniment la Palatul Culturii din Iași care reunește cei mai buni flașnetari europeni
Palatul Culturii din Iași organizează on-line o nouă ediție a Festivalului Muzicii Mecanice

Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice, lansat la Palatul Culturii din Iași! Este primul eveniment internațional important al toamnei derulat în capitala Moldovei. Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează săptămâna aceasta, în perioada 18-20 septembrie 2020, cea de-a XII-a ediție a festivalului. Momentul reunește on-line, pe fondul pandemiei de COVID-19, renumiți flașnetari din întreaga Europă

Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice (FIMM 12) revine la Palatul Culturii din Iași! Primul eveniment internațional important al toamnei derulat în oraș este organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM). Acesta va avea loc săptămâna aceasta începând de vineri, 18 septembrie, și până duminică, 20 septembrie 2020, și se află la cea de-a XII-a ediție. În contextul pandemiei de COVID-19 din acest an, FIMM 12 se va desfășura on-line, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași, Primăria Municipiului Iași.

Implicați sunt și Centrul Cultural German Iași, Opera Națională Română (ONRI) Iași, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, Asociația „Crescendo Internațional”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, Republica Moldova și Palas Iași. Se dorește ca manifestarea să fie o reîntâlnire virtuală între „veteranii” festivalului– artiști de stradă minunați care i-au încântat cu talentul lor pe ieșeni și la edițiile anterioare. Este vorba despre colecționari, cercetători din domeniu, muzeografi și iubitori de muzică mecanică, scopul fiind acela de atragere de noi participanți, anume flașnetari amatori sau profesioniști, spre încântarea publicului și valorizarea evenimentului deopotrivă.

Festivalul Muzicii Mecanice, eveniment internațional derulat de Palatul Culturii din Iași

Timp de 3 zile, Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice va oferi publicului un program atractiv, care va cuprinde expoziții de aparate și suporturi de înregistrare a sunetului, spectacole ale flașnetarilor. Vor fi și concerte, proiecții video, prezentări de accesorii vestimentare, workshop pentru specialiști. Toate realizate sub formă de înregistrări video, care pot fi vizualizate prin accesarea paginilor web: www.fimm.ro. și www.palatulculturii.ro. Zeci de flașnetari veniți din toate colțurile lumii își vor prezenta instrumentele muzicale care odată făceau senzație pe întregul mapamond. În România, tradiția muzicii mecanice a fost uitată. Ultimii flașnetari din țara noastră au dispărut în anii ’70. Însă, prin acest festival, organizatorii încearcă să revigoreze tradiția originară de pe malul Rinului.

„Festivalul Internațional de Muzică Mecanică este unic la noi în țară pe această temă. Ne-am gândit să punem în valoare patrimoniul nostru de automate muzicale prin acest festival care, de fapt, este un festival al muzicii de stradă, al flașnetarilor. Încercăm să aducem, de fiecare dată, flașnetari din zone în care încă este vie această tradiție a cântăreților de stradă”, arată organizatorii.

Artiștii flașnetari din Franța, Ungaria, Elveția, Germania, Cehia, Slovenia, Slovacia, Republica Moldova, România vor oferi concerte on-line

Artiștii flașnetari din Franța, Ungaria, Elveția, Germania, Cehia, Slovenia, Slovacia, Republica Moldova, România vor oferi concerte on-line în perioada 18 septembrie-20 septembrie 2020, care vor putea fi urmărite pe paginile web amintite, precum și pe rețelele de socializare. Proiectul, coordonat de dr. ing. Monica Nănescu, este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), fiind a 8-a ediție la care festivalul beneficiază de sprijinul AFCN. Deschiderea oficială a Festivalului Internațional al Muzicii Mecanice va avea loc vineri, 18 septembrie 2020, ora 11:00, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii și va fi transmisă live la adresele de mai sus. Informații suplimentare și de ultimă oră sunt afișate constant pe pagina web a evenimentului, www.fimm.ro, precum și pe paginile de socializare ale evenimentului și ale instituției organizatoare.

Comentarii
Adauga un comentariu