Titlurile zilei

Celebru și istoric palat din orașul Iași, transformat radical! În joc este suma de 2 milioane de euro – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Publicat: 13 apr. 2021
Palatul
Corpul B al Palatului Copiilor de pe Strada Săulescu, din Iași, este reabilitat cu fonduri alocate de Ministerul Educației și Cercetării. Valoarea estimată a lucrărilor este de aproximativ 2 milioane de euro. Clădirea este cunoscută și sub denumirea de "Palatul Beldiman", fiind inclusă pe lista monumentelor istorice

Istoric și celebru palat, amplasat într-o zonă selectă din orașul Iași, va fi transformat radical după decenii! Investiția se ridică la aproximativ 2 milioane de euro. Este vorba despre Corpul B al Palatului Copiilor de pe Strada Săulescu, din Iași, care va fi reabilitat cu fonduri alocate de Ministerul Educației și Cercetării. Clădirea este cunoscută și sub denumirea de „Palatul Beldiman”, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice. Lucrările sunt executate de SC Iasicon SA

Faimosul Palat „Beldiman” din Iași, după decenii, este reabilitat și restaurat! Pentru fosta celebră casă boierească, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a depus, la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), proiectul de consolidare a monumentului istoric unde funcționează Corpul B al Palatului Copiilor. Valoarea totală estimată pentru lucrare este de 2 milioane de lei. De peste 6 ani, imobilul a fost decopertat și se aflau schele în jurul construcției.

Conform proiectului, funcțiunea clădirii nu va fi modificată

Conform proiectului, funcțiunea clădirii nu va fi modificată. Mai mult, suprafața utilă a clădirii va fi mărită prin mansardarea imobilului. Regimul de înălțime a clădirii este P+E, cu o suprafață desfășurată de 1.051 metri pătrați.

„Prin consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii din Strada Săulescu, nr.10 din Iași se repune în circuitul cultural și istoric un imobil cu semnificație în istoria locală și națională. Clădirea va fi debarasată de unele anexe parazite care s-au alipit corpului inițial, iar funcționalul propus, reprodus după liniile structurii originale, va reda caracteristicile arhitecturale de epocă (neoclasicism cu elemente gotice). De asemenea, odată cu refacerea șarpantei și a plasticii arhitecturale a fațadelor, se vor reconstitui elementele decorative inițiale cu utilizarea preponderentă a materialelor naturale, conform uzanței la data construirii”, se precizează în caietul de sarcini.

Până acum, clădirea era pusă în conservare, dar a fost eliberată în vederea reabilitării.

Monument istoric, Palatul „Beldiman” din Iași va fi reabilitat și restaurat

Sediul Corpului B al Palatului Copiilor Iași, cunoscut de către ieșeni drept Palatul „Beldiman”, este o clădire de patrimoniu înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI) la poziția 1.225, având cod LMI IS II-m-B-04032. De-a lungul timpului, Palatul „Beldiman” a îndeplinit pe rând funcția de casă boierească, casă de locuit cu spațiu comercial la parter, cămin și instituție publică. Folosința actuală a imobilului este sediu al Palatului Copiilor Iași, Corp B, destinație care se va păstra și în urma consolidării. Suprafața construită actuală este de 549,07 metri pătrați, iar suprafața desfășurată este de 1098,14 metri pătrați.

„Avem depus și aflat în faza de analiză a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), de către Inspectoratul Școlar Județean Iași, proiectul 356/13.08.2020, CUI 271 din 30.01.2019. Obiectivul este «Consolidarea Corpului B al Palatului Copiilor Iași din strada Gheorghe Săulescu, nr.10». Numărul acestuia este 346/2019. Se află în faza de proiect tehnic. Proiectant este Gabriela Smărăndița Gâlea, elaborator S.C. Neo Cons S.R.L. Regimul de protecție este: IS-I-s-A-03504, Centru istoric și Curte Domnească, IS-II-m-B-04032 Casa «Beldiman», azi Clubul Copiilor, municipiul Iași, Str. Săulescu, 10”.

Cladirea este monument de arhitectură reprezentativ pentru zona centrală a Iașului

Clădirea, fostă casă boierească, este monument de arhitectură reprezentativ pentru zona centrală a Iașului prin caracterul său eclectic, fiind prezente și numeroase elemente decorative de inspirație barocă și gotică. Construcția existentă are structura de rezistență realizată din cărămidă, planșee din beton și lemn, iar fundațiile sunt din piatră. Începând cu anul 1974, clădirea îndeplinește funcția de Clubul Copiilor Iași. Acțiunea cumulată a evenimentelor excepționale petrecute pe parcursul existenței edificiului, cel puțin un incendiu și mai multe cutremure puternice care au culminat cu cel din 1977, dar și acțiunea factorilor de mediu și-au lăsat puternic amprenta asupra clădirii. De peste 5 ani, imobilul a fost decopertat și se află schele în jurul construcției. Palatul „Beldiman” riscă să se degradeze iremediabil dacă nu se va demara urgent procesul de reabilitare și de consolidare. De-a lungul anilor, aici s-au derulat activități pentru copii și tineri de la arheologie, telecomunicații sau robotică.

Comentarii
  • pe langa cutremure si incendii ,se vede o calitatea foarte slaba a constructiei,caramizi de diferite dimensiuni,combinate cu pietre nefasonate,mortar de calitate inferioara,te miri ca mai exista,te miri ca o consideram „mare monument”!daca privesti constructiile romane din caramida vezi imediat „marea diferenta”,nu e de mirare ca acele adevarate monumente mai exista si la noi „facem”monumente, constructii de max.200 ani!!,am observat ca constructia din articol nu este o exceptie,asa sunt toate constructiie ceva mai istorice…

  • Vai de capul lui ”palat”. O ruina. Daca ar fi dupa mine, as pastra numai intrarea cu coloane. Restul ar trebui demolat si refacut la nou, cu respectarea suprafetei ocupate, dar cu recompartimentare pentru fuctiunile de astazi. Costurile ar fi la jumatate.

Adauga un comentariu