Evenimente culturale

Celebrul scriitor si disident anti-comunist maghiar György Konrád a murit la varsta de 86 de ani

Publicat: 15 sept. 2019

Autorul, eseistul si sociologul maghiar György Konrád a murit vineri dupa-amiaza, a spus familia sa, scrie publicatia HungaryToday.

Konrád a murit dupa o lunga boala la 86 de ani. A fost unul dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai prozei maghiare din intreaga lume, cu lucrari traduse in multe limbi.

Nascut in Debrecen in 1933, Konrád a supravietuit Holocaustului intr-o casa sigura din Budapesta. A absolvit Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta in 1956. Dupa ce a servit la Garda Nationala in timpul revolutiei din 1956, si-a facut viata prin slujbe ad-hoc pentru cativa ani. In 1959 a obtinut un loc de munca de stat cu norma intreaga, lucrand ca supraveghetor de bunastarea copiilor pana in 1965. Experienta acumulata in aceasta perioada i-a servit drept baza pentru primul sau roman The Work Worker.

A lucrat indeaproape cu sociologul urban Iván Szelényi, cu care a scris o carte despre problemele sociologice ale noilor locuinte.

Citand motive politice, autoritatile comuniste au interzis publicarea celui de-al doilea roman al sau, The City Builder.

Dupa ce si-a pierdut locul de munca in 1973, Konrád, impreuna cu Szelényi, au scris The Intellectuals on the Road to Class Power, o analiza sociologica a istoriei politice care pune sub semnul intrebarii regula muncitorilor din Ungaria de atunci. Cu toate acestea, politia politica a confiscat manuscrisul si i-a arestat pe autori pentru instigare la adresa statului.

Au fost informati ca li se va permite sa emigreze cu familiile lor. Szelényi a acceptat oferta, in timp ce Konrád a ramas in Ungaria, alegand emigrarea interna.

A publicat in maghiara samizdat si prin editurile occidentale. Practic din aceasta perioada pana in 1989, Konrád a fost un autor interzis in Ungaria, lipsit de toate veniturile legale. In 1987-88 a predat literatura mondiala la Colorado College din Colorado Springs.

In anii 1980 Konrád a fost membru al Opozitiei Democrate, iar in 1988 a devenit fondatorul Aliantei liberale a democratilor liberi (SZDSZ).

In 1990 a fost ales presedinte al PEN International, ocupand functia integrala pana in 1993. Intre 1997 si 2003, Konrád a fost ales de doua ori presedinte al Akademie der Kuenste din Berlin-Brandenburg.

Lista sa lunga de premii a inclus Premiul Kossuth (1990), premiul de pace al PEN International (1991), Legiunea de Onoare a Frantei (1996), Premiul Charlemagne (2001), Ordinul de Merit al Meritului Republicii Maghiare cu Steaua ( 2003), cetatenia onorifica a Budapestei (2004) si Premiul pentru drepturile omului Franz Werfel (2007).loading...

Adauga un comentariu