Actualitate

Celebru avocat iesean, retinut de procurorii DNA

Publicat: 13 iul. 2015
1

Constantin Lefter Zaharia a fost retinut pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva in dosarul afaceristului Horia Simu. In 2008, pe cand era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a aprobat un raport de evaluare a unui teren din cartierul Militari, supraevaluat cu 55 milioane de euro. Zaharia Lefter a fost consilierul fostului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Constantin Zaharia Lefter, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, la data faptei, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

A aprobat raportul evaluatorului

Potrivit DNA, La data de 28 februarie 2008,  Zaharia-Lefter Constantin, in calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, a Regulamentului de Organizare si Functionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor privind ordinea de solutionare a dosarelor inregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor si, implicit, a Standardelor Internationale de Evaluare, a aprobat un raport de evaluare, intocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzator dosarului de despagubire nr. 38386/CC/2007.

Pret artificial

In cuprinsul raportului intocmit cu nerespectarea standardelor si legislatiei mentionate mai sus, valoarea totala la care a fost evaluat imobilul supus despagubirii (teren in suprafata de 97.509 metri patrati situat in Bucuresti, in zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu aceasta suma, si facilitand obtinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de catre inculpatul Simu Horia, in acelasi cuantum.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii. Inculpatului Zaharia-Lefter Constantin i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala, urmand a fi prezentat la data de 14 iulie 2015, Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Adauga un comentariu